Moe zijn kennen we allemaal. Het is normaal dat je energie schommelt in de loop van de dag. Op sommige momenten ben je energiek en kun je de wereld aan, terwijl je even later een moe gevoel hebt en het liefst wil gaan liggen. Dit natuurlijke proces heeft te maken met de kwaliteit van de slaap, de hoeveelheid stress die je ervaart, de activiteiten die je hebt verricht, maar ook welke voeding je hebt gegeten!
Als je moe bent ga je vaak wat eten om weer wat energie te krijgen. Voeding kan je energie geven, maar ook vermoeid maken. In dit blog noem ik 7 voedingsmiddelen die je energie kosten.
1. Wit brood, pasta en rijst
Granen zijn rijk aan koolhydraten en voorzien het lichaam van energie. Bewerkte granen, zoals in witbrood, pasta en witte rijst, veroorzaken eerder minder dan meer energie. Bij geraffineerde granen zijn de vezels verwijderd. Hierdoor leveren ze minder energie en zijn ze sneller verteerd dan volle granen.
Door de snelle vertering stijgen de bloedsuikerspiegels snel. Het lichaam wil geen hoge bloedsuikers, want dat levert schade op. De insuline productie gaat omhoog zodat het bloedsuiker weer kan normaliseren. Dit alles kost veel energie, waardoor je een vermoeid gevoel ervaart.
Hele granen zorgen voor een langzame bloedsuikerspiegel waardoor je een energieker gevoel hebt.
Ongeraffineerde koolhydraten zijn veel gezonder. Zij bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld de B vitamines. Deze vitamines zijn uiterst belangrijk om energie vrij te maken in het lichaam.
2. Ontbijtgranen en drinkyoghurt met toegevoegde suikers
Aan veel producten in de supermarkt wordt suiker toegevoegd. Consumenten worden zo verleid om hier veel van te eten. Hoewel je dit misschien niet had verwacht kost het je meer energie dan dat het je oplevert.
Veel mensen starten de dag met een ontbijt van ontbijtgranen en/of drinkyoghurt. Ze denken een gezond ontbijt te gebruiken waar ze energie van ontvangen. Helaas bevatten de ontbijtgranen of drinkyoghurt veel suiker en weinig vezels. Maar al te vaak levert de suiker 50% van het totale gehalte aan koolhydraten. Dit geldt uiteraard ook voor granolarepen, ontbijtmuffins of sappen.
De combinatie veel suiker en weinig vezels zorgt voor een piek in het bloedsuikergehalte en hop daar vloeit de energie weer weg.
Om dit te voorkomen kun je het beste kiezen voor een variant met zonder toegevoegde suikers en minimaal 4-5 gram vezels per portie.
3.Alcohol
Alcohol wordt vaak gedronken om een relaxt gevoel te krijgen. Veel mensen drinken in de avond een glaasje om lekker te kunnen te slapen. Dit klinkt positief, maar dat is het niet.
Alcohol vermindert de kwaliteit en duur van de slaap. Hierdoor wordt je niet goed uitgerust wakker. Eén glaasje heeft dit effect niet, maar meerdere glazen alcohol voor het slapen bevordert de slaap absoluut niet.
4. Koffie
Veel mensen starten de dag met een kop koffie. Je wordt goed wakker en bent weer helemaal alert. Hier is niets op tegen. Cafeïne, de stimulerende stof in de koffie, geeft je energie niveau en hersenen een boost.
Je krijgt de neiging om maar veel kopjes koffie te drinken, teneinde de hele dag top te presteren. Vaak gaat dit ten koste van iets gezonds te eten. Helaas, als je te veel koffie op een dag drinkt (en dan heb ik het over meer dan 5 kopjes) is dit effect weg. Dat komt omdat je lichaam hier aan went, je gaat slechter slapen en weg is de energie. Koffie kun je drinken tot 14.00 uur. Alles wat je daarna nog drinkt gaat ten koste van de nachtrust
5. Energy drankjes
Ik zal niet ontkennen dat het drinken van een energy drank de energie boost. Onderzoek toonde aan dat jouw energie zelfs met 24% verhoogd wordt. Alleen is dit maar van zeer korte duur. Daarna ben je weer net zo futloos, of wellicht nog erger, dan daarvoor.
Energy drank bevat een belachelijke hoeveelheid suiker. Per blikje zit er soms wel 10 theelepeltjes suiker in. Het bloedsuikergehalte piekt snel en uiteindelijk ben je weer doodmoe. Het cafeïne gehalte van de energy drank is vele malen hoger dan dat er in dezelfde hoeveelheid koffie zit. Hierdoor kun je klachten van nervositeit, hartkloppingen of paniekaanvallen krijgen.
Ook bij het drinken van deze drankjes kan een gewenning optreden. Je zult er dus steeds meer van moeten drinken om hetzelfde effect te krijgen. Deze drankjes gaan ook ten koste van de slaap kwaliteit, waardoor je overdag ook weer veel vermoeider bent.
6. Fastfood
Fastfood brengt je energie niveau onmiddellijk naar beneden. Dit komt omdat het veel vet, maar weinig vezels bevat. Hierdoor wordt de spijsvertering op een laag pitje gezet en kunnen de stoffen die we nodig om hebben om meer energie te ervaren minder snel opgenomen.
Vetrijke voeding, en dan vooral het consumeren van de verkeerde vetten, geeft je een verzadigd, moe gevoel. De energie om iets te ondernemen ontbreekt. Je moet eerst even “uitbuiken”.
7. Eten van laag calorische voeding
Voeding levert calorieën op. Een calorie is een meeteenheid die wordt gebruikt om te schatten hoeveel energie een voedingsmiddel het lichaam zal leveren als het eenmaal verteerd is. Het lichaam gebruikt deze energie om de basisfuncties te kunnen uitvoeren. Denk aan ademhaling, temperatuur en hartslag.
Het is belangrijk om voldoende calorieën naar binnen te krijgen. Krijg je te weinig dan zal dat ten koste van je energie gaan. Ook de hormoonhuishouding kan verstoord worden waardoor je nog minder energiek bent.
Krijg je te weinig calorieën naar binnen dan kan het zomaar zijn dat je hongergevoelens krijgt en toegeeft aan alle verleidingen die binnen handbereik zijn.
Dit is geen vrijbrief om je maar vol te stoppen met alles wat je tegen komt. Maak bewuste keuzes. Zorg voor voeding die wat doet voor je lichaam. Eet wat de natuur te bieden heeft. Appels groeien aan een boom, koekjes niet.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen kun je met het kiezen van juiste voeding, of wellicht juist het vermijden van bepaalde producten, een energieker gevoel ervaren. Uiteraard zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij vermoeidheid. Maar gezonde , volwaardige voeding zal zeker een grote stap in de goede richting zijn.