De 6 beste theesoorten om gewicht te verliezen

melon-slices-2443941__340

 

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat door het drinken van thee de vetverbranding gestimuleerd wordt. hierdoor kun  je  makkelijker gewicht verliezen .

Thee is een drank die in de hele wereld geliefd is.  Het is simpel te maken. Water koken, theeblaadjes erbij, even laten trekken en dan lekker genieten.  Theebladeren zijn meestal afkomstig van Camellia sinensis, een altijd groenblijvend struikje dat groeit in Azië.

Het drinken van thee wordt  in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen. Zo beschermt het onze cellen tegen vrije radicalen en verlaagd thee het risico op hart- en vaatziekten.  Nu blijkt dat het ook effectief is om het buikvet te verminderen. De ene thee doet dit wel, terwijl een ander soort hier minder effectief voor is.  In dit blog noem ik 6 verschillende theesoorten die effectief zijn voor de vetverbranding en het verlagen van het gewicht.

Hier komt het overzicht van thee soorten die we kunnen drinken om gewicht te verliezen.

 

Groene thee

Groene thee is het meest bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.  Deze thee staat met stip op 1 voor wat betreft het verbranden van vet en daarmee reductie van het gewicht.  In een studie in 2008 kregen 60 obese mensen een gestandaardiseerd voedingspatroon gedurende 12 weken. Alle 60 mensen aten en dronken dezelfde hoeveelheden. 30 Mensen dronken hiernaast groene thee,de overige dronken een placebo thee.  Na afloop was de groene thee groep 3,3 kilo meer afgevallen dan de placebogroep.

Een andere studie toonde aan dat de mensen die gedurende 12 weken een groene thee extract dronken veel meer kilo’s kwijt geraakt waren, een lager vetpercentage hadden en de middelomtrek verminderd was dan een controle groep.

Dit effect kan verklaard worden door de catecholamines die in groene thee voorkomen. Deze natuurlijke antioxidanten geven de stofwisseling een boost en verhogen de vetverbranding.  Dit zelfde effect heeft overigens matcha thee ook. Matcha is een geconcentreerd poeder van groene thee en heeft daardoor ook de zelfde gezonde eigenschappen.

 

Puerh thee

 

Ook wel bekend als puer thee of pu-erh thee. Dit is een Chinese zwarte, gefermenteerde thee. Het wordt vaak na een maaltijd gedronken en heeft een verrassende smaak die sterker wordt naarmate de thee langer bewaard wordt.

Dierproeven toonden aan dat puerh thee het bloedsuiker gehalte kan verlagen evenals het triglyceridengehalte van het bloed (vetten in bloed).  Zowel menselijke als dier studies lieten zien dat het drinken van deze thee een goed hulpmiddel is om gewicht kwijt te raken.

Deze thee is rijk aan mineralen. Daarom heeft het een gunstige invloed op de spijsvertering. Het bevordert de werking van de darmen, vermindert het hongergevoel en stimuleert de vetverbranding. Helaas is het niet zo dat het drinken van een kopje puerh thee zorgt dat bovenstaande effect in het lichaam gebeurt. Daar zijn wel meerdere kopjes voor nodig.

 

 

Zwarte theetea-557441_960_720

Deze soort heeft  meer oxidatie ondergaan dan groene thee en oolong thee.  Oxidatie is een chemische reactie dat plaats vindt als de theeblaadjes blootgesteld worden aan de lucht. Het veroorzaakt de karakteristieke donkere kleur van zwarte thee. Er zijn verschillende soorten zwarte thee. Denk bijvoorbeeld aan darjeeling of Ceylon thee.

Ook zwarte thee is effectief om gewicht te verliezen.  In een studie onder 111 mensen werd gevonden dat als je drie kopjes zwarte thee gedurende drie maanden drinkt het gewicht vermindert en de taille omvang smaller is in vergelijking met mensen die geen zwarte thee gedronken hadden maar een placebo kregen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zwarte thee veel flavonen  bezit. Dit is het pigment van de plant dat antioxidante eigenschappen geeft.

Er is een studie gedaan onder 4280 mensen van 14 jaar en ouder. Ontdekt is dat hoe rijker de voeding (en drank) aan flavonen is hoe lager het BMI.   Deze studie toonde aan dat er een link is tussen flavonen en een lager BMI.

 

 

Oolong thee

Dit is een originele Chinese thee die gedeeltelijk geoxideerd is. Het zit een beetje tussen zwarte en groene thee in qua oxidatie en kleur. Het wordt vaak omschreven als een thee met een fruitig aroma en een unieke smaak. Dit hangt af van de mate van oxidering.

Studies toonden aan dat oolong thee kan helpen om gewicht te verliezen doordat het de vet verbranding stimuleert en de spijsvertering  een boost geeft.

Gedurende een studie dronken 102 mensen met overgewicht gedurende 6 weken iedere dag oolong thee. Ontdekt werd dat deze thee de vetverbranding positief beïnvloedde.

Er zijn meer studies nodig naar het effect van oolong thee op de vetverbranding, maar bovenstaande feiten zijn zeker bemoedigend.

 

Witte theetea-2362839__340

Deze thee is een opvallende theesoort, omdat het minimaal bewerkt is en wordt geoogst als de plant nog heel jong is. Het heeft een zeer opmerkelijke smaak, totaal verschillend van alle andere soorten thee. Het smaakt subtiel, delicaat en licht zoetig.

Witte thee is goed bestudeerd. De gezondheidsvoordelen zijn divers. Zo zou het goed zijn voor de gezondheid van de mond, tot kankercellen vernietigen in reageerbuisjes.

Hoewel er nog veel onderzoek verricht zal moeten worden is wel al gevonden dat witte thee helpt vet te verbranden en gewicht te verliezen.  Dit effect is te verklaren doordat de thee rijk is aan catechines. Overigens hebben groene thee en de witte thee evenveel catechines.

In een reageerbuis kan witte thee vetcellen afbreken en voorkomen dat er weer nieuwe aangemaakt worden.  Hoewel dit alleen in een testsituatie is aangetoond is het wel iets om in je achterhoofd te houden.

Er zijn meerdere studies nodig om goed aan te tonen dat er een relatie is tussen witte thee en vetverbranding.

 

 

Kruidenthee

Kruidenthee verschillen van de traditionele theesoorten omdat ze geen cafeïne bevatten en niet afkomstig zijn van de blaadjes van de camelia sinensis.

Populaire kruiden theeën zijn gemberthee, muntthee, rozenbottel thee maar ook rooibos thee.

Hoewel kruidenthee natuurlijk verschillende ingrediënten hebben blijkt dat velen een optimaliserend effect hebben op de hormoonhuishouding en het lichaamsgewicht kunnen verlagen.

Het meest bekend is uiteraard de gemberthee, die de verbranding in het lichaam een tandje hoger zet. Maar van rooibos thee is in reageerbuizen aangetoond dat het zeer effectief is om het de spijsvertering te verhogen en het maken van nieuwe vetcellen voorkomt.

 

 

Conclusie

Hoewel de meeste mensen thee drinken voor de geweldige smaak, is elke kop eigenlijk werken aan je gezondheid. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat thee kan helpen om de vetverbranding te stimuleren en zo gewicht te verliezen.

Uiteraard blijft het belangrijk om kritisch te kijken naar de voeding. Een gezonde voeding, regelmatig bewegen en een 3 kopjes thee per dag is een boost voor je gezondheid, helpt het gewicht te verminderen en is behulpzaam bij het verbranden van vet.

Geef hier je reactie

*

Wil jij niets missen van Evitalien?

Wil je gelijk jouw gezondheid een boost geven? Laat hier je emailadres achter dan stuur ik je direct tips.