Evitalien

Pijnlijke, stijve spieren? Dit helpt!

Met pijnlijke, stijve spieren wakker worden is een heel vervelend gevoel. Er zijn mensen die eerst de spieren oprekken, vervolgens heet douchen en dan maar hopen dat ze weer soepel zijn. Wist je dat voedingstoffen ook een bijdrage kunnen leveren aan het slap maken van de spieren?

Leven met pijnlijke, stijve spieren is geen pretje.. Sommige pechvogels ervaren de hele dag door stekende, brandende of kloppende sensaties in het lichaam. Vaak eindigt het niet eens als ze in bed liggen; sterker nog het wordt zelfs erger. Slapen niet lukt  goed en de klachten zijn de volgende ochtend nog intenser.

Wat zouden mensen willen die dagelijks moeten leven met pijnlijke stijve spieren? Verlost zijn van dit gevoel en de vrijheid hebben om te doen en laten wat ze willen!

Van de volgende voedingsstoffen is het bekend dat zij het spierweefsel en de gewrichten ondersteunen, evenals ontstekingen helpen bestrijden.

Vitamine D3

Vitamine D wordt in de lever en nieren omgezet tot een actieve vorm. Deze actieve vorm heeft een positieve invloed op de spierfunctie. Spierzwakte, spierkrampen en een zwak evenwichtsgevoel kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D. Wetenschappers zien steeds meer aanwijzingen voor de relatie lage vitamine D status en chronische pijn.

In 2009 is een studie gedaan onder 139 patiënten met fibromyalgie en/of andere niet gediagnosticeerde spierpijnen. 75% van deze patiënten had een zeer lage vitamine D status . Door het slikken van een vitamine D supplement verbeterde bij 90% van deze patiënten de klachten.

Een andere studie, verricht onder 30 vrouwen (wonende in Saoudi Arabie), toonde een opvallende correlatie aan tussen vitamine D spiegels en pijnbeleving. Hoe hoger de vitamine D spiegel, hoe minder pijn ervaren werd.

Magnesium

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam. We hebben dit mineraal wel voor 300 reacties in het lichaam nodig

Onderzoekers vonden dat mensen met stijve spieren bijna allemaal een tekort aan magnesium hadden. Een van de functies van magnesium is dat het ontspant. Het werkt zowel op de spieren als voor de geest.

Magnesium is  ook nodig voor de productie van serotonine (zie hierboven bij 5HTP)

Om substantie P te maken hebben we magnesium nodig. Een Substantie P is een neurotransmitter dat werkt als een boodschapper voor pijnsignalen. Mensen met spierproblemen hebben vaak een hoge substantie P niveau, welke een verklaring kan zijn voor hun overgevoeligheid voor pijn. magnesium tekort kan leiden tot een stijging van substantie P.

Magnesium activeert adenosine trifosfaat (ATP). Alle cellen in ons lichaam hebben energie nodig. Energie wordt gemaakt in de mitochondriën van onze cellen. Deze mitochondriën kun je beschouwen als de energiecentrales van ons lichaam. Suiker, vetten en eiwitten worden verbrand en er komt energie vrij. Deze energie wordt verspreid over het lichaam door energiedragers (vergelijk het met een trein). ATP is een stofje dat de energie door het lichaam kan verplaatsen. Als onze “lichaam”energiecentrales niet goed werken produceren we te weinig van deze energiedragende stoffen. Wetenschappers hebben ontdekt dat bij sommige mensen deze mitochondriën niet goed functioneren, waardoor zij zich voortdurend vermoeid voelen en last van stijve, pijnlijke spieeren hebben.

Appelazijnzuur

Onderzoek toont aan dat appelazijnzuur verlichting kan geven bij spierpijnen en lokale hypoxie. Appelazijnzuur helpt het lichaam om ATP aan te maken waardoor er meer energie vrijkomt. Appelzuur verbetert het uithoudingsvermogen. Appelazijnzuur in combinatie met magnesium (magnesium mallaat) is aan te raden bij stijve spieren.

5-HTP

Het lichaam gebruikt het aminozuur 5-http om serotonine te maken. Serotonine is ons gelukshormoon. Het is ook een stofje (neurotransmitter) dat betrokken is bij het regelen van de slaapcyclus, de pijnbeleving, de stemming en het verhoogd het immuunsysteem. Fibromyalgie patiënten hebben doorgaans lagere serotonine spiegels. Drie klinische studies hebben aangetoond dat 5-HTP de serotoninespiegel verhoogd, waardoor spierstijfheid, spierpijnen, angsten en vermoeidheid significant verbeteren. 5-http mag overigens niet gebruikt worden in combinatie met bepaalde vormen van antidepressiva.

 Glucosamine en Chondroitine

Glucosamine vinden we in de kraakbeencellen en in de vloeistof die om een gewricht zit. Het lichaam gebruikt glucosamine om weer andere stofjes te maken die betrokken zijn bij de opbouw van pezen, ligamenten, kraakbeen en de dikke vloeistof die om de gewrichten zit. Onderzoekers denken dat glucosamine bijdraagt tot een verhoogd kraakbeen productie en zorg draagt voor een betere “smering”van de gewrichten.

Chondroitine is (overigens net als glucosamine) een suikerverbinding die zorg draagt dat het kraakbeen minder snel afgebroken wordt en stimuleert de aanmaak van nieuw kraakbeen. Chondroitine zorgt ervoor dat het kraakbeen schokbestendiger wordt doordat het water kan vasthouden. Bovendien blijkt Chondroitine ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten.

Mensen die glucosamine en Chondroitine te gelijkertijd gebruiken melden:

  • Minder gewricht- en spierpijnen
  • Verbeterde bewegelijkheid van de gewichten
  • Verhoogde reactie van het immuunsysteem

Deze combinatie werkt dus niet direct bij spierpijnen, maar verbetert de bewegelijkheid van gewrichten, waardoor de spieren makkelijker te gebruiken zijn.

MSM

Methyl-sulfonyl-methaan (MSM) is een organische zwavelverbinding en is een essentieel onderdeel van het bindweefsel. MSM kent veel gezondheidsvoordelen. Het is een sterke antioxidant. MSM heeft ontstekingsremmende eigenschappen in het bindweefsel. Hierdoor verbetert de bewegelijkheid van het gewricht. . MSM is ook een krachtige pijnstiller.  Hierdoor werkt het prima bij spierkrampen en bevordert het spierherstel.

Boswellia

Boswellia staat ook bekend als Indiase wierook. In de Ayuverdische geneeskunde gebruiken ze het vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.  En juist deze eigenschappen zorgen ervoor dat de spieren soepel en minder pijnlijk zijn.

Curcumine

Curcumine (geelwortel) geeft aan gerechten een specifieke gele kleur. De Ayuverdische geneeswijze maakt al ruim 4000 jaar gebruik gemaakt van curcumine voor het bestrijden van diverse gezondheidsproblemen als maag-darmklachten, pijn, reuma en leverproblemen.

Er is veel onderzoek verricht naar curcumine en pijn beleving. Curcumine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige onderzoekers stellen dat curcumine de natuurlijke versie van NSAID (bijvoorbeeld ibuprofen) is. Een recente studie heeft het gebruik van NSAID vergeleken met het gebruik van curcumine gecombineerd met boswelia bij patiënten met ernstige artrose in de knie. De resultaten waren zeer belovend voor wat betreft de oude Ayuverdische geneeskunde. De klachten verminderden significant met beide middelen evenveel.

Conclusie

Bovenstaande natuurlijke middelen kunnen het leven van mensen met stijve, pijnlijke spieren positief beïnvloeden. Het zal wellicht even zoeken zijn voordat het juiste middel gevonden is. Ik zou beginnen met vitamine D en/of magnesium. Let er bij magnesium wel op dat je de juiste verbinding koopt, zie ook dit blog.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken