Als je lever je lief is; de gevolgen van fructosestroop

beverage-3548084__340

 

Experts zijn het er over eens: suiker vernietigt de gezondheid. De allerergste variant van suiker is de fructosestroop, die veelvuldig gebruikt wordt door de voedingsmiddelen industrie. Onderzoek heeft aangetoond dat fructosestroop niet alleen obesitas bevordert maar ook schade aan de lever toebrengt.

 

Lever

Een studie verricht door de onderzoekers van de Duke University  toonde aan dat fructosestroop kan leiden tot littekenvorming van de lever, welke vergelijkbaar is met een leverziekte!  Sommige onderzoekers vonden zelfs dat de lever er net zo slecht aan toe was als bij alcoholisten.

 

Niet alcoholische leververvetting

Vervetting van de lever treedt op als er een stoornis is in de vetstofwisseling in de lever. Dit kan veroorzaakt worden door alcohol, maar ook door overgewicht, diabetes type II en het metabool syndroom.

Onderzoekers keken naar meer dan 400 mensen met een niet-alcoholische leververvetting (een vervetting die dus niet door alcoholmisbruik is ontstaan) en het gebruik van fructosestroop. De mensen met het hoogste fructosegebruik hadden ook de ernstigste littekens op de lever.

 

Obesitas

Onderzoekers vonden ook dat de relatie fructosestroop – obesitas meer uitgesproken was dan de relatie suiker-obesitas.  Het experiment werd uitgevoerd bij ratten. De ene groep ratten werd gevoed met een suiker oplossing; de andere groep met een fructosestroop oplossing.  De laatste groep kwam aanzienlijk meer in gewicht aan dan de eerste groep.De ratten gevoed met fructosestroop hadden meer buikvet.

Fructosestroop is zeer geliefd onder de levensmiddelenfabrikanten.  Het is veel goedkoper dan suiker. Het vermijden van het gebruik van fructosestroop is eenvoudig: vermijd kant- en klaarproducten.

 

 

Geef hier je reactie

*