Wil jij meer energie? Deel 2

white-male-1720215__340

In mijn vorige blog heb ik al verteld dat je door het eten van de juiste voeding meer energie krijgt. Voeding moet opbouwend zijn, niet alleen maar vulling zijn. Het eten van een dropje levert je wat energie, maar omdat je bloedsuiker zo snel stijgen en dan weer dalen kost het je eigenlijk alleen maar energie. Je kunt beter iets eten waardoor je langer energiek blijft. Het is helemaal niet zo moeilijk. Lees maar eens verder.

 

Dierlijke producten

De volgende dierlijke producten geven je een energie boost.

 

Vette vis

Dit is geen kibbeling. Vette vissoorten zijn tonijn, haring, makreel, sardientjes en zalm. Deze vissen zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verbeteren de hersenfunctie en verminderen vermoeidheid.  Ze bevatten veel eiwitten en B vitamines, waardoor je ook al een energieker gevoel krijgt.

Runderlever

Dit is  de beste bron van vitamine B12.  In alle soorten vlees zit vitamine B12, maar in de lever het meest. Dat is immers de opslagplaats van B12 in het lichaam. Dit vitamine is enorm belangrijk voor de aanmaak van het bloed. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt ben je futloos en uitgeput. Het is overigens niet aan te raden om dagelijks lever te eten. Een keer in de twee weken is voldoende.

 

Eierenegg-2147169_960_720

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Vergelijk het met Lego blokjes. Er zijn 23 fundamentele aminozuren (20 blokjes), waarvan er 9  essentieel zijn. Dit betekent dat we deze 9 aminozuren met de voeding naar binnen moeten krijgen. Met deze 9 “blokjes”kunnen we de andere aminozuren bouwen, maar ook de eiwitten die ons lichaam nodig heeft. Een eiwit bestaan namelijk uit een flink aantal Lego blokjes.

Nu terug naar de eieren. In een ei zitten de 9 aminozuren die we nodig hebben. Hierdoor kunnen voldoende eiwitten maken en voelen we ons energiek.

 

Groenten

 

Misschien had je dit niet bedacht, maar ook groenten geven ons energie.

 

Zoete aardappels

Zoete aardappels zijn goede bronnen van koolhydraten. Ze zijn vezelrijk, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Hierdoor leveren zoete aardappelen je gedurende langere tijd energie.

 

Bieten

Bieten zijn rijk aan nitraten.  Nitraten hebben een positieve invloed op ons uithoudingsvermogen. Dit komt omdat nitraat de bloedvaten verwijd. Hierdoor kan het bloed beter stromen en voelen we ons fit. Overigens kan nitraat door verhitting wel omgezet worden in nitriet, wat minder wenselijk is voor het lichaam. Dit kun je voorkomen door extra vitamine C te slikken.

 

Bladgroenten

Groenten als boerenkool en spinazie zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Al deze stoffen werken positief op onze celstofwisseling. Dit komt ons energiepeil weer ten goede.

 

Overige voedingsmiddelen

 

Pure chocolade

Dat is misschien wel de lekkerste manier om de energie te verhogen. Een kopje groene thee met een stuk pure (minimaal 72%) chocolade. Pure chocolade betekent meer cacao en minder suiker. Alleen hierdoor wordt je al fit (van suiker wordt je namelijk doodmoe). Cacao heeft een positieve werking  op het hart en de bloedvaten doordat het de pompfunctie van het hart bevordert.  Hierdoor wordt het bloed beter rondgepompt en krijgt het lichaam meer zuurstof.  Hierdoor krijg  je een alert gevoel en kun je de hele wereld weer aan.

 

Havermout

De dag starten met een kom havermout is een boost voor je energieniveau. Haver is vezelrijk. Het is een goede bron van mineralen en vitamines, waardoor je een fit gevoel krijgt.

 

Quinoa

Quinoa is een zaad dat zeer eiwitrijk is.  Het bevat bovendien veel koolhydraten en vezels. De combinatie van eiwitten en langzame koolhydraten maar dat je hier langere tijd energie van krijgt.

 

Noten

Noten zijn zeer eiwitrijk en bevatten goede vetten. In noten zit veel magnesium, een mineraal dat we nodig hebben voor de citroenzuurcyclus, waardoor we energie krijgen. De vetzuren in noten remmen ontstekingen, waardoor je ook al meer energie krijgt.

 

Zaden

Zaden zoals bijvoorbeeld pompoenzaad, chiazaad , zonnebloempitten en lijnzaad zijn bronnen van goede vetzuren en vezels.

 

Niet doen

Er zijn ook “voedingsmiddelen” (vulling gen voeding)  die we juist moeten vermijden. Ze belasten ons lichaam alleen maar, waardoor je en vermoeid gevoel krijgt. Ik som even het rijtje op:

  • Gefrituurd voedsel
  • Suikerrijke producten
  • Pakjes en zakjes
  • Kant en klaar maaltijden
  • Eigenlijk alles wat niet groeit en in de fabriek gemaakt is

 

Bovenstaande voedingsmiddelen zullen je zeker helpen om energieker door het leven te gaan. Natuurlijk is er meer nodig. Goed slapen, ontspannen en bewegen helpen ook mee. Wat is jouw tip om meer energie te krijgen?

Geef hier je reactie

*

Wil jij niets missen van Evitalien?

Wil je gelijk jouw gezondheid een boost geven? Laat hier je emailadres achter dan stuur ik je direct tips.