Een opgeblazen gevoel heeft iedereen wel eens. Je buik lijkt wel twee keer zo dik en je kleding past tijdelijk niet meer. Je voelt je buik voelt opgeblazen en pijnlijk. Vaak wordt dit veroorzaakt door het slikken van lucht tijdens het eten of drinken. Het laten van een boertje lucht enorm op. Voor sommige van ons is dit de dagelijkse realiteit. Waar komt het door en (belangrijker), wat kun je er aan doen?
Je hebt een opgeblazen gevoel, maar wat merk je precies?
De meeste mensen ervaren klachten als:
- Boeren
- Winderigheid
- Gevoel alsof er lucht in de maag zit
- Buikpijn
Sommige pechvogels hebben daar ook nog klachten bij zoals:
- Indigestie
- Maagpijn
- Verstopping
- Diarree
Oorzaken
Het is natuurlijk interessant te weten waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt. Zo kun je er last van krijgen als je:
- Heel snel eet. Hierdoor kauw niet voldoende en komen er te grote brokken in de maag. Het maagzuur kan niet goed op de voedselbrij inwerken, waardoor de vertering niet voldoende kan plaatsvinden. De brij zakt naar de darmen, die ook hun werk niet voldoende kunnen doen. Het gaat gisten en er komt lucht vrij.
- Veel kauwgum eet. Hierbij slik je veel lucht in.
- Op harde snoepjes zuigt. Eentje is niet zo’n ramp, maar als je dit meerdere keren per dag doet wel.
- Koolzuurhoudende dranken drinkt. Denk aan frisdrank, maar ook aan bier!
- Een slecht passend kunstgebit hebt. Hierdoor kun je onvoldoende kauwen en slik je ongewild ook veel lucht in.
Als je elke dag last hebt van een opgeblazen gevoel kan er meer aan de hand zijn. Ik noem er een aantal:
GERD
Bij GERD (GastroEsophageal Reflux Disease) stroomt er zure maagsap en maaginhoud terug in de slokdarm. Bij het opboeren proef je vaak een vieze smaak in de mond. Ook kan het irritaties van de keel geven waardoor je moet hoesten. De oorzaak van GERD is vaak een hernia diafragmatica. Op de overgang tussen de maag en de slokdarm zit een klepje. Dit klepje moet voorkomen dat maaginhoud terug vloeit naar de slokdarm. Als er een “breuk”in het klepje zit en het niet goed meer kan sluiten kun je veel klachten van een opgeblazen gevoel krijgen.
Gas in de onderbuik
Soms geeft het laten van een boertje geen opluchting. Dan vindt de gasvorming waarschijnlijk plaats in de onderbuik. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Fermentatie
Na het eten komt de voedselbrij in de maag. Het maagzuur werkt hierop in en stuwt het uiteindelijk naar de darmen. In de darmen zitten bacteriën, die ook weer op de voedingsbrij inwerken. Bij al deze processen komt gas vrij. Een heel normaal proces. Het gas ontsnapt via de maag door een boertje, of via de darmen door middel van een windje. Iedere dag laat je gemiddeld 10 windjes. Voor jezelf niet erg, maar voor de omgeving soms wat minder.
Sommige voeding geeft wat meer gasvorming. Denk aan groenten (kool, spruitjes, ui, bloemkool, broccoli), bonen, zuivel, vezels en zoetstoffen.
Prikkelbare darm
Dit wordt ook wel Irritable Bowl Syndrome genoemd, afgekort IBS. Onder IBS vallen verteringsstoornissen, maar ook pijn, ongemak en darm gerommel. Vaak gaat IBS samen met veel gasvorming met daarnaast verstopping, diarree (of zelfs een combinatie), misselijkheid en rugpijn.
Bacteriële overgroei
Ook wel SIBO genoemd. Bij deze aandoening bevinden zich te veel bacteriën in de dunne darm. Al deze bacteriën produceren gas en geven klachten als buikpijn, diarree of juist verstopping, misselijkheid en vermoeidheid.
Voedsel intoleranties
Als je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunt verteren kan dit klachten geven van een opgeblazen gevoel. Je bent dan niet echt allergisch voor deze stoffen, maar intolerant. Dat wil zeggen dat je het niet goed verdraagt.
De volgende intoleranties komen vaak voor:
- Lactose intolerantie: hierbij kun je de lactose in melk (dus eigenlijk het melksuiker) niet goed omzetten
- Gluten intolerantie: hierbij kun je de gluten ,eiwitten uit granen, niet goed verteren
- Fructose intolerantie: hierbij heb je moeite met het verteren van de suikers in fruit (en fructose/glucose stroop)
Overige mogelijke oorzaken van gasvorming zijn:
- Maagzweer
- Dikke darm kanker
- Hernia
- Chronische verstopping
Huismiddeltjes
Misschien heb je een idee wat de oorzaak van de gasvorming is, maar nu de oplossing nog. Gelukkig kun je zelf veel doen.
Verandering van levensstijl
Door je levensstijl aan te passen kun je al veel bereiken.
Neem de tijd om te eten. Doe even de computer uit, ga niet bij de televisie zitten en klap je boek dicht. Gewoon even genieten van de maaltijd en goed kauwen. Hierdoor wordt het eten al vermalen en kan de vertering in de mond al beginnen. Eenmaal aangekomen in de maag kan het maagzuur zijn werk beter verrichten.
Kauw geen kauwgom of zuig op harde snoepjes. Hierdoor slik je onbewust al veel lucht door.
Stop met roken.
Drink geen koolzuurhoudende dranken.
Voeding
Ook met voeding kun je veel bereiken. Houd eens een voedingsdagboekje bij en schrijf daar ook in waneer je veel last van gasvorming hebt. Als je weet wat bij jou irriteert kun je dat wellicht niet (vaak) eten.
Er zijn kruiden die heel fijn werken bij gasvorming. Denk bijvoorbeeld aan:
- Pepermunt: krampstillend en kalmeert de zenuwen
- Komijn: werkt diuretisch (vocht afdrijvend) en is kalmerend
- Oregano: verbetert de spijsvertering
- Peterselie: vermindert gasvorming
- Kardemon: ondersteunt de hele spijsvertering
- Gember: krampstillend en werkt heel fijn tegen misselijkheid
Gefermenteerde producten
Eet gefermenteerde producten. Dit zijn voedingsmiddelen waar bacteriën aan toegevoegd zijn. Deze bacteriën zijn super heilzaam voor onze darmen. Voorbeelden van gefermenteerde voeding is bijvoorbeeld zuurkool, yoghurt, tempeh, kimchi, kombucha en kefir.
Citroen
Begin de dag met een groot glas lauw water met daarin geperst een halve citroen. Het water is goed voor de darmen. De darmen bevinden zich in een waterig milieu en het is heel fijn als ze in de ochtend als eerste water krijgen. Het systeem wordt als het ware doorgespoeld. De citroen zorgt ervoor dat het de maag meer zoutzuur kan produceren, waardoor de vertering goed op gang komt. Bovendien verhoogt citroensap de werking van de lever, waardoor het sterk ontgiftend werkt.
Conclusie
Iedereen produceert gassen in het lichaam, alleen als je het extra veel maakt is dat niet fijn. Je voelt je opgeblazen en je broekriem moet een standje losser. Gelukkig kunnen we met de juiste voeding en het aanpassen van de levensstijl veel bereiken.