Evitalien

Zo heb je geen trek in zoetigheid

Plotseling heb je enorme trek in zoetigheid. Je herkent het vast wel.  Je weet dat het niet goed voor je is, maar wat moet je doen?  Weet dat je niet de enige bent. 97% van de vrouwen en 68% van de mannen heeft af en toe behoefte aan suiker.  

De zoetigheid blijft aan je trekke en je kunt de verleiding niet meer weerstaan. Je gaat voor de bijl.  De hang naar suiker is zo groot dat je jezelf overeet en een overdosis aan calorieën naar binnen krijgt.

Gelukkig is er een oplossing.

Hier zijn 9 voedingsmiddelen die je helpen je suikerbehoefte  te temmen.

1.Fruit

Naast een natuurlijke zoetstof (fructose) heeft fruit nog meer te bieden: vitamines, mineralen en vezels.  Heb je nou naast behoefte aan zoetigheid ook honger, dan neem je er wat yoghurt bij.

Bessen zijn overigens een zeer goede keus.  Ze smaken lekker zoet en bevatten veel vezels.  Ze hebben een sterke anti-oxidatieve werking, waardoor ze ontstekingsremmend werken.

2. Pure chocolade

Chocolade staat met stip boven aan om de suiker behoefte te stillen.  Dat is prima, alleen switch dan wel van (zoete) melkchocolade naar de pure variant. En dan minimaal 72%!  Hoewel in deze chocolade ook suiker (en vet) zit,  bevat het ook veel polyfenolen. Deze stofjes hebben een ontstekingremmend effect en werken positief op de gezondheid van het hart.

3. Yoghurt

Onderzoek toont aan dat yoghurt een goed alternatief is om de snackbehoefte te reguleren.  In yoghurt zitten veel eiwitten en calcium. Eiwitten geven een gevoel van verzadiging. Vooral de Griekse yoghurt  is een goede optie, omdat die meer eiwitten bevat dan de gewone yoghurt.

4. Dadels

Dit zijn gedoogde vruchten van de dadelpalmboom.  Ze bevatten veel voedingsstoffen en smaken enorm zoet.  Eet er niet meer dan 3 te gelijk. Je kunt het combineren met noten voor een crunchy effect.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappels zijn rijk aan voedingsstoffen, smaken zoet en geven je een vol  gevoel.  Ze bevatten naar koolhydraten ook vezels, vitamines en mineralen. Zij zijn rijk aan vitamine A,C en kalium.  Een behoefte aan suiker komt vaak omdat de maaltijden niet volwaardig zijn. Voeg eens zoete aardappel aan je maaltijd toe. Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler en de behoefte aan zoet wordt minder.

6. Smoothie

Als de behoefte aan zoetigheid erg groot is kun je een voor een keertje een smoothie nemen.  De combinatie van fruit en yoghurt smaakt zoet, terwijl je toch weer gezonde stofjes binnen krijgt.

7. Gedroogd fruit

Pruimen, abrikozen, rozijnen, krenten en moerbeien zijn allemaal  lekker zoet, zitten vol vezels en zijn super goed voor onze darmen

8.Eieren

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar eten van een voedingsmiddel dat veel eiwitten bevat helpt echt de behoefte aan suiker tegen te gaan.  Een ei zorgt ervoor dat de honger gestild is.  Begin de dag met een eitje.  Je voelt je verzadigd en hebt geen behoefte aan iets zoets.

9. Groenten

Een worteltje eten als je vreselijke behoefte aan zoetigheid werkt niet. Maar…. Als je groenten bij elke maaltijd eet krijg je wel minder behoefte aan suiker. Dat komt omdat groenten vol vezels zitten, waardoor je een vol gevoel hebt gedurende een aantal uur.  Veel groenten eten is sowieso een aanrader.  Het is een boost voor je gezondheid en verlaagd het risico op hart- en vaatziekten of kanker.

Conclusie

Als je jezelf af en toe verwend met een zoete traktatie moet je daarvan genieten zonder een schuldgevoel te hebben.  Als je deze behoefte dagelijks (of meerdere keren op een dag ) hebt moet je toch eens bovenstaande tips bestuderen. Wellicht kun je de maaltijden verbeteren door bovenstaande toe te voegen. Volwaardige maaltijden geven je goed gevoel en geen behoefte aan zoete tussendoortjes.  Al snel zal de suiker behoeft verdwenen zijn.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken