Evitalien

Zo verhoog je het serotonine

Serotonine speelt een grote rol in emoties, de spijsvertering  en de motoriek. Als je weinig van dit stofje hebt zit je letterlijk en figuurlijk niet lekker in je vel. Tijd om dit te verhogen, maar hoe doe je dat?

Na mijn vorige blog over dopamine ga ik het nu over serotonine hebben. Dit is een stof, die boodschappen doorgeeft aan andere cellen. Met een duur woord noemen we dit soort stoffen neurotransmitters. Veel mensen denken dat de meeste serotonine gemaakt wordt in de hersenen.   Maar het overgrote deel vinden we in de darmen, waar het een invloed heeft op de spijsvertering, eetlust, metabolisme, stemming en geheugen.

Het verhogen van de serotonine spiegels werkt als een natuurlijke behandeling voor depressie en verbetert de stemming. Dat kan met antidepressiva gebeuren, maar die hebben weer veel bijwerkingen. Je kan het namelijk ook prima op een natuurlijke wijze verhogen. Dat heeft natuurlijk veruit de voorkeur.

Wat is serotonine?

Serotonine is een chemisch stofje dat werkt als een neurotransmitter. Een neurotransmitter is eigenlijk een boodschappenjongen. Het geeft boodschappen door aan verschillende cellen. Op een cel zit een receptor, vergelijk het met een deurtje.  Om het deurtje te openen heb je een sleutel nodig. De sleutel is een neurotransmitter.

2% van alle serotonine wordt gevonden in de hersenen, 95% wordt geproduceerd in de darmen.  De darmen geven signalen als pijn, eetlust en de motoriek. af  Ook regelt het biologische processen als hartfunctie, energiebalans, spijsvertering, emoties en het de productie van stress hormonen.

Het wordt gemaakt uit tryptofaan, een essentieel aminozuur. Essentieel wil zeggen dat we het niet zelf kunnen maken en dat we het dus met de voeding naar binnen moeten krijgen.

Serotonine versus dopamine

Wat is het verschil tussen deze twee stoffen? Het zijn allebei neurotransmitters die een belangrijke rol spelen bij depressies.  Serotonine is verantwoordelijk voor het gevoel, de emoties, de spijsvertering en de slaap. Dopamine heeft te maken met plezier. Na een plezierige ervaring wordt dopamine vrij gegeven en voel je je super.

Het grote verschil zit er in hoe ze het brein beïnvloeden. Dopamine komt dus vrij nadat je plezier hebt gemaakt en zorgt dat je gemotiveerd blijft. Serotonine grijpt in op de emoties.

Functies serotonine

Verbetert stemming en geheugen

Studies tonen aan dat als de serotonine spiegels laag zijn dit lijdt tot geheugenstoornissen en depressieve gevoelens. Ook zal je slechter gaan slapen.

Spijsvertering

95% van de serotonine aanmaak gebeurt in de darmen. De darmen sturen signalen naar de hersenen. Tussen de darmen en hersenen zijn ontelbare zenuwbanen. Nu begrijp je waarschijnlijk waarom de darmen ook wel het tweede brein genoemd wordt.

Serotonine speelt een rol in de darm peristaltiek en de eetlust. Als je iets gegeten hebt wat je maagdarm stelsel irriteert zorgt het ervoor dat de darmen sneller gaan werken zodat het afgevoerd kan worden.

Pijn verminderen

Ook interessant.  Studie toonde aan dat er een relatie is tussen het serotoninegehalte in het bloed en pijn levels bij patiënten met chronische rugpijn. Hoe lager het serotoninegehalte, hoe meer pijn men ervaart.

Bloedstolling

Om de bloedstolling te bevorderen hebben we voldoende serotonine nodig. Dit stofje komt vrij uit de bloedplaatjes om de stolling te bevorderen.

Te hoge serotoninespiegels kunnen ook in je nadeel werken. Omdat het de stolling bevordert kunnen de stolsels ook weer bijdragen aan het ontstaan van hart/ en vaatziekten. Hierbij geldt dus ook weer niet overdrijven. Er moet een balans zijn.

Wondheling

Onderzoek toonde aan dat het helpt bij het herstellen van de huid na brandwonden. Door de serotonine migreren de cellen en geneest de wond sneller.

Hoe merk je dat je een tekort aan serotonine hebt?

Als je last hebt van onderstaande symptomen kun je denken aan een deficiëntie:

  • Sombere stemming
  • Angstig
  • Paniekaanvallen
  • Agressie
  • Geïrriteerd zijn
  • Slaap stoornissen
  • Weinig eetlust hebben
  • Geheugen stoornissen
  • Chronische pijn’
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Hoofdpijn

Wat kunnen oorzaken zijn van lage serotonine spiegels?

Wat nu precies de oorzaak is van een lage serotonine spiegel zijn de wetenschappers nog niet helemaal achter.  Het zou genetisch kunnen zijn, maar ook  een verkeerd voedingspatroon of ongezonde lifestyle speelt een rol. Als je veel stress hebt of blootgesteld staat aan giftige substanties (zware metalen of pesticiden) heb je een grotere kans op lage serotonine spiegels. Ook gebrek aan zonlicht en het lang slikken van bepaalde medicatie heeft invloed op de aanmaak.

 Hoe kunnen we zorgen voor hogere serotonine spiegels?

Serotonine verhogen kan natuurlijk met medicatie, maar dat heeft absoluut niet de voorkeur.  Beter is om het op een natuurlijke wijze zelf aan te maken.

Zorg voor je darmen

Zoals je hebt kunnen lezen is het zeer belangrijk om te zorgen voor gezonde darmen. Daar wordt immers 95% van alle serotonine gemaakt.  Darmen zijn dol op wildgevangen zalm, groene bladgroenten, eieren, noten en rauwkost.

In de darmen wonen bacteriën, goede en slechte. De goede bacteriën hebben we nodig.   Om te zorgen dat we lekker veel goede bacteriën hebben is het belangrijk om probiotische voedingsmiddelen te gaan gebruiken. Denk aan kefir, kombucha, yoghurt en  appelazijn.

Gezonde vetten als kokosvet, avocado’s, olijfolie en ghee remmen ontstekingen in het lichaam wat de productie van serotonine weer bevordert.

Beweging

Bewegen heeft een positieve invloed op de hersenen omdat dopamine, serotonine en noradrenaline vrijkomt. Deze neurotransmitters hebben een positieve invloed op de hersenen en helpen zelfs bij neurologische problemen.

Zonlicht

Serotonine kan niet voldoende worden aangemaakt als we te weinig zonlicht op onze huid krijgen. Hoe dit mechanisme precies werkt is niet helemaal bekend. Het vermoeden is dat zonlicht voor de hersenen een trigger is om serotonine vrij te maken.  Door zonlicht wordt vitamine D aangemaakt. Een optimale vitamine D spiegel stimuleert de aanmaak van deze neurotransmitter. Hierdoor kunnen ook de zogenaamde winter depressies verklaard worden.

Tryptofaan

Als we via de voeding te weinig tryptofaan naar binnen krijgen kan dat lage serotoninespegels te gevolg hebben. Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet naar serotonine.  Tryptofaanrijke producten zijn:  haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, chocolade, pinda’s en zaden.

Conclusie

Serotonine speelt een grote in veel lichaamsprocessen. Het is uitermate belangrijk om te zorgen dat je voldoende aanmaakt. Vermijd stress, zorg voor voldoende beweging, verwen je darmen en eet gezond. Dan komt het vast helemaal goed.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken