Corona, wat is het?

 

 

 

coronavirus-4924022__480

 

 

Corona heerst over de wereld. We kunnen er niet meer onderuit. Het wordt veroorzaakt door een virus, zoals we inmiddels allemaal wel weten.  Het is een voor ons  onbekend virus, maar voor de wetenschappers niet helemaal.

Een virus ziet er uit als een sliertje (vergelijk het met spaghetti).  Het Corona virus ziet er iets anders uit. Onder de microscoop ziet het er uit als een kroon.  Er zijn nu 7 verschillende corona virussen bekend, waaronder SARS en MERS.

Het Corona virus (COVID-19) verspreid zich snel over de wereld. Wat we nu weten is dat er twee verschillende varianten zijn. Een variant met milde klachten en een met zware klachten.

Een virus is een niet levend organisme. Dit virus heeft dus de vorm van een kroon waar erfelijk materiaal op zit. Dit materiaal wordt beschermd door een eiwitomhulsel.  Het virus wil niets anders dan vermenigvuldigd worden. Dat is zijn opdracht.  Het heeft daarvoor een gastheer nodig.  Het verspreid zich via druppels. Dit betekent dat het via hoesten en niezen overgedragen kan worden.

 

Corona

De druppel (met het virus) komt het lichaam binnen en rooft gelijk een cel. Daar gaat het doen waarvoor het bestaat, namelijk zich kopiëren.  Hierdoor raken er meerdere cellen besmet en kun je uiteindelijk ziek worden.

 

Klachten

Heb je pech en ben je besmet dan zullen er klachten ontstaan.  Gezonde mensen ervaren verkoudheidsklachten als hoesten en keelpijn, wat verhoging en een lichte benauwdheid. Na 1 tot 2 weken zijn zij weer opgeknapt.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben het zwaarder.  Denk hierbij aan de ouderen of met bepaalde chronische ziekten.  Bij hen kan het virus de longen aantasten, soms met blijvende schade.

 

Besmettelijk

Hoe besmettelijk het virus is is nog onbekend.  Wel is bekend dat het  virus overgedragen wordt door mensen die al besmet zijn.  Hoe ernstiger iemand ziek is, hoe makkelijker het virus overgedragen wordt.

Het Coronavirus is veel besmettelijker dan griep.  Chinese wetenschappers hebben aangetoond dat 7 mensen ziek zijn geworden door 1 besmet persoon in de bus.  Sommigen zaten een paar rijen verder dan de besmette persoon. Eén iemand is zelfs ziek geworden van het virus, terwijl die niet tegelijkertijd met het persoon in de bus zat. Het virus was blijven hangen toen de patiënt de bus had verlaten.

Het is een nieuw virus, waar niemand nog immuniteit tegen heeft.

 

Moeten we nu allemaal in angst leven? Angst niet, maar wel oppassen. Volg alle richtlijnen goed op. Onderschat het niet. In het volgende blog vertel ik je wat je er zelf aan kan doen om gezond te blijven.

Geef hier je reactie

*