Evitalien

Stress. Herken de signalen.

Stress. Iedereen heeft wel eens, maar niet iedereen herkent het. Wel als de zenuwen echt je door je keel gieren. Als stress op een wat lager pitje een rol speelt, zijn veel mensen zich hier niet van bewust.

Stress is als er sprake is van een psychische of emotionele belasting.  Het gaat gepaard met een hele lijst symptomen en klachten. Ik noem 11 zeer veel voorkomende symptomen die een relatie hebben met stress.

Hoofdpijn

Studies tonen aan dat spanningen lijden tot het aanspannen van nek en schouders. We zeggen het ook tegen elkaar. Even de schouders er onder zetten. Door het aanspannen van nek en schouders krijg je verkrampingen, wat weer  hoofdpijnklachten kan veroorzaken.

Vaak gaat stress ook gepaard met slecht slapen, meer alcohol gebruik of juist te weinig vocht drinken. Ook hier weer het recept voor een stevige hoofdpijn.

Pijn

Pijntjes zijn veel voorkomende klachten als het stress niveau hoog is. Zelfs serieuze chronische pijnen kunnen hier een uiting van zijn.  Dat ontdekten wetenschappers bij een studie onder mensen met chronische rugpijn. Uit laboratorium onderzoek bleek het cortisol niveau veel hoger te zijn dan in een controle groep.

Een kanttekening hierbij is wel dat het een beetje het kip en ei verhaal is. Krijgen mensen stress van de pijnklachten, of krijgen ze pijnklachten door de stress? Deze studie toont aan dat er een relatie is , maar sluiten geen andere risicofactoren uit.

Acne

Als we het hebben over een duidelijk zichtbare uiting van stress dan staat acne met stip op 1. Let maar eens op. Als je stress hebt, raak je al snel je gezicht aan. Je wrijft in je ogen of krabt even aan je wang. Hierdoor verspreid je sneller bacteriën  en kan acne zich ontwikkelen.

Wetenschappers onderzochten een groep scholieren met acne in hun examenperiode. De conclusie was dat gedurende deze periode de acne vele malen erger was dan in een rustigere periode.

Natuurlijk kun je niet zeggen: “door stress krijg je acne”. Vaak ga je ongezonder eten; er spelen meer factoren een rol. Er zijn meer bekende oorzaken van acne: hormonale invloeden, verstopte huidporiën of een bacteriële oorzaak.

In ieder geval werd wel aangetoond dat stress de acne verergerd.

Vaker ziek

Als je steeds maar het gevoel hebt tegen verkoudheden of griepgevoelens te vechten, moet je toch eens bij je jezelf ten rade gaan of je niet gestrest bent.

Als je stress hebt is alles in het lichaam er opgericht om te overleven. Als jij vlucht voor een sterke tijger heb je geen tijd om ziek te worden. Het immuunsysteem staat op een laag pitje. Als jij gestrest bent omdat je bijvoorbeeld een vervelende baas hebt, maakt het voor het lichaam niets uit. Stress is spannend en het afweersysteem wordt even op non-actief gezet. Alle virussen (en bacteriën) hebben nu bijna vrij spel. Een infectie ligt op de loer en je hebt constant het gevoel dat je verkouden of grieperig wordt.

Uitputting en slapeloosheid

Stress is slopend. Dat weten we allemaal. De hele dag dealen met veel spanningen, maakt dat je een uitgeput gevoel krijgt. Je denkt dan: “ ik ben zo moe, ik zal vast lekker slapen”. Niets is minder waar. Doordat je hoofd vol zit met stress gedachtes en je ook nog eens lichamelijk uitgeput bent kan je heel slecht in slaap komen.

Gedachtes of angsten zijn moeilijk te parkeren. Je wordt steeds vermoeider. Zie hier een vicieuze cirkel, waar je moeilijk uit kunt komen.

Verandering van het libido

Veel mensen bemerken veranderingen op in hun seks drive,  Ze hebben minder zin in seks. Ook dit heeft weer te maken met overleving. Vluchtend  voor de tijger ga je niet eerst even seksen met je geweldige partner. Dan ben je al opgegeten voordat er überhaupt iets spannends gebeurt. Heb je een laag libido, neem eens de tijd om na te denken wat je nu erg dwars zit.

Spijsverteringsklachten

Darmklachten als diarree of verstopping hebben een zeer duidelijke link een hoog stress niveau.  Spanning en stress hebben zeker invloed op mensen met een prikkelbare darm. Klachten als maagpijn, zuurbranden en een opgeblazen gevoel komen in tijden van stress veel vaker voor. Ook de spijsvertering gaat een graadje naar beneden in tijden van spanning. Spijsvertering heb je niet nodig voor de allereerste levensbehoefte.

Hou wel in gedachten dan niet alle maagdarm klachten te maken hebben met stress. Inactiviteit, een slecht voedingspatroon, medicatie of infecties veroorzaken ook maagdarm problemen.

Verandering van voeding gewoontes

Emotie eters zijn velen van ons. Jezelf “verwennen” met iets lekkers omdat je zielig bent. En natuurlijk kies je niet voor een gezond appeltje, maar voor suikers, vetten, fastfood en/of alcohol.

Maar andersom kan ook. Als je veel last van spanningen hebt kan je ook een gevoel hebben dat je keel wordt dichtgeknepen. Je krijgt letterlijk geen hap door je keel en je eetlust is totaal verdwenen.

Gewichtsveranderingen zijn het gevolg.  Mensen met overgewicht hebben vaak flinke stress. Maar ook degene die fors afgevallen zijn lijken veel last van spanningen te hebben.  Wees je hiervan bewust. Hiermee zeg ik niet dat overgewicht of vermagering altijd met stress te maken heeft. Het tegendeel is waar, maar het is wel iets waar je aan kunt denken.

Depressie

Er zijn studies die aantonen dat chronische stress lijdt tot de ontwikkeling van depressies.

Een onderzoek onder 816 vrouwen met een gediagnostiseerde depressie toonde aan dat zowel acute als chronische stress een relatie heeft met depressie. Hoe meer stress, hoe meer depressieve klachten iemand ervaart. Dit toont niet aan dat als de stress verdwijnt de depressie ook verdwenen is. Maar een gunstige invloed heeft spanning niet op een depressie.

Hartslag

Een snelle hartslag kan ook een teken van stress zijn. Door stress worden de spieren beter doorbloed. De longen functioneren op top niveau om zoveel mogelijk zuurstof binnen te halen. De bloedvaten pulseren optimaal om het zuurstof door het lichaam te stuwen. Dit alles kan alleen gebeuren als het hart dapper mee doet. De hartslag gaat omhoog. Soms voel je het ook. Dan bonst het hart of voel je hartkloppingen. Probeer eerst even wat te kalmeren en kijk of het minder wordt. Vertrouw je het niet of heeft het geen invloed schroom dan niet een dokter te raadplegen.

Verhoogde transpiratie

Wie kent het niet. Zwetende handen en klotsende oksels bij een spannend moment. Dat komt doordat bij stress het adrenaline gehalte stijgt. Adrenaline stimuleert de vetverbranding waardoor de lichaamswarmte stijgt. Deze warmte moet het lichaam kwijt en dus gaan de zweetklieren open. De handen worden klam en het zweet druipt over je lichaam.

Conclusie

Spanningen kunnen lijden tot lichamelijke klachten, maar niet alle genoemde klachten zijn een uiting van stress. Hou dat in gedachten. Mocht je één van bovengenoemde klachten ervaren, sta dan ook even stil bij het stress niveau dat je op dat moment ervaart. Ontspanningstechnieken kunnen in dat geval een goed hulpmiddel zijn.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken