Trek in iets zoets? 9 Tips om het tegen te gaan

candy-1499082__340

 

Je kent het vast wel.  Plotseling heb je enorme trek in zoetigheid.  Je weet dat het niet goed voor je is, maar wat moet je doen?  Weet dat je niet de enige bent. 97% van de vrouwen en 68% van de mannen heeft af en toe behoefte aan suiker.   Je kunt de verleiding niet meer weerstaan en gaat voor de bijl.  De hang naar suiker is zo groot dat je jezelf overeet en een overdosis aan calorieën naar binnen krijgt.

Gelukkig is er een oplossing.

Hier zijn 9 voedingsmiddelen die je helpen je suikerbehoefte  te temmen.

1.Fruit

Naast een natuurlijke zoetstof (fructose) heeft fruit nog meer te bieden: vitamines, mineralen en vezels.  Heb je nou naast behoefte aan zoetigheid ook honger, dan neem je er wat yoghurt bij.

Bessen zijn overigens een zeer goede keus.  Ze smaken lekker zoet en bevatten veel vezels.  Ze hebben een sterke antioxidatieve werking, waardoor ze ontstekingsremmend werken.

 

2. Pure chocolade

Chocolade staat met stip boven aan om de suiker behoefte te stillen.  Dat is prima, alleen switch dan wel van (zoete) melkchocolade naar de pure variant. En dan minimaal 72%!  Hoewel in deze chocolade ook suiker (en vet) zit,  bevat het ook veel polyfenolen. Deze stofjes hebben een ontstekingremmend effect en werken positief op de gezondheid van het hart.

 

3. Yoghurtyogurt-2104327__340

Onderzoek toont aan dat yoghurt een goed alternatief is om de snackbehoefte te reguleren.  In yoghurt zitten veel eiwitten en calcium. Eiwitten geven een gevoel van verzadiging. Vooral de Griekse yoghurt  is een goede optie, omdat die meer eiwitten bevat dan de gewone yoghurt.

 

4. Dadels

Dit zijn gedoogde vruchten van de dadelpalmboom.  Ze bevatten veel voedingsstoffen en smaken enorm zoet.  Eet er niet meer dan 3 te gelijk. Je kunt het combineren met noten voor een crunchy effect.

 

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel zijn rijk aan voedingsstoffen, smaken zoet en geven je een vol  gevoel.  Ze bevatten naar koolhydraten ook vezels, vitamines en mineralen. Zij zijn rijk aan vitamine A,C en kalium.  Een behoefte aan suiker komt vaak omdat de maaltijden niet volwaardig zijn. Voeg eens zoete aardappel aan je maaltijd toe. Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler en de behoefte aan zoet wordt minder.

 

6. Smoothie

Als de suiker behoefte erg groot is kun je een voor een keertje een smoothie nemen.  De combinatie van fruit en yoghurt smaakt zoet, terwijl je toch weer gezonde stofjes binnen krijgt.

 

7. Gedroogd fruit

Pruimen, abrikozen, rozijnen, krenten en moerbeien zijn allemaal  lekker zoet, zitten vol vezels en zijn super goed voor onze darmen.

 

8.Eieren

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar eten van een voedingsmiddel dat veel eiwitten bevat helpt echt de behoefte aan suiker tegen te gaan.  Een ei zorgt ervoor dat de honger gestild is.  Begin de dag met een eitje.  Je voelt je verzadigd en hebt geen behoefte aan iets zoets.

 

9. Groenten

Een worteltje eten als je vreselijke behoefte aan zoetigheid werkt niet. Maar…. Als je groenten bij elke maaltijd eet krijg je wel minder behoefte aan suiker. Dat komt omdat groenten vol vezels zitten, waardoor je een vol gevoel hebt gedurende een aantal uur.  Veel groenten eten is sowieso een aanrader.  Het is een boost voor je gezondheid en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten of kanker.

 

Conclusie

Als je jezelf af en toe verwend met een zoete traktatie moet je daarvan genieten zonder een schuldgevoel te hebben.  Als je deze behoefte dagelijks (of meerdere keren op een dag ) hebt moet je toch eens bovenstaande tips bestuderen. Wellicht kun je de maaltijden verbeteren door bovenstaande toe te voegen. Volwaardige maaltijden geven je goed gevoel en geen behoefte aan zoete tussendoortjes.  Al snel zal de suiker behoeft verdwenen zijn.

Dat suiker niet gezond is weten we allemaal.  Laat je daarom niet verleiden tot een hapje suiker. Herken jij bovenstaand probleem? Wat doe jij dan iets gezonds of ongezonds?

 

 

Geef hier je reactie

*