Blaasontsteking is een pijnlijke kwaal die meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 50% van de vrouwen maakt één of meerdere keren een blaasontsteking door. Vaak meerdere keren per jaar.
Blaasontsteking komt ook bij mannen voor, maar minder vaak. Reden hiervoor is dat de plasbuis bij vrouwen korter is (ongeveer 3 cm) dan bij mannen (ongeveer 20 cm).
Bij een blaasontsteking is het slijmvlies, dat de binnenkant van de blaas bekleed, ontstoken. Het kan zijn dat de urinebuis (de buis waardoor de urine vanuit de blaas het lichaam verlaat) ook ontstoken is. Heel vaak wordt de ontsteking veroorzaakt door een bacterie uit de darm. In de darmen wonen miljarden bacteriën. Die bacteriën kunnen uit de darm komen en via de vagina de blaas inkruipen. Meestal is dit de E.Coli bacterie. Deze bacterie “plakt” als het ware aan de blaaswand en gaat de boel daar eens flink irriteren.
Overigens kan een blaasontsteking ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie of door een katheter.
Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking?
Verstoorde darm bewoners
Door verkeerde voedingsgewoontes, stress, of medicijngebruik kunnen de darmbacteriën verstoord raken. De goede bacteriën verminderen en de slechte bacteriën vermeerderen. Door dit verstoorde evenwicht heb je een grotere kans op het krijgen van ontstekingen.
Geslachtsgemeenschap
Door penetratie duw je als het ware de bacteriën in de blaas. Door te plassen na de daad plas je de bacteriën weer uit en krijgen ze geen kans zich te hechten aan de blaaswand.
Anatomische afwijkingen
Als de urineleiders niet goed in de blaaswand zitten kun je sneller blaasontstekingen krijgen.
Allergie
Een allergie of overgevoeligheden voor zeep of badschuim kan blaasontsteking opleveren.
Nierstenen
Incontinentie. Door het dragen van incontinentie materiaal krijgen bacteriën vrij spel en kunnen ze makkelijk de blaas inkruipen.
Zwangerschap
De plasbuis staat wijder open waardoor bacteriën op kunnen klimmen.
Lage oestrogeenwaarden (menopauze)
Als de oestrogeen waarden heeft dit invloed op de kwaliteit van de slijmvliezen, zeker ook van de vagina. Hierdoor heb je sneller het risico een blaasontsteking te ontwikkelen.
Antibiotica
Door het gebruik van antibiotica (hierdoor verandert de darmflora. Niet alleen de ziekmakende bacterie gaat dood, maar de goede bacterie).
Diabetes en hoge bloedsuikers
Door hoge bloedsuikers kunnen de zenuwen in de blaas beschadigd raken. Hierdoor kan het zijn dat je niet goed kan voelen of je blaas leeg geplast hebt. Het gevaar bestaat daardoor dat er een restje urine in de blaas blijft staan, waardoor dat makkelijk kan ontsteken.
Gebrek aan vitamine D
Door een gebrek aan vitamine kunnen de bekkenbodemspieren verslappen. Hierdoor bestaat het gevaar dat je niet meer volledig kan uitplassen.
Prostaat vergroting.
Hierdoor wordt de afvoer van urine geremd.
Welke klachten heb je als je een blaasontsteking hebt?
- Pijnlijke aandrang om te plassen
- Vaak aandrang om te plassen
- Pijn of branderig gevoel bij het plassen
- Troebele urine met soms een spoortje bloed
- Kleine beetjes plassen
- Roze of rode urine
- Slecht ruikende urine
- Druk in de onderbuik
- Temperatuursverhoging tot 38° C (pas op als de koorts hoger is. Dan bestaat er gevaar dat de ontsteking zich uitgebreid heeft naar de nieren)
Medicatie
Regulier werkende artsen geven een antibioticakuurtje bij een blaasontsteking. Antibiotica doodt de ziekmakende bacteriën in ons lichaam, maar ook de goede bacteriën. Hierdoor krijgt onze weerstand een enorme klap. Soms is antibiotica onvermijdelijk. Soms kun je blaasontsteking ook op een natuurlijke wijze bestrijden.
D-mannose
Een middel wat in de orthomoleculaire geneeskunde gebruikt wordt om een blaasontsteking te verhelpen is D-Mannose. D-Mannose is een koolhydraat dat in kleine hoeveelheden in ons lichaam gemaakt kan worden. Vruchten als ananas en veenbessen bevatten ook D-Mannose.
D-Mannose doodt geen bacteriën zoals antibiotica wel doet. D-Mannose wordt in het lichaam opgenomen en komt vrij snel daarna in de urineblaas terecht. De E-coli bactierën, die aan de wand vastgeplakt zitten, herkennen het D-Mannose als een suikertje en gaan het gebruiken als voedingsstof. Ze laten de blaaswand dus los en storten zich op de D-Mannose. Daardoor worden de bacteriën met de plas weggespoeld.
D-Mannose kan ook door diabetes patiënten gebruikt worden zonder dat de bloedsuikerspiegel erg schommelt. Dit suikertje wordt namelijk razendsnel door de nieren uit gescheiden, waardoor het bijna intact in de blaas komt. Tot grote vreugde van de boosdoeners.
Je moet de D-Mannose uiteraard wel een aantal dagen blijven gebruiken. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut als je twijfelt.
Conclusie
Blaasontsteking komt zeker bij vrouwen zeer veel voor. Het kan vervelende klachten geven. Het gebruik van D-Mannose kan de klachten snel verlichten. Speel echter nooit voor eigen dokter. Als je twijfelt, of de klachten blijven bestaan, breng dan een bezoekje aan de huisarts.