Dit moet je vermijden bij artrose en ontstekingen

arthrocalman-2384253__480

 

Er is geen enkele twijfel dat voeding een rol speelt bij ontstekingen. In 2017 meldde 25% van de mensen die lijden aan artrose en reumatische artritis dat door het gebruik van verkeerde voeding de klachten verergerden.  Ook als je niet lijdt aan een auto-immuunziekte kan voeding ontstekingsklachten beïnvloeden.

 

Wat is een ontsteking eigenlijk?

Dit is een reactie van het immuunsysteem op een indringer.  Denk je bijvoorbeeld eens in dat je een splinter in  je vinger hebt en niet direct een pincet bij de hand hebt om het eruit te halen. De huid rond de vinger wordt rood, zwelt wat op, is pijnlijk en wordt ietsjes warmer. Als je wat langer wacht met het pakken van de pincet zul je merken dat je lichaam vanzelf de splinter eruit duwt. De splinter is de indringer, het immuunsysteem ruimt het op.  Dit is een gezonde reactie van het afweersysteem.  Ontstekingen kunnen ook chronisch zijn en veel pijnklachten geven.  Denk bijvoorbeeld aan artrose of reuma. Maar ook diabetes en hart- en vaatziekten zijn feitelijk ontstekingen. Minder bekend is dat depressies ook veroorzaakt worden door ontstekingen in het brein.

Belangrijk dus om geen voeding te eten welke ontstekingen bevorderen. Maar welke zijn dat dan?  Ik geef je de top 7 voedingsmiddelen die je zo veel mogelijk moet vermijden.

 

1.Gefrituurde voeding

Patat, kroketten, chips en ander junkfood bevatten veel transvetzuren. In het bloed is aangetoond dat het regelmatig gebruiken van gefrituurd voedsel de ontstekingsmarkers in het bloed verhogen. Ook zie je een verhoogd cholesterolgehalte.

 

2.Bewerkt vlees

Gerookt, gezouten, gedroogd en ingeblikt vlees. Allemaal technieken die worden toegepast om de smaak verbeteren. Maar ook dit levert hogere ontstekingsfactoren op en daardoor een opvlamming van ontstekingen.

 

3.Alcohol

Rode wijn bevat veel resveratol, een antioxidant die ontstekingen bestrijdt. Maar voor je helemaal los gaat met rode wijn om je gezondheid te verbeteren wil ik toch even een kanttekening plaatsen. Eén glaasje is maximaal. Meer wordt echt afgeraden. Studies tonen namelijk aan dat grotere hoeveelheden alcohol echt niet gezond zijn. Er is een duidelijke relatie tussen alcoholgebruik en een lekkende darm. Ook zien we in het bloed terug dat CRP (een maat voor ontstekingen in het bloed) verhoogd is.

 

4.Geraffineerde koolhydraten

Voeding als crackers, koekjes, witbrood en pasta staan bovenaan de lijst voor het verergeren van ontstekingen aan de gewrichten. Dit soort producten hebben zoveel bewerkingen ondergaan dat er nauwelijks tot geen vezels en voedingsstoffen nog inzitten. Ze hebben een hoge glykemische index, wat betekent dat ze heel snel het bloedsuikergehalte kunnen verhogen.  Een hoog bloedsuikergehalte levert ook verhoogde ontstekingsmarkers op.

Studies hebben aangetoond dat het weglaten van geraffineerde koolhydraten positief op ontstekingen werkten.

 

5.Zoetstoffen

Het regelmatig gebruiken van calorie-arme producten, waarbij het suiker vervangen is door zoetstoffen is absoluut af te raden. Kunstmatige zoetstoffen zijn nergens goed hebben en hebben een hele lijst met bijwerkingen.  Zo verstoren zoetstoffen het microbioom in de darmen, waardoor ontstekingen meer kans hebben.

 

6.Plantaardige olie

Dit brengt je misschien in verwarring, omdat je geleerd hebt dat plantaardige olie beter is dan dierlijk vet.  Ten dele klopt dit. Olie rijk aan omega-3 vetzuren zijn in staat om ontstekingen te remmen. Dit is bijvoorbeeld olijfolie.

Zonnebloem olie is weer rijk aan omega-6 vetzuren. Een overmaat van deze vetzuren werken juist weer ontstekingsbevorderend. Omega-6 en omega-3 moeten in een bepaalde verhouding in het lichaam voorkomen, namelijk 4:1. Dus 4 omega-6 vetzuren tegenover 1 omega-3. In onze westerse samenleving is deze verhouding helemaal zoek. De meeste van ons hebben een verhouding van 15:1. Vervang daarom de omega-6 olie door een omega-3 vetzuur om ontstekingen te verminderen.

 

7.Glucose-fructose stroop

In veel voedingsmiddelen worden gezoet met glucose-fructose. Denk bijvoorbeeld aan koek, ijs, frisdrank en snoep. Deze zoetstof verhoogd het CRP.

 

Conclusie

Door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kun je ontstekingen in het lichaam verminderen.  Als je wil weten wat je dan wel kan eten raad ik je dit blog aan.

Voeding voor je longen

      In deze tijd is het dubbel zo belangrijk om te zorgen voor gezonde longen. Als je goed naar de longen kijkt zie je dat ze erg lijken op een boom, maar dan omgekeerd. Eerst heb je de stam (luchtpijp), dan de takken (longkwabben) en vervolgens de blaadjes (longblaasjes).  In tegenstelling tot een […]

LEES VERDER...

Corona, wat kun je zelf doen

hand

  Elke dag opnieuw horen we nare dingen over het Corona virus. Weer hele aantallen zieke mensen erbij. Helaas weer een flink aantal doden.  We moeten goed voor ons zelf zorgen. Een sterk immuunsysteem hebben we zeker nu nodig. Wat kunnen we zelf doen om hiervoor te zorgen?   Het allerbelangrijkste is natuurlijk afstand houden.  […]

LEES VERDER...

Corona, wat is het?

coronavirus-4924022__480

          Corona heerst over de wereld. We kunnen er niet meer onderuit. Het wordt veroorzaakt door een virus, zoals we inmiddels allemaal wel weten.  Het is een voor ons  onbekend virus, maar voor de wetenschappers niet helemaal. Een virus ziet er uit als een sliertje (vergelijk het met spaghetti).  Het Corona […]

LEES VERDER...

15 voedingsmiddelen die jouw afweersysteem versterken

defense-1403072_1280

    Het kan je niet ontgaan zijn. Bijna ieder uur van de dag krijgen we een update over het aantal mensen dat getroffen is door het Corona virus.  Elke dag komen er meer bij.  Tijd om wat extra aandacht aan het immuunsysteem te besteden.  Ons afweersysteem moet, zeker nu, heel sterk zijn. Het zelfherstellend […]

LEES VERDER...

Bescherm jezelf tegen griep en verkoudheid

china-4818089__480

  Het griep seizoen lijkt weer begonnen te zijn.  Wist je dat er wel 400 verschillende virussen zijn die infecties kunnen veroorzaken? Denk aan bijvoorbeeld aan verkoudheid, griep, herpes, ziekte van Pfeifer of hepatitis. We zitten nu midden in het griep seizoen. Veel mensen om mij heen hebben het virus al te pakken.  Een griep […]

LEES VERDER...

Verandert suiker je hersenchemie?

piglet-3386356__480

Helaas wel. Al na 12 dagen suikergebruik blijkt de hersenchemie verandert te zijn.  Dat heeft onderzoek onder varkens aangetoond. Geldt dat dan ook voor mensen? Als we iets doen of eten wat een prettig gevoel geeft komt het beloningssysteem in actie. Onder invloed van natuurlijke hersenstofjes (neurotransmitters) communiceren verschillende hersengebieden met elkaar. Hierdoor leren we […]

LEES VERDER...

Kan voeding jouw medicijn zijn?

vegetables-2732558__480

Jouw voedingskeuze heeft effect op je gehele gezondheid.  Dat heeft recent onderzoek maar weer eens aangetoond. Het ene voedingsmiddel kan chronische ziektes triggeren, terwijl een ander juist helende en beschermende kwaliteiten bezit.  Voeding kan dus een medicijn zijn. Dit blog is overigens geen pleidooi om de medicatie gelijk aan de kant te gooien en je […]

LEES VERDER...

Heeft voeding invloed op het humeur?

smiley-2979107__480 (1)

Interessante vraag toch? Zou je door het eten van bepaalde voeding je stemming kunnen beïnvloeden? Ik denk dat je gelijk volmondig jazeker roept. Van chocolade, koekjes, drop of chips worden zeer veel mensen gelukkig. Alleen duurt dat geluk maar hooguit 10 minuten, waarna het sombere gevoel weer terug is. Voeding is big bussiness. Mensen gaan […]

LEES VERDER...