Evitalien

De Lente: Hooikoorts Seizoen

De lente, een tijd van nieuw leven, zachtere temperaturen en intensere zonnestralen. Voor velen brengt het een gevoel van vreugde met zich mee, maar voor anderen betekent de lente het begin van het hooikoortsseizoen. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, vertoont symptomen die sterk lijken op die van een verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat allergische rhinitis niet wordt veroorzaakt door een virus, maar door allergenen die het lichaam irriteren.

Allergenen die vaak hooikoorts veroorzaken zijn pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en veren. Een allergische reactie kan leiden tot een gevoel van lusteloosheid, soms zo ernstig dat het invloed heeft op schoolprestaties of werk.

Symptomen van Hooikoorts:

  • Loopneus of verstopte neus
  • Waterige, jeukende ogen
  • Niezen
  • Hoesten
  • Kriebelende neus of keel
  • Slijm in de keel
  • Gezwollen huid onder de ogen
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen

Hooikoorts of Verkoudheid?

Soms is het onderscheid moeilijk te maken. Hier is een handig schema om te helpen:

SymptomenHooikoortsVerkoudheid
LoopneusDun, waterig snot zonder koortsWaterig of dik, geel snot, pijn, lichte koorts
BeginDirect na blootstelling aan allergeen1-3 dagen na blootstelling aan een virus
DuurStopt zodra allergeen weg is3-7 dagen gemiddeld

De Rol van Histamine

Histamine speelt een cruciale rol bij allergische reacties. Het wordt vrijgegeven wanneer het lichaam in contact komt met allergenen, waardoor symptomen zoals jeuk, niezen en zwelling optreden.

Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Voeding kan de productie van histamine.

Voedingsmiddelen om te vermijden bij hooikoorts

Zuivel: Zuivelproducten kunnen belastend zijn voor ons immuunsysteem. Als het afweersysteem verzwakt is, kan het overreageren op normale dingen zoals zuivel.

Koffie: Mensen met hooikoorts doen er verstandig aan koffie te vermijden. Koffie is van nature rijk aan histamine, wat de symptomen kan verergeren.

Alcohol: Hoewel een wijntje of biertje in de tuin verleidelijk klinkt op een mooie zomeravond, wordt het toch afgeraden voor mensen met hooikoorts. Bier en wijn bevatten veel histamine en alcohol verzwakt ook het afweersysteem, net als zuivel.

Noten: Hoewel noten over het algemeen als gezond worden beschouwd, kunnen mensen met hooikoorts bepaalde soorten beter vermijden. Pistachenoten, amandelen, walnoten en cashewnoten kunnen hooikoortssymptomen verergeren. Hazelnoten, pecannoten en macadamianoten maken daarentegen minder histamine vrij en kunnen een betere keuze zijn.

Voeding tegen Hooikoorts

Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die het vrijkomen van histamine remmen.

Appels: We kennen allemaal het gezegde “an apple a day keeps the doctor away”, en dit geldt zeker ook voor hooikoorts. Appels zijn namelijk een bron van quercetine, een natuurlijk antihistaminicum dat het vrijkomen van histamine remt. Hierdoor kunnen appels helpen bij het verminderen van allergische klachten.

Uien: Net als appels bevatten uien ook veel quercetine. Wanneer we uien snijden, kunnen ze de neus en ogen irriteren. Volgens de homeopathie betekent dit dat uien deze reactie kunnen opwekken en dus ook het juiste effect hebben.

Vitamine C-rijke fruit en groenten: Vitamine C is een natuurlijk antihistaminicum dat nare allergische reacties onderdrukt en het histaminegehalte in het bloed verlaagt. Het wordt aanbevolen om veel broccoli, kiwi’s, spruiten, paprika’s, bessen of (biologische) aardbeien te eten.

Omega-3: Omega-3 vetzuren remmen ontstekingsreacties in het lichaam en helpen ook bij het verminderen van allergische reacties. Bronnen van omega-3 zijn onder andere zalm, makreel, haring, walnoten en avocado.

Groene thee: Een studie in Japan toont aan dat epigallocatechine, een stof die in groene thee zit, de productie van histamine remt. Het is echter onbekend hoeveel groene thee je moet drinken om dit effect te bereiken.

Conclusie

Het begrijpen van hoe voeding en histamine werken kan een waardevol instrument zijn in de strijd tegen hooikoorts. Door bewuste keuzes te maken in voeding kunnen hooikoortspatiënten mogelijk verlichting vinden van hun symptomen en genieten van de prachtige lentedagen zonder de last van allergieën.

Online afspraak maken