Voeding heeft effect op je gehele gezondheid. Dat heeft recent onderzoek maar weer eens aangetoond. Het ene voedingsmiddel kan chronische ziektes uitlokken, terwijl een ander juist helende en beschermende kwaliteiten bezit.
Voeding kan dus een medicijn zijn. Wist je dat je elke 7 jaar totaal vernieuwd bent? Alle lichaamscellen worden steeds opnieuw vervangen. Je begrijpt vast wel dat daar veel voedingsstoffen voor nodig zijn.
Maar dit blog is geen pleidooi om de medicatie gelijk aan de kant te gooien en je helemaal te richten op de voeding. Dat laatste wel, maar zomaar stoppen met medicatie is absoluut af te raden. Raadpleeg hiervoor ten allen tijden jouw arts. Niet alle “gezonde”voeding kan medicijnen vervangen. Er zijn echt aandoeningen waarvoor medicatie onontbeerlijk is. Toch kun je door een gezonde voedingskeuze je gezondheid (zowel geestelijk als lichamelijk) verbeteren. Dat is ook al winst.
Ik kan me voorstellen dat je nu alles over de beschermende werking van voeding wilt weten. In dit blog zal ik je uitleggen welke voedingsmiddelen een positieve invloed op je hebben en welke je juist beter kan vermijden.
Hoe kan voeding jouw lichaam beschermen?
Onbewerkt eten is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Eigenlijk is het vrij simpel. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Appels groeien aan een boom, snoepjes niet. Aardappels zitten in de grond, chips niet. Gerechten maak je op smaak met peper, zout en kruiden, niet met pakjes en zakjes uit de supermarkten. Eerlijk eten zorgt voor vitamines en mineralen. Het lichaam herkent dit en weet wat het hiermee moet doen.
Fabrieksvoedsel kost ons lichaam vitamines en mineralen. Al die kunstmatige rommel die we eten herkent het lichaam niet. De lever maakt overuren en stopt alles maar in vetcellen weg. Nu weet je ook gelijk de reden waarom je in gewicht aankomt als je veel pakjes en zakjes eet.
Het Westerse dieet, rijk aan fabrieksvoedsel en laag in natuurlijke, verse voeding bevat te weinig vitamines en mineralen. Ondervoeding is een serieus probleem in onze Westerse maatschappij. Het lichaam krijgt te weinig gereedschappen om zich te vernieuwen en te verdedigen.
Aanbevolen hoeveelheid
Het voedingscentrum heeft een algemene richtlijn geschreven over hoeveel (milli)gram gezonde mensen precies van iedere voedingsstof naar binnen zou moeten krijgen. Deze richtlijn is overigens vastgesteld in de jaren 30 en niet meer aangepast. In die jaren leefden en aten de mensen totaal anders dan wij nu doen. De voeding bevatte meer voedingsstoffen en veel minder rommel. Bovendien geldt de norm voor gezonde mensen, niet voor zieken. Je hebt immers ook vitamines en mineralen nodig om te repareren.
Je zou kunnen denken dat als je maar zo weinig mg van vitamines en mineralen hoeft binnen te krijgen dat je dit net zo goed zou kunnen verwaarlozen. Wat is nou 70 mg vitamine C en 300 ug foliumzuur bijvoorbeeld? Maar als je deze vitamines niet voldoende naar binnen krijgt werkt het immuunsysteem niet meer optimaal, hebben je hart- en bloedvaten het erg moeilijk en heb je een verhoogde kans op krijgen van vervelende ziektes.
Plantaardig voedsel
Groenten, fruit, bonen en volle granen zijn ware bommetjes van voedingsstoffen. Zij bevatten veel antioxidanten, die onze cellen beschermen. Studies tonen aan dat mensen die voeding rijk aan antioxidanten eten minder depressies, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten voorkomen.
Vezels
Vezels zijn absoluut nodig om gezond te blijven. Ze zijn niet alleen nodig voor goedwerkende darmen, maar het dient ook als voeding voor onze darmbacteriën. Vezels uit bonen, volle granen en fruit beschermen ons tegen ziekten, verlagen ontstekingen in het lichaam en zijn een boost voor het immuunsysteem
Eiwitten en vetten
Deze twee spelen een grote rol in onze gezondheid. Eiwitten kun je zien als kralenkettingen. Iedere kraal is een aminozuur. Aminozuren zijn super belangrijk voor ons immuunsysteem, voor de opbouw van onze spieren en voor de groei.
Vetten zijn onze brandstoffen. Ook hebben we vetten nodig om voedingsstoffen op te nemen; denk bijvoorbeeld maar aan de vetoplosbare vitamines. Vetten bestaan uit vetzuren. Vooral de omega-3 vetzuren zijn voor ons enorm belangrijk. Zij zijn ontstekingsremmend. Omega-3 vetzuren vinden we veel in vette vis.
Gezonde voeding kan de kans om ziek te worden verlagen.
Verhoogd ongezonde voeding het risico om ziek te worden?
Ongezonde voeding werkt niet in ons voordeel. Het gebruik van veel suiker, fast food en geraffineerde koolhydraten kan bijvoorbeeld leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht; allemaal ongezonde condities. Jouw darmbacteriën worden er helemaal niet blij van. De goede bacteriën verdwijnen en hun plaats wordt ingenomen door schimmels, gisten en verkeerde bacteriën. Het immuunsysteem werkt niet meer optimaal en ziektes liggen op de loer.
Kun je met voeding genezen van ziektes?
Dat hangt er wel vanaf over welke ziekte we het hebben. Er zijn veel ziektes die veroorzaakt worden door voedingsfouten. Maar ben je al ziek en is er al flinke schade, dan zal die wellicht niet bij iedere ziekte kunnen verdwijnen door gezond te gaan eten. In ieder geval levert een gezonde voeding je wel een betere gezondheid op, ook als je al ziek bent. Maar ……
Er zijn meer factoren die een rol bij gezondheid spelen. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, stress, te weinig beweging, milieu vervuiling, leeftijd, alcohol, roken en drugs. Gezond eten en niet bewegen is geen goede combinatie. Of veel groenten en fruit eten, maar daarnaast flink alcohol drinken is ook niet aan te raden.
Conclusie
Door gezonde voedingskeuzes te maken help je het lichaam om alle functies naar behoren uit te voeren. Gezonde voeding kan helend werken, maar kan nooit zomaar medicatie vervangen. Dat moet altijd in overleg met een arts. Met alleen gezond eten kom je er niet. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij een goede gezondheid.
Persoonlijk heb ik wel mijn bedenkingen of je alle voedingsstoffen nog voldoende uit de voeding kan halen , daar onze voeding sterk verarmd is. Een goed gedoseerd supplement is haast onontbeerlijk.