Kan voeding jouw medicijn zijn?

vegetables-2732558__480

Jouw voedingskeuze heeft effect op je gehele gezondheid.  Dat heeft recent onderzoek maar weer eens aangetoond. Het ene voedingsmiddel kan chronische ziektes triggeren, terwijl een ander juist helende en beschermende kwaliteiten bezit.  Voeding kan dus een medicijn zijn.

Dit blog is overigens geen pleidooi om de medicatie gelijk aan de kant te gooien en je helemaal te richten op de voeding.  Dat laatste wel, maar zomaar stoppen met medicatie is absoluut af te raden. Raadpleeg hiervoor ten allen tijden jouw arts. Niet alle “gezonde”voeding kan medicijnen vervangen. Er zijn echt aandoeningen waarvoor medicatie onontbeerlijk is. Toch kun je door een gezonde voedselkeuze je gezondheid (zowel geestelijk als lichamelijk) verbeteren. Dat is ook al winst.

Ik kan me voorstellen dat je nu alles over de beschermende werking van voeding wilt weten. In dit blog zal ik je uitleggen welke voedingsmiddelen een positieve invloed op je hebben en welke je juist beter kan vermijden.

 

Hoe  kan voeding jouw lichaam beschermen?

Onbewerkt eten is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Eigenlijk is het vrij simpel. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Appels groeien aan een boom, snoepjes niet. Aardappels zitten in de grond, chips niet.  Gerechten maak je op smaak met peper, zout en kruiden, niet met pakjes en zakjes uit de supermarkten. Eerlijk eten zorgt voor vitamines en mineralen. Het lichaam herkent dit en weet wat het hiermee moet doen.

Fabrieksvoedsel kost ons lichaam vitamines en mineralen. Al die kunstmatige rommel die we eten herkent het lichaam niet. De lever maakt overuren en stopt alles maar in vetcellen weg. Nu weet je ook gelijk de reden waarom je in gewicht aankomt als je veel pakjes en zakjes eet.

Het Westerse dieet, rijk aan fabrieksvoedsel en laag in natuurlijke, verse voeding bevat te weinig vitamines en mineralen. Ondervoeding is een serieus probleem in onze Westerse maatschappij. Het lichaam krijgt te weinig gereedschappen om zich te regenereren en te verdedigen.

 

 

Aanbevolen hoeveelheid

Het voedingscentrum heeft een algemene richtlijn geschreven over hoeveel mg gezonde mensen precies van iedere voedingsstof naar binnen zou moeten krijgen. Deze richtlijn is overigens vastgesteld in de jaren 30 en niet meer aangepast.  In die jaren leefden en aten de mensen totaal anders dan wij nu doen. De voeding bevatte meer voedingsstoffen en veel minder rommel. Bovendien geldt de norm voor gezonde mensen, niet voor zieken. Je hebt immers ook vitamines en mineralen nodig om te repareren.

Je zou kunnen denken dat je maar zo weinig mg van vitamines en mineralen hoeft binnen te krijgen dat je dit net zo goed zou kunnen verwaarlozen.   Wat is nou 70 mg vitamine C, 2,5 ug vitamine D en 300 ug foliumzuur bijvoorbeeld?  Maar als je deze vitamines niet voldoende naar binnen krijgt werkt het immuunsysteem niet meer optimaal, hebben je hart- en bloedvaten het erg moeilijk en heb je een verhoogde kans op krijgen van vervelende ziektes.

 

Plantaardig voedsel

Groenten, fruit, bonen en volle granen zijn ware bommetjes van voedingsstoffen. Zij bevatten veel antioxidanten, die onze cellen beschermen.  Studies tonen aan dat mensen die voeding rijk aan antioxidanten  eten minder depressies, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten voorkomen.

 

Vezels

Vezels zijn absoluut nodig om gezond te blijven. Ze zijn niet alleen nodig voor goedwerkende darmen, maar het dient ook als voeding voor onze darmbacteriën. Vezels uit bonen, volle granen en fruit beschermt ons tegen ziekten, verlagen ontstekingen in het lichaam en zijn een boost voor het immuunsysteem

 

Eiwitten en vetten

Deze twee spelen een grote rol in onze gezondheid.Eiwitten  kun je zien als kralenkettingen. Iedere kraal is een aminozuur. Aminozuren zijn super belangrijk voor  ons immuunsysteem, voor de opbouw van onze spieren en voor de groei.

Vetten zijn onze brandstoffen.  Ook hebben we vetten nodig om voedingsstoffen op te nemen; denk bijvoorbeeld maar aan de vetoplosbare vitamines.  Vetten bestaan uit vetzuren. Vooral de omega-3 vetzuren zijn voor ons enorm belangrijk. Zij zijn ontstekingsremmend. Omega-3 vetzuren vinden we veel in vette vis.

Gezonde voeding kan de kans om ziek te worden verlagen. 

 

 

Verhoogd ongezonde voeding het risico om ziek te worden?

Ongezonde voeding werkt niet in voordeel. Het gebruik van veel suiker, fast food en geraffineerde koolhydraten kan bijvoorbeeld leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, allemaal ongezonde condities.  Jouw darmbacteriën worden er helemaal niet blij van. De goede bacteriën verdwijnen en hun plaats wordt ingenomen door schimmels, gisten en verkeerde bacteriën. Het immuunsysteem werkt niet meer optimaal en ziektes liggen op de loer.

 

 

Kun je met voeding genezen van ziektes?

Dat hangt er wel vanaf over welke ziekte we het hebben.  Er zijn veel ziektes die veroorzaakt worden door voedingsfouten.  Maar ben je al ziek en is er al flinke schade, dan zal die wellicht niet bij iedere ziekte kunnen verdwijnen  door gezond te gaan eten. In ieder geval levert een gezonde voeding je wel een betere gezondheid op, ook als je al ziek bent.   Maar ……

Er zijn meer factoren die een rol bij gezondheid spelen. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, stress,  te weinig beweging, milieu vervuiling, leeftijd, alcohol, roken en drugs. Gezond eten en niet bewegen is geen goede combinatie.  Of veel groenten en fruit eten, maar daarnaast flink alcohol drinken is ook niet aan te raden.

 

Conclusie

Door gezonde voedingskeuzes te maken help je het lichaam om alle functies naar behoren uit te voeren. Gezonde voeding kan helend werken, maar kan nooit zomaar medicatie vervangen. Dat moet altijd in overleg met een arts. Met alleen gezond eten kom je er niet.  Er zijn meer factoren die een rol spelen bij een goede gezondheid.

Persoonlijk heb ik wel mijn bedenkingen of je alle voedingsstoffen nog voldoende uit de voeding kan halen , daar onze voeding sterk verarmd is. Een goed gedoseerd voedingsmiddel is haast onontbeerlijk.

Heeft voeding invloed op het humeur?

smiley-2979107__480 (1)

Interessante vraag toch? Zou je door het eten van bepaalde voeding je stemming kunnen beïnvloeden? Ik denk dat je gelijk volmondig jazeker roept. Van chocolade, koekjes, drop of chips worden zeer veel mensen gelukkig. Alleen duurt dat geluk maar hooguit 10 minuten, waarna het sombere gevoel weer terug is. Voeding is big bussiness. Mensen gaan […]

LEES VERDER...

Maagdarm klachten? Ik geef 7 tips

door-1229144_1280

Iedereen kent wel dat ongemakkelijke gevoel van misselijkheid, zuurbranden, opboeren, winderigheid, verstopping of juist diarree. Voor een keertje heel naar, maar wat nou als je er iedere dag last van hebt?  Ik geef je 7 tips om je vertering te verbeteren op een natuurlijke wijze.   Eet echte voeding Ons typisch Westerse dieet ( hoog […]

LEES VERDER...

Dit wist je nog niet over magnesium

tablets-3285010__340

  Iedereen heeft wel eens van magnesium gehoord. Met gymnastiek poederen we onze handen er mee om te zorgen dat we niet uit ringen vallen. Het is ook een heel belangrijk mineraal voor ons lichaam zelf. We hebben het voor wel meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam nodig.  Magnesium is belangrijk voor ons […]

LEES VERDER...

Wat gebeurt als je minder suiker gaat eten?

hazelnut-3783066_960_720

Moe? Lusteloos? Geen zin om iets te ondernemen? Huid problemen?  Ik zou bijna zeggen sluit je aan bij de rijen landgenoten die hier last van hebben.  Bijna iedereen herkent dit wel.  Onbekender is het misschien dat dit kan worden veroorzaakt door het gebruik van suiker. Dat wil je misschien net niet horen. Suiker kan zo […]

LEES VERDER...

9 tips om je cholesterol te verlagen

cholesterol-149091__340

  Cholesterol staat bij velen van ons in een kwaad daglicht.  Het wordt gezien als een fout stofje dat veel ellende in het lichaam kan veroorzaken.  Gelukkig is het niet zo zwart wit. Cholesterol wordt gemaakt door de lever. We hebben het hard nodig. Onze celwanden bestaan uit cholesterol. Om goed gezond te zijn hebben […]

LEES VERDER...

Brain fog ofwel hersenmist deel 2

  In mijn vorige blog heb je al van alles kunnen lezen over brain fog. Wat de klachten zijn en welke oorzaken we kennen.  In dit blog ga ik je vertellen wat je er zelf aan kunt doen.  Ik geef je een aantal tips.   Gebruik minder suiker, maar eet meer gezonde koolhydraten   Suiker […]

LEES VERDER...

Brain fog ofwel hersenmist (deel 1)

fog

Voel jij je continue moe, humeurig of afwezig dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van een zo geheten brain fog (hersenmist).  Brain fog is een ongewenst effect van onze moderne levensstijl. We leven in een snel tempo, eten voeding dat wordt geproduceerd in fabrieken en bewegen nauwelijks. Veel mensen hebben voedingstekorten, gebruiken […]

LEES VERDER...

5 redenen waarom je suiker moet vermijden

pulse-trace-163708__340

Suiker behoort tot de groep koolhydraten en komt  van nature voor in voedingsmiddelen.  Denk bijvoorbeeld aan fruit en groenten.   Het geeft een lekkere zoete smaak. Dit suiker zorgt doorgaans niet voor problemen (er zijn natuurlijk uitzonderingen), omdat groenten en fruit ook bommetjes van vitamines en mineralen zijn. Ware gezondheidspakketjes dus. Vervelender is het dat suiker […]

LEES VERDER...