Evitalien

Suiker, het witte vergif

Suiker wordt wel eens de witte dood genoemd, een titel die suiker voor 100% verdiend. Het is het sleutelwoord voor veel degeneratieve ziekten. Om onze gezondheid een boost te geven moeten we stoppen met gebruiken van suiker.

De meeste van ons weten wel dat suiker niet gezond is, maar de meerderheid van de bevolking heeft geen idee welke verwoestende invloeden suiker heeft op onze gezondheid. De consumptie van suiker is de laatste jaren enorm gestegen.  De gemiddelde Nederlander gebruikte (in 1990) 48 kilo suiker per jaar!  Ruim 32 kilo (= 85%) zit verstopt in onze voedingsmiddelen; 16 kilo suiker scheppen we zelf op.

Complexe koolhydraten

Het menselijke lichaam is er op gebouwd om complexe koolhydraten af te breken. Complexe koolhydraten vinden we in volle graanproducten, fruit en groenten. Deze koolhydraten worden langzaam verteerd tot er uiteindelijk glucose overblijft. Dit glucose zorgt weliswaar voor een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel, maar in bovenstaande producten zitten ook waardevolle voedingsstoffen.  De glucose uit suiker is alleen brandstof voor het lichaam; het levert geen extra voedingsstoffen op.  De alvleesklier wordt aan het werk gezet om insuline te produceren om het bloedsuikergehalte weer te normaliseren.

Het eten van gezonde voedingsmiddelen zorgt voor een langzame verhoging van de bloedsuikerspiegel. De voeding wordt in het maagdarm kanaal afgebroken en in stukjes bij beetjes opgenomen in de bloedbaan.  De bloedsuikerspiegel stijgt heel geleidelijk. De alvleesklier produceert insuline en de bloedsuikerspiegel zal weer geleidelijk dalen.  Dit alles zorgt er voor dat het lichaam soepel blijft, over voldoende energie beschikt, en lichaam en geest in balans zijn.

Ongezonde voedingsmiddelen

Echter, als we ongezonde (suikerrijke) voedingsmiddelen gebruiken zetten we het lichaam in de hoogste versnelling. Het glucose gaat direct de bloedbaan in, waardoor de bloedsuikerspiegel opeens enorm stijgt. De alvleesklier raakt in paniek  en gaat snel insuline produceren. Deze plotselinge stijging van de bloedsuiker zorgt ervoor dat we ons moe en uitgeput voelen. Na de snelle bloedsuiker stijging volgt een diep dal (lage bloedsuikers). We voelen ons slapjes en hebben de neiging om snel maar weer iets te eten. Liefst iets zoets, zodat we ons snel weer “beter”voelen. Zo komen we in een vicieuze cirkel.

Magnesium

De natuur heeft ons suiker gegeven in de vorm van rietsuiker en bietsuiker. Uit analyses in het laboratorium is gebleken dat als we een stukje suikerbiet zouden eten de bloedsuikers niet zouden pieken. Het glucose zou geleidelijk aan in de bloedbaan terecht komen. Echter, wij eten rietsuiker en suikerbieten niet in de pure vorm. We halen de suiker er uit en gooien alle andere waardevolle stoffen gewoon weg. Het geraffineerde suiker komt als een dief het lichaam binnen en trekt voedingsstoffen uit onze botten, weefsels en hersenen. Een voorbeeld hiervan is magnesium. Om 1 molecuul suiker te verbranden hebben we 56 moleculen magnesium nodig!  De overconsumptie van geraffineerde koolhydraten is er de oorzaak van dat veel mensen een magnesiumtekort hebben. Wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart aanvallen, beroertes en neurologische problemen.

Ziekten

Diabetes, botontkalking, obesitas, depressie

Suiker wordt ook in verband gebracht met ziekten als diabetes type II, botontkalking, nier- en leverziekten, obesitas en depressies.  Een theelepel suiker verlaagt het immuunsysteem voor 6 uur, Als iemand vaak ziek is kan het heel goed veroorzaakt worden door een overmatig suikergebruik.

Microbioom

Suiker heeft een zeer nadelig effect op de darmflora. Het zorgt ervoor dat parasieten, wormen en schimmels (bijvoorbeeld de Candida Albicans) aangemoedigd worden om te groeien. Schimmels bijvoorbeeld nestelen zich in de weefsels van een gastheer, voeden zich met suiker en produceren gifstoffen waardoor het immuunsysteem van de gastheer ondermijnd wordt.

Kanker

Kankercellen groeien goed op suiker. Kankercellen hebben een abnormale stofwisseling. De cellen gedijen goed op een laag aanbod van zuurstof en hoge bloedsuiker.  Overmatig suikergebruik leidt dan ook tot een snelle groei van kankercellen.

Conclusie

Veel levensmiddelen bevatten geraffineerde suiker. Koekjes, snoep, chocolade, junkfood en frisdranken zijn grote verleiders. Veel mensen vinden het heel erg moeilijk om al dit lekkers te laten staan.  Dat kost een enorme strijd; maar zonder strijd geen overwinning! Het zal een weldaad voor jouw lichaam zijn om het suikergebruik tot een minimum te beperken.   Ga eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Snoepjes groeien niet aan de bomen.  Fruit wel. Fruit bevat ook suiker, maar dat is een natuurlijk suiker. Daar weet het lichaam wel raad mee.  Het vraagt een andere manier van denken, maar uiteindelijk krijg je er veel voor terug. Ik wens je succes.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken