Evitalien

Cholesterol onder de loep

Cholesterol wordt door het lichaam zelf gemaakt. Wat is het precies en waarom maakt het lichaam dit? Bestaat er echt slecht en goed cholesterol? In dit blog geef ik antwoord.

Cholesterol: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Cholesterol is een wasachtige, vettige substantie die essentieel is voor het functioneren van onze lichaamscellen. Het wordt voor 95% door het lichaam zelf aangemaakt en speelt een cruciale rol bij de productie van celwanden, hormonen, galzouten en vitamine D. Het is van vitaal belang voor een goede werking van ons lichaam.

Goed versus Slecht Cholesterol: Begrijp het verschil

Cholesterol wordt via het bloed getransporteerd door lipoproteïnen, ook wel bekend als transporteiwitten. Er zijn twee hoofdsoorten: LDL (low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein). LDL wordt vaak gezien als ‘slecht cholesterol’ omdat een teveel ervan kan leiden tot ophoping in de bloedvaten, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Aan de andere kant staat HDL, het ‘goede cholesterol’, dat helpt bij het opruimen van overtollig cholesterol uit de bloedvaten en het naar de lever transporteert voor afbraak en hergebruik.

De rol van Cholesterol bij Ontstekingen

Naast zijn bekende functies heeft cholesterol ook een ontstekingsremmende eigenschap. Bij ontstekingen worden cellen geactiveerd en cholesterol naar de ontstoken gebieden gestuurd. Het LDL transporteert cholesterol naar deze gebieden, terwijl HDL het overtollige cholesterol terug naar de lever brengt. Echter, bij overmatige ontstekingen kan het HDL niet alle cholesterol opvangen, wat leidt tot een stijging van het cholesterolgehalte in het bloed.

Hoe om te gaan met een Verhoogd Cholesterolgehalte

Een verhoogd cholesterolgehalte kan op termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om het cholesterolgehalte te verlagen. Dit omvat het consumeren van ontstekingsremmende voeding, zoals groenten, fruit, goede vetzuren en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen supplementen zoals rode gist rijst, niacine, artisjokblad extract en vezelrijke voeding helpen bij het beheersen van het cholesterolgehalte. Raadpleeg een deskundige bij gebruik van voedingssupplementen.

Eieren: Moeder Natuur’s Multivitamine

Veel mensen maken zich zorgen over het eten van eieren vanwege hun vermeende relatie met verstopte aderen. Echter, eieren zijn een natuurlijke bron van essentiële aminozuren en vitaminen. Het is bewezen dat dagelijks een ei eten gunstig is voor de gezondheid.

Conclusie

Cholesterol, hoofdzakelijk door het lichaam zelf geproduceerd, vervult diverse belangrijke functies. Een te hoog cholesterolgehalte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig kunnen voeding en supplementen helpen bij het beheersen van het cholesterolgehalte in het bloed en het behouden van een goede gezondheid.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken