Maagzuur. Een brandende kwestie

body-1621161_960_720

Heeft u wel eens last van brandend maagzuur? Tussen de 25 en 40 procent van de bevolking lijdt aan deze kwaal. Brandend maagzuur is een oncomfortabel warm en brandend gevoel in de borst, en wordt meestal gevoeld achter het borstbeen. De pijn start in het borstgebied en kan uitstralen naar de nek, keel en kaken. De pijn verergert bij liggen en voorover buigen, maar verdwijnt meestal na het eten. Brandend maagzuur komt in aanvallen.

Oorzaken

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat maagzuur naar de slokdarm kan terugstromen. Dit veroorzaakt irritatie en ongemak. Risicofactoren voor het krijgen van brandend maagzuur zijn onder anderen:

 • Sommige voedingsmiddelen die we eten of drinken stimuleren de maagzuur productie. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn: alcohol, cafeïne, citrusfruit, chocolade, koolzuurhoudende frisdranken
 • Geneesmiddelen als: Naproxen, Aspirine, Ibuprofen
 • Roken
 • Een hernia in het diafragma
 • Zwangerschap
 • Obesitas
 • Het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm is niet alleen heel vervelend en geeft een ongemakkelijk gevoel, het is meestal ook een aanwijzing voor een ongezonde levensstijl. Het optimaliseren van een gezonde levensstijl is daarom ook de eerste vereiste. Met onderstaande natuurlijke remedies kunnen we het brandende maagzuur effectief aanpakken.

  Maak gebruik van meerdere kleine maaltijden

  In plaats van 3 maaltijden per dag is het verstandiger om 6 kleinere maaltijden verdeeld over de dag te eten. Door in korte tijd een grote hoeveelheid te nuttigen moet de maag een enorme hoeveelheid maagzuur aanmaken, welke dan gemakkelijk in de slokdarm terecht kan komen. Door gebruik te maken van 3 (kleinere) maaltijden en 3 (verantwoorde) tussenmaaltijden is de aanmaak van maagzuur veel beperkter.

  Maak gebruik van specerijen

  Specerijen als zoethout, gember en, een van mijn favorieten vanwege zijn kanker bestrijdende eigenschappen, curcumine (geelwortel) helpen om het brandende zuur te bestrijden. Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat er door het eten van deze specerijen een soort coating ontstaat op de slokdarm, waardoor het zuur niet kan branden. Vooral zoethout staat er om bekend dat dit ook de pijn bestrijd horende bij het brandende maagzuur.

  Verbeter je houding

  Minder bekend is dat onze houding wel degelijk invloed heeft op het maagzuur branden. Na een copieuze maaltijden krijgen we vaak een dip. Even een dutje doen is zeer verleidelijk. Dit kan echter wel het terugstromen van het maagzuur bevorderen. Door de rug recht te houden en het zuur van de maag daar te laten waar het hoort wordt zuurbranden voorkomen. Het is bovendien ook nog eens zo dat als er meerdere maaltijden per dag gegeten wordt, zoals hierboven wordt aanbevolen, de maagzuurproductie binnen de perken zal blijven.

  Stop met roken

  Iedereen weet dat roken zeer ongezond is. Veelal onbekend is dat de nicotine zorgt voor ontspanning van de kringspier van de slokdarm, waardoor het zuur de slokdarm in kan lopen.

  Zorg er voor dat je gewicht verliest

  Obesitas, of zelfs maar overgewicht van een paar pondjes, verhoogd het risico op brandend maagzuur. Onderzoekers vonden een positieve correlatie tussen BMI en brandend maagzuur. Afvallen hoeft overigens niet samen te gaan met extreem lijnen en het slikken van allerlei spannende shakes. Het aanpassen van het voedingspatroon en het aanpakken van de werkelijke oorzaak van het gewichtsverlies zorgt langzaam maar zeker voor een blijvend gewichtsverlies. Voor meer informatie hierover: kijk op mijn website www.evitalien.nl/afslanken.

  Slapen

  Slaap op 2 kussens of verhoog het hoofdeinde van het bed. Door wat meer rechtop te slapen kan het maagzuur niet terugstromen naar de slokdarm.

  Conclusie

  Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt doordat er maagzuur kan terugstromen naar de slokdarm en daar letterlijk kan gaan branden. Met natuurlijke middelen kunnen we dit snel verhelpen.

  Geef hier je reactie

  *

  Wil jij niets missen van Evitalien?

  Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!