Hoe verlaag je het triglyceriden gehalte?

 

 

 

In mijn vorige blog heb ik je alles verteld over triglyceriden. Triglyceriden is het vet dat in het lichaam is opgeslagen. Een te hoog triglyceridengehalte in het bloed wordt in verband gebracht met diabetes, hart- en vaatziekten, alvleesklier ontsteking en lever vervetting. Alle reden om te zorgen dat deze waarden niet torenhoog worden. Maar wat kun jij dan eten om te voorkomen dat het zo hoog wordt? En als ze al zo hoog zijn kan ik het dan nog met voeding veranderen? Het antwoord op de laatste vraag is: jazeker.

lab-313864_640

 

Met voeding kun je triglycerden spiegels in het bloed beïnvloeden. Ik geef je 8 top voedingsmiddelen.

 

  1. Soja

Onderzoek toont aan dat het eten van soja-eiwitten het triglyceridengehalte in het bloed verlaagd. Sojabonen, endame boontjes, tofu en vooral tempeh zijn goede bronnen van soja-eiwitten.

Naast het verlagen van de triglyceriden heeft soja nog meer gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze ook effectief als je wilt afvallen en helpen ze vrouwen door de overgang heen. Soja bevat isoflavonen, een stofje dat erg op oestrogeen lijkt.

Tempeh en natto zijn gefermenteerde sojaproducten. Deze verdienen de voorkeur, omdat ze meer voedingswaarden hebben dan de ongefermenteerde soja.

 

  1. Vette vis

Dit vind je wellicht gek. Vette vis klinkt vet. Waarom zou dat goed zijn om het triglyceridengehalte in het bloed te verlagen? Dat komt omdat de vetzuren in de vette vissen ontstekingsremmend werken in het lichaam. De vetzuren zijn nodig voor gezonde cel membranen, ondersteunen de werking van de darmen, dragen bij aan een gezonde geest en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.

En even voor de duidelijkheid: vette vis is geen kibbeling. Met vette vissen bedoelen we zalm, tonijn, haring, sardientjes en makreel. Belangrijk is om minimaal 2x per week vette vis te eten. Dan blijven de vetzuurspiegels op de juiste hoogte. Lukt dit niet kies dan voor een visolie supplement.

 

  1. Avocadoavocado-3210885_640

Avocado is een vette vrucht die vol zit met enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Voor deze vetzuren geldt het zelfde verhaal als voor de vette vis. Een studie laat zien dat als je verzadigd vet, transvetten en (een deel van de ) koolhydraten zou vervangen door avocado het triglyceriden gehalte van het bloed echt een stuk lager is.

 

  1. Quinoa

Quinoa zijn zaden van een plant die behoort tot de amarantenfamilie. Wij eten het graan. Het is zeer eiwitrijk, bevat veel mineralen. Quinoa is een sterke antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wetenschappers ontdekten dat quinoa het triglyceridengehalte van mensen met overgewicht aanzienlijk liet dalen.

 

  1. Volle granen

Van volle granen als havermout, boekweit, gerst en gierst is bekend dat zij een potentiële rol kunnen spelen in verminderen van het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Havermout bijvoorbeeld kan het totale cholesterol verlagen. Verlaging van het triglyceridengehalte is niet aangetoond.

Maar van boekweit, gerst en gierst is het wel aangetoond. Het is daarom een goed idee om volle granen in jouw dagelijkse voedingspatroon te passen.

 

  1. Kokosolie

Kokosolie heeft een slechte reputatie omdat het een hard, verzadigd vet is. Toch komt er steeds meer bewijs dat kokosolie een beschermende waarde heeft tegen het krijgen van hart- en vaatziekten.

Kokosolie is een mix van verzadigde vetzuren en middellange keten triglyceriden (MCT). Studie liet zien dat kokosolie zowel het HDL (goed cholesterol) verhoogd als het LDL (slecht cholesterol) verlaagd. Van MCT is aangetoond dat een kleine hoeveelheid het triglyceridengehalte kan laten dalen.

Er is nog veel onzeker over kokosolie. Verder onderzoek is vereist. Dagelijks een kleine hoeveelheid kokosolie is aan te bevelen. Al het vet vervangen door kokosolie raad ik af. In kokosolie zitten geen vetoplosbare vitamines, in roomboter bijvoorbeeld weer wel.

 

  1. Knoflook

Knoflook is een kruid dat wereldwijd gebruikt wordt. Het heeft veel therapeutische eigenschappen. Van knoflook is bekend dat het in staat is het triglyceridengehalte en het cholesterol in het bloed te laten dalen. Onderzoek laat zien dat 2 gram knoflookpoeder het triglyceridengehalte in 40 dagen tijd behoorlijk kan verlagen.

 

  1. Kruisbloemige groenten

Groenten als bloemkool, broccoli, spruitjes en boerenkool behoren tot de kruisbloemige plant familie. Deze familie is rijk aan glucosinolaten. Een moeilijk woord dat je gelijk weer mag vergeten. Bekend was al dat deze stof ervoor zorgde dat er minder oxidatieve stress is, waardoor er een betere bescherming tegen kanker is. Dierlijke studies tonen aan dat deze kruisbloemigen ook het triglyceridengehalte verlagen.

 

Conclusie

Een hoog triglyceridengehalte in het bloed is ongunstig voor het lichaam. Dat moeten we vermijden. Gelukkig kunnen we met voeding het triglyceridengehalte verlagen. Met bovenstaande tips gaat het je zeker lukken.

Triglyceriden in het bloed

Triglyceriden worden als vet opgeslagen in het lichaam.

In mijn vorige blog heb ik veel over cholesterol verteld. Er is nog een waarde in het bloed die belangrijk is voor een goede gezondheid van hart en bloedvaten. Dat zijn namelijk de triglyceriden. Voor een goede gezondheid mag het triglyceridengehalte in het bloed niet te hoog zijn. Wat zijn triglyceriden? Triglyceriden is het vet […]

LEES VERDER...

Dit wil jij absoluut weten over cholesterol!

cholesterol

Cholesterol staat al jarenlang in de schijnwerpers. Het heeft een slecht imago. Cholesterol zou slecht zijn voor je bloedvaten en problemen met het hart en/of bloedvaten opleveren. Cholesterol krijg je met voeding naar binnen of wordt door het lichaam zelf gemaakt. Maar waarom zou het lichaam dit stofje maken als het zo slecht voor ons […]

LEES VERDER...

Blaasontsteking? Dit suikertje helpt!

few-624071_640

Een blaasontsteking is een pijnlijke kwaal die meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.  Ongeveer 50% van de vrouwen maakt één of meerdere keren een blaasontsteking door. Vaak meerdere keren per jaar. Blaasontsteking komt ook bij mannen voor, maar minder vaak. Reden hiervoor is dat de plasbuis bij vrouwen korter is (ongeveer 3 cm) dan […]

LEES VERDER...

Zink, waar zit dat in?

cube-4055520_640

Als ik schrijf over zink, denk je wellicht aan een zinken emmer, teiltje of gieter. Maar ik heb het over de stof zink. Zink is een mineraal dat super belangrijk is voor een goede gezondheid.    Ongeveer 300 enzymen hebben zink nodig om hun functie goed te kunnen uitvoeren. Zink speelt een rol in de […]

LEES VERDER...

Gezonder eten? Zo hou jij het wel vol

gezonder eten

  Aan het begin van een nieuw jaar maken we voornemens. We gaan dit jaar iets totaal anders aanpakken dan we deden in het vorige jaar. Eén voornemen is heel vaak gezonder willen eten. Ik krijg dat zo vaak te horen. Mensen maken eetschema’s, plannen maaltijden voor een week en kopen gezonde voedingsmiddelen.   Maar […]

LEES VERDER...

De waarheid over een opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is iets wat we allemaal kennen. Zeker zo net na de feestdagen is het een veel gehoorde klacht. Je eet anders dan normaal. Dat mag ook best voor een keertje. En dat je dan een opgeblazen gevoel erbij krijgt nemen we op de koop toe. Maar iedere dag een opgeblazen gevoel is […]

LEES VERDER...

Altijd honger? deel 2

food-gfe7f5b6e1_640

De hele dag honger hebben. Iets gegeten hebben en dan toch weer een knorrende maag. Hoe kan dat tocht? In het eerste deel heb ik je al veel oorzaken gegeven. In dit deel vertel ik je er nog meer over.   Neem de tijd om te eten Druk, druk, druk. Even snel in de auto […]

LEES VERDER...

11 signalen van stress

stress-1084525_1280

Iedereen heeft wel eens stress. Maar niet iedereen herkent stress. Wel als de zenuwen echt je door je keel gieren, maar als stress op een wat lager pitje een rol speelt, zijn veel mensen zich hier niet van bewust. We spreken van stress als er sprake is van een psychische of emotionele belasting.  Stress gaat […]

LEES VERDER...

Wil jij niets missen van Evitalien?

Wil je gelijk jouw gezondheid een boost geven? Laat hier je emailadres achter dan stuur ik je direct tips.