Fructosestroop vriend van fabrikant, vijand voor het lichaam

Honderdduizend jaar geleden waren de mensen jagers en verzamelaars. Hun  voeding bestond voornamelijk uit groenten en fruit met af en toe een stukje vlees of een eitje. Ze aten geen graanproducten. De enige bron van ongeraffineerde suiker was honing.

Tegenwoordig ziet ons voedingspatroon er heel anders uit. 56% van de energie komt nu uit drie voedingsbronnen:

  • Rietsuiker, bietensuiker, maisstroop, fructose
  • Bloem
  • Plantaardige olie (soja, zonnebloem, mais)

In geen van deze drie voedingsbronnen zitten eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren; terwijl we dit wel nodig hebben.

Onze genen zijn ontwikkeld in een omgeving waarin 2 kg honing  per jaar gegeten  werd.  In 1830 was het suikerverbruik gestegen tot 5 kg per jaar. In het jaar 2000 gebruikten we gemiddeld 70 kg suiker per persoon per jaar.

Een kwalijke ontwikkeling is het veelvuldig  gebruik van fructosestroop door de fabrikanten. Koekjes, frisdranken etc  worden gezoet met fructosestroop.  Fructosestroop is een combinatie van glucose en fructose en wordt gewonnen uit mais. Het is bijzonder geliefd onder fabrikanten, omdat het  vrij weinig kost.   Fructosestroop is volledig van de bron losgeslagen en zorgt voor een enorm snelle stijging van het bloedglucosegehalte.  Het lichaam maakt insuline aan, maar ook IGF (insuline groei factor). Dit IGF stimuleert de celgroei en is ontstekingsbevorderend.

Deze gevolgen zie je terug in de bevolking. Er is een obesitas epidemie, het aantal kanker gevallen stijgt enorm, explosieve groei aan ontstekingsziekten (reuma bv)  en komen er jaarlijks vele diabetes patiënten  bij.

Belangrijk is het suikergebruik terug te dringen. Een alternatief kan zijn om gebruik te maken van agavestroop. Agavestroop wordt gemaakt van cactussen en heeft een wat honingachtige smaak. Het is 3x zo zoet als kristalsuiker. Het kan gebruikt worden om thee, koffie, vruchten en desserts aan te zoeten in plaats van gewone suiker.

Geef hier je reactie

*