stress
Categories:

We leven in een hectische tijd.  De hele dag worden we gebombardeerd met narigheid. Als je last van stress hebt is het heel natuurlijk om te zoeken naar ontspanning.  Helaas is het niet te vermijden dat je soms een stressbui hebt. Dat is ook helemaal niet erg. Alleen als je chronische stress hebt is het een heel ander verhaal. Het gaat ten koste van je lichamelijke en psychische gezondheid.

Als er plotseling een boze leeuw voor je staat ga je rennen. Het bewegingsstelsel wordt beter doorbloed, de hartslag gaat omhoog, de ademhalingsfrequentie stijgt, de darmwand gaat openstaan om zoveel energie naar binnen te krijgen, het immuunsysteem komt op een laag pitje te staan en de seks drive verdwijnt. Voor het lichaam maakt niet uit of je stress hebt voor de leeuw, een boze baas, een puberkind of geldzorgen. Op stress reageert het lichaam altijd op dezelfde manier. Voor een kort moment is stress zelfs gezond. Het moet niet te lang duren.

Gelukkig kun je zelf ook  veel doen om de stress te verminderen. Bewegen, muziek luisteren, yoga, maar ook het eten van de juiste voeding.

Er zijn voedingsmiddelen en dranken die een stress verlagende werking hebben.  Ik som ze voor je op:

1.Matcha poeder

Dit krachtige groene thee poeder is razend populair omdat het rijk is aan L-theanine. Dit is een aminozuur dat er om bekend staat rust in het hoofd te geven.

Matcha is een betere bron van theanine dan de groene thee, omdat het is gemaakt van groene blaadjes die groeien in de schaduw. Hierdoor zit er meer theanine in dan in de gewone groene thee.

Theanine heeft een rustgevend effect. Cafeïne (koffie!) maakt ons alert. Het is belangrijk om minder koffie te drinken, zodat de verhouding theanine/cafeïne positief uitvalt voor het aminozuur  theanine.

2. Zoete aardappelen

Het eten van gezonde, koolhydraatrijke producten (zoals de zoete aardappel) kan helpen om het cortisolgehalte naar beneden te brengen.

Het lichaam reguleert het cortisol gehalte zeer strak, maar door chronische stress kan er een storing hierin ontstaan. Een verhoogd cortisol gehalte geeft gespannen en onrustige gevoelens.

Zoete aardappel is een uitstekende koolhydraatbron. Het zit boordevol voedingsstoffen (vitamine C en kalium) die stress kunnen verlagen.

3. Kimchi

Kimchi wordt gemaakt van kool en radijs, welke je laat fermenteren. Gefermenteerde producten zitten boordevol goede bacteriën (probiotica) welke weer een goede invloed hebben  op de darmen. In de darmen worden veel hormonen gemaakt, onder ander serotonine, ons gelukshormoon. Als de darmen niet goed kunnen werken kunnen er ook minder hormonen aangemaakt worden.

4. Eieren

Eieren worden weleens de multivitamine van de natuur genoemd en dat is niet voor niets.  Het zijn voedingsbommetjes, rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Allemaal stofjes die nodig zijn voor een gezonde stressreactie.

Bovendien bevatten eieren veel choline. Dit stofje komt niet veel voedingsmiddelen in zulke grote hoeveelheden voor. Choline is belangrijk voor het gezond houden van de hersenen en helpt je te beschermen tegen stress.

5.Schelpdieren

Schelpdieren als mosselen, kokkels en oesters zijn rijk aan het aminozuur taurine.  Taurine heeft  als eigenschappen dat de stemming kan verbeteren.  Om dopamine te maken hebben we taurine nodig. Dopamine is een neurotransmitter die onder andere stressverlagend werkt.

Schelpdieren zijn ook bronnen van vitamine B12, zink, koper, mangaan en selenium, allemaal stoffen die jouw stemming verbeteren.

6.Vette vis

Vette vissoorten als makreel, haring, zalm, tonijn of sardientjes zijn rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine D. Omega 3 vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor gezonde hersenen, maar verlagen ook stress en angsten. Het heeft een positief effect bij depressies.

Over vitamine D is al veel geschreven. Dit vitamine is bijna overal goed voor, maar speelt zeker ook een grote rol bij het verminderen van  angsten en depressie.

7.Peterselie

Peterselie is een veelzijdig kruid dat rijk is aan antioxidanten. En juist deze voedingsstoffen kunnen de onstabiele vrije radicalen neutraliseren  en ons beschermen tegen oxidatieve stress.

Antioxidanten verlagen ontstekingen, die juist bij stress veel voorkomen.

Studies tonen aan dat voeding rijk aan antioxidanten helpt om stress en angsten te verlagen.

 8.Knoflook

Knoflook bevat veel zwavel, en dit hebben we nodig om glutathion te maken.  Glutathion is eigenlijk de eerste verdedigingslinie tegen de stress.

Dierstudies tonen aan dat knoflook helpt stress te verslaan en symptomen van angst en depressie te verminderen.  Of dit ook bij mensen opgaat moet verder worden onderzocht.

9.Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn rijke bronnen van vitamine E. Dit vetoplosbare vitamine is een krachtige antioxidant en zeer belangrijk voor de mentale gezondheid.

Stemmingsveranderingen en depressie worden gelinkt aan een lage vitamine E inname.

Er zijn nog meer waardevolle stoffen in deze pitten, namelijk magnesium, mangaan, selenium, zink, vitamine B en koper. Allemaal voedingsstoffen die stress verlagend werken.

10.Broccoli

Kruisbloemige groenten zoals broccoli staan bekend om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen, zowel lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Broccoli zit boordevol magnesium, vitamine C en foliumzuur, allemaal voedingsstoffen die depressieve gevoelens doen verdwijnen.

Broccoli is een bron van sulforaan, een zwavelverbinding die het zenuwweefsel beschermt en rustgevende en antidepressieve eigenschappen heeft.

11.Kikkererwten

Kikkererwten bevatten veel magnesium, kalium, B vitamines, zink, selenium, mangaan en koper, allemaal stoffen die stress bestrijden.

Bovendien bevatten de peulvruchten veel L-tryptofaan, een stofje dat het lichaam nodig heeft om serotonine te maken.

12.Kamille thee

Kamille is een medicinaal kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt om stress te bestrijden. Een kopje thee voor het slapen gaan helpt om angsten en depressieve gevoelens te bestrijden en bevordert de slaap.

13.Blauwe bessen

Aan blauwe bessen worden veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Ze bevatten veel flavenoïden  die ontstekingsremmend werken en onze hersencellen tegen schade beschermen.

Onderzoek toont aan dat het eten van blauwe bessen het humeur verbetert en depressies verminderen.

Conclusie

Naast bewegen, yoga, dansen etc kan ook het eten van de juiste voedingsmiddelen helpen om stress en onrust te verminderen.

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Evitalien Contact