Evitalien

Jong blijven met koffie

Koffie is een genotsmiddel met een verslavende werking. Sommigen mensen herkennen dit vast. Die drinken de hele dag door koffie. Staan er mee op en gaan er bijna mee bed. Koffie staat vaak in een kwaad daglicht en dan komt er nu ineens zomaar iets positiefs over koffie te voorschijn. Jong blijven door het drinken van koffie. Voor de koffie drinkers klinkt dit als muziek in hun oren.  

Koffie drinken om langer gezond en fit blijven. Wie tekent hier nou niet voor?  Dit is nog eens mooie reden om een kopje koffie te drinken. Jong blijven willen immers bijna allemaal. Niemand zit te wachten op de ouderdom met al zijn gebreken. Hoe zit dat dan precies  zal je wellicht denken. Het klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn. En toch klopt het. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van koffie en de levensduur van de lichaamscellen. Er zit wel een addertje onder het gras, maar dat vertel ik je pas aan het eind.

Verouderingsproces

We maken even een uitstapje  naar het verouderingsproces van het lichaam.  Misschien wil dit helemaal niet weten, maar lees toch maar even door. Het verouderen heeft allemaal te maken met het DNA. Iedere cel heeft een celkern. Als we die celkern onder een speciale microscoop zouden bekijken zien we dat er een soort wormpjes in zitten. Dat zijn de chromosomen. Ze zien er uit als lange, spiraalachtige draadjes. Deze chromosomen bevatten ons DNA, het erfelijke materiaal. Aan het einde van het DNA zitten een soort beschermkapjes. Die beschermkapjes worden telomeren genoemd. Je kunt het een beetje vergelijken met het plastic uiteinde van de veters in je schoenen. Dat zit daar om de veters te beschermen tegen het rafelen bijvoorbeeld. De telomeren zitten aan het einde van het DNA en beschermen het DNA. Deze “beschermkapjes” zijn eigenlijk onze biologische klok. Hoe langer de telomeren zijn, hoe hoger de levensverwachting is.

Telomeren

Bij iedere celdeling worden de telomeren korter. De chromosomen slijten als het ware.  Als de telomeren te kort worden sterft de cel en wordt hij door het lichaam opgeruimd. Als de telomeren nooit korter zouden worden, zou de cel in theorie nooit sterven. Dit is in ons lichaam niet mogelijk, maar we willen uiteraard heel graag dat onze telomeren zo  lang mogelijk blijven.   Dat wil ons lichaam ook. Het is immers uit om zo lang mogelijk overleven. Daarom hebben we gelukkig  een enzym dat telomerase heet.( Een enzym is een eiwit dat een reactie in het lichaam versneld.)

Dit  enzym telomerase is super interessant, omdat het de lengte van de telomeren weer vergroot. Het zou bijna de sleutel tot onsterfelijkheid kunnen betekenen. Dit is de reden waarom de wetenschap zeer geïnteresseerd zijn in dit enzym.

Een ongezonde lifestyle, zoals roken, bewerkte voeding eten, stress ,weinig bewegen , suiker en alcohol verkorten de telomeren. Andersom werkt een gezonde levensstijl juist positief op de lengte van de telomeren.

Koffie

Nu terug naar de koffie.  Onderzoekers hebben een groep van 4780 vrouwen jarenlang gevolgd. Bij bloedonderzoek werd er gekeken naar met name de lengte van de telomeren in witte bloedcellen. En wat bleek? De dames die dagelijks 2-3 kopjes koffie dronken hadden gemiddeld langere telomeren dan de vrouwen die dit niet deden. Goed nieuws dus. Het voorspelde addertje gras is dat je niet meer dan 3 kopjes per dag mag drinken en dat het ook nog eens koffie zonder melk en suiker moet zijn.

Ik ga nu maar even lekker met een kopje koffie een kleine pauze houden. Doe je mee?

Laat een reactie achter

Online afspraak maken