Evitalien

Heb jij ook vakantie kilo’s?

Kilo’s mee terug genomen van je vakantie? En ik bedoel  dan in gewicht, niet aan spullen.  Tijd om er wat aan toe doen!

Kilo’s meer bagage?

Ben jij met meer kilo’s thuisgekomen dan dat je weg ging?  Het is ook lastig om alle lekkernijen te weerstaan als je op vakantie bent.   Maar nu je weer thuis bent weer de draad op pakken en op de voeding letten. Dan komt het gewicht vanzelf weer in orde en ben jij die extra kilo’s zo weer kwijt.  Wat kun je eten om de vetverbranding te stimuleren?  Hoe zorg ik dat ik weer op gewicht kom zonder een dieet te volgen? Met wat kleine aanpassingen aan het voedingspatroon kom je al een heel eind in de goede richting.

Eet eiwitrijk

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Het eten van eiwitten geeft een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt aan een tussendoortje. Je eet dan automatisch minder calorieën, wat ervoor zorgt dat het gewicht vermindert. Onderzoeken tonen aan dat eiwitten de vetverbranding stimuleren.  Zorg dat er bij elke maaltijd eiwitten aanwezig zijn.  Denk hierbij aan noten, bonen, eieren, vis en vlees.

Zorg voor meer slaap

Ga wat vroeger naar bed of zet je wekker iets later (indien mogelijk natuurlijk).  Studies tonen aan dat door  langer te slapen je makkelijker gewicht kan verliezen dan degene die weinig slapen.  Overigens, door te weinig slaap raken je hormonen ontregelt, waaronder de hongerhormonen. Hierdoor krijg je meer honger en ga je meer eten.  Heb jij slaapproblemen? Lees dan dit blog maar eens.

Gebruik appelazijn

Appelazijn is een boost voor  de gezondheid.  Het helpt om je hart gezond te houden en de bloedsuikers onder controle te houden.   Het stimuleert het verzadigingsgevoel, waardoor de calorie inname lager is. Onderzoek toont aan dat azijn de vetverbranding stimuleert met al resultaat een aantal kilo’s minder. Het is helemaal niet zo moeilijk om dagelijks appelazijn te gebruiken.  Je kan het in een glas water doen en drinken als frisdrank. Lijkt dit je niets, kun je het ook toevoegen aan dressings, sauzen en marinades.

Eet voldoende vet

Dit klinkt wellicht vreemd. Je wilt afvallen en de vetverbranding stimuleren en moet dan vervolgens voldoende vet eten? Toch klopt het. Gezonde vetten dragen bij tot gewichtsverlies.  We hoeven helemaal niet zo bang te zijn voor vetten. We hebben ze nodig om gezond te blijven.  Gezonde vetten remmen ontstekingsprocessen in het lichaam. Slechte vetten jagen ontstekingen juist aan. Gezonde vetten vind je in vette vis, noten, avocado’s, olijfolie, kokosolie en zaden.

Vermijd frisdranken

Door alle gezoete dranken uit je voedingspatroon te schrappen verhoog je de vet verbranding. Dit geldt ook voor light dranken en alcohol. Al deze dranken zijn energiebommetjes, die het lichaam geen voedingsstoffen leveren, maar wel zorgen dat je in gewicht aankomt.  Drink water of (nog beter) groene thee (zonder suiker uiteraard).

Eet vezelrijk

Water oplosbare vezels  zuigen water op. Hierdoor zwellen ze op, maken de ontlasting zachter en zorgen voor een vol gevoel.  Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd, waaronder ook de vetten. Deze vezels vind je in fruit, groenten, bonen, hele granen, noten en zaden.

Vermijd geraffineerde koolhydraten

Misschien een inkoppertje voor je. Door het raffineren van granen, haal je alle voedingswaarde weg uit het product. Wat overblijft zijn calorieën, zonder voedingswaarde. De bloedsuikers stijgen en we krijgen honger. Vet wordt opgeslagen in het lichaam. De vezels van de granen leveren nu juist de voedingsstoffen (en de vezels).  Gebruik volkoren granen als boekweit, quinoa, haver en gerst.

Drink koffie

Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons. Koffie stimuleert de vetverbranding.  De cafeïne uit de koffie stimuleert het centraal zenuwstelsel en  verhoogt de verbranding.   Drink de koffie zwart of met een klein beetje melk, zonder room of suiker.   Drink maximaal 5 kopjes per dag.

Gebruik probiotica

In onze darmen woont ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën. Deze bacteriën hebben we nodig om de vertering goed te laten verlopen.  Ze zorgen voor een sterk immuunsysteem en een goede geestelijke gezondheid.  Heb jij te weinig bacteriën of de verkeerde bacteriën in je darmen dan heeft dit invloed op je gewicht en gezondheid.  Door probiotica te nemen, verhoog je de juiste bacteriën in je darmen. Hierdoor wordt de vertering verbeterd en de vetverbranding gestimuleerd.

Intermitterend vasten

Dit is  een eetpatroon, waarbij je in periodes niet eet .  Door de eetmomenten te verlagen, heb je minder last van bloedsuikerschommelingen en raak je gemakkelijk wat kilootjes kwijt.  Populair is het 16/8 principe. Gedurende 8 uur eet je niets, de overige 16 uur mag je gewoon eten.  Door intermitterend  te vasten verlaag je het lichaamsgewicht en verhoog je de vetverbranding.

Conclusie

Wil je snel en verantwoord een paar kilo’s kwijtraken, dan hoef je helemaal niet een ingewikkeld dieet te volgen. Gewoon gezond eten en bovenstaande tips opvolgen. Wedden dat het je hiermee gaat lukken?  Heb jij nog een gouden tip? Deel het met mij in een reactie hieronder.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken