Gewicht verliezen moeilijk?

lose-weight-1968909__340

Overtollige kilo’s hoeft helemaal niets te maken te hebben met te veel eten en/of weinig beweging.  Natuurlijk is een gezonde voeding de basis van onze gezondheid. Het is logisch dat als je meer calorieën eet dan je verbruikt je in gewicht zal toenemen. En gebrek aan lichaamsbeweging helpt ook niet mee.

Toch zijn er een flink aantal mensen die helemaal niet zoveel eten, veel sporten en toch niet afvallen.  Het overgewicht drijft hen soms tot wanhoop, omdat ze werkelijk alles proberen om tot een gezond gewicht te komen.  De omgeving reageert met ongeloof,  en begrip is soms lastig te vinden. Hoe kan dit?

In de orthomoleculaire geneeskunde hebben wij hier een hele andere kijk op.  Je kunt ongewenste gewichtstoename vergelijken met koorts. Het lichaam geeft aan dat er een verstoring in het lichaam is, waardoor het zich genoodzaakt voelt  gewicht vast te houden. ( Dit gaat uiteraard niet op als je elke dag een  positieve energiebalans hebt.)  Ik zal hieronder een aantal verstoringen bespreken, welke kunnen leiden tot ongewenste gewichtstoename.

 

Koolhydraatverslaving

Soms kan het lichaam schreeuwen om koolhydraten. Dat kan gebeuren als er een te laag serotonine (=gelukshormoon) aanwezig is. Koolhydraten leiden tot een (kortstondige) stijging van serotonine, waardoor je je weer even happy voelt.

 

Hyperinsulinisme

Als we koolhydraten eten stijgt het bloedsuiker.  Dit mag echter niet te hoog worden, anders loopt het lichaam gevaar. De alvleesklier maakt insuline aan om de bloedsuikers weer te verlagen. Insuline zorgt ervoor dat de koolhydraten verbrand worden en slaat het teveel aan koolhydraten op als vet.   Bij een hyperinsulinisme reageren de cellen minder op insuline en moet het lichaam er meer van maken. Je hebt dan hogere insulinespiegels en normale bloedsuikers. Dit teveel aan insuline zorgt ervoor dat de koolhydraten niet verbrand worden maar opgeslagen worden als vet.

 

 

Schildklierproblemen

De schildklier is eigenlijk de thermostaat voor het lichaam. Werkt hij te hard (de kachel staat hoog) dan heb je het warm en val je af. Staat de theramostaat te laag dan heb je het koud en kom je in gewicht aan. Het kan zijn dat de artsen normale schildklierwaarden in het bloed  vinden, terwijl de schildklier toch al uit de pas loopt.

 

Verminderd verzadigingsgevoel

Sommige mensen merken na de maaltijd toch weer iets te veel gegeten te hebben. Zij kunnen niet goed voelen of de maaltijd voldoende was. Het verzadigingsgevoel kan verminderd zijn. Gebeurt dit bij iedere maaltijd dan krijg je ongemerkt te veel calorieënnaar binnen.

 

Verlaagde verbranding

Als je de voeding niet goed kunt verbranden kun je lijnen wat je wilt; het gewenste resultaat zal niet bereikt worden. Eerst moet de verbranding hersteld worden.

 

Hormonale stoornissen

Hormonen spelen een zeer belangrijke rol bij veel lichaamsprocessen. Een kleine verstoring kan al tot veel klachten leiden, waaronder ongewenste gewichtstoename.

 

Voedingstekorten

Dit klinkt wellicht als een open deur, maar het lichaam heeft voedingsstoffen nodig  om goed te kunnen functioneren. Velen van ons denken gezond te eten, maar slecht 5% van de bevolking krijgt daadwerkelijk alle voedingsstoffen voldoende naar binnen. Hebben we tekorten dan ontstaan er ontregelingen.

 

Stress

Kortdurende stress is niet zo erg, maar als we langdurige spanningen ondervinden raakt het lichaam van slag. De hormonen lopen uit de pas en het lichaam houdt de kilo’s vast.

 

En nu?

Hoe weet je nu welke verstoring bij jou een rol speelt?  Daar kunnen we achter komen door middel van een vragenlijst. Als je weet welke verstoring bij jou de oorzaak is kunnen we het ook gericht behandelen en raak je de kilo’s definitief kwijt.

 

Wil je meer weten of een test doen? Maak dan snel een afspraak!

Geef hier je reactie

*