Is een avocado een superfood?

afbeelding1Iedereen weet dat avocado’s rijk zijn aan vetten. Maar zijn deze vruchten nu gezond of toch eigenlijk ongezond?

 

Bessen
Avocado’s zijn eigenlijk de bessen van de avocadoboom. In elke bes zit in het midden een enorme pit, welke eigenlijk dus het zaad(je) van een avocado is. Er zijn veel verschillende avocado’s, maar qua samenstelling zijn ze bijna allemaal gelijk. Iedere vrucht bevat gemiddeld 15 gram vet, 9 gram koolhydraten en ongeveer 2 gram eiwitten per 100 gram.

Avocado’s bevatten zo’n 20 verschillende vitamines en mineralen, waaronder kalium (heeft een positieve invloed op de bloeddruk), luteïne (goed voor de ogen) en foliumzuur ( cruciaal voor de reparatie van cellen). Tevens zijn zij een bron van vitamine B, welke belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Ook zijn deze vruchten een bron voor vitamine C en E, welke weer sterke antioxidanten zijn .

 

Verzadiging
In avocado zit weinig suiker, maar wel veel vezels. Deze combinatie zorgt er voor dat er na het eten van deze vrucht een lang gevoel van verzadiging bestaat. Een studie meldt dat mensen die bij de lunch een avocado aten gedurende 3 uur geen behoefte hadden om nog iets te eten.

 

Vetten
Avocado’s zijn rijk aan vet, maar het een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Dit is een “goed” vet dat er toe bijdraagt dat het cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Overigens bevatten ze wel veel energie (meer dan andere vruchten). Het dagelijks eten van een avocado zou op den duur kunnen leiden tot gewichtstoename.

 

Conclusie
Met enige regelmaat een avocado eten draagt bij aan een gezondheid. Avocado’s kunnen verwerkt tot guacamole, maar ook bij een salade gegeten worden of door smoothie gemixt worden.