Emoties veroorzaakt door een slecht functionerende maag? Angsten door een ongezond maagdarmkanaal? Dat kan. De darm-hersen as klinkt als een grap. Wat kunnen de darmen nou te maken hebben met de hersenen zal je wellicht denken. Toch hebben we allemaal de ervaring dat dit echt klopt. Lees maar eens verder.
Emoties voel je vaak in het maagdarm kanaal. Ben jij weleens misselijk geweest in een spannende situatie? Vlinders in je buik gehad? Deze uitdrukkingen bestaan niet voor niets. De darmen zijn ons tweede brein. Het maagdarm kanaal is erg gevoelig voor emoties. Bij angst, boosheid, verdriet of verliefdheid gebeurt er van alles in onze buik.
Als de spijsvertering goed verloopt dan merk je hier niets van. Vergelijk het met een fietswiel. Als die rond draait is alles oké. Vervelend wordt het pas als er een takje tussen komt. Je kunt nog fietsen, maar merkt een geluid of een hindernis op. Zo is het ook met de darmen. Komt er bijvoorbeeld stress dan kun je last krijgen van verstopping of juist diarree, zuurbranden, misselijkheid, opgeblazen gevoel, naar gevoel in de maag of een spastische darm.
De hersenen hebben een direct effect op de maag en darmen. Denk aan iets heel lekkers en het water loopt al in je mond. De maag maakt alvast spijsverteringssappen aan.
Andersom
Maar andersom werkt het ook zo. Als je last van zuurbranden hebt stuurt het maagdarm kanaal een seintje naar de hersenen en krijg je een onaangenaam gevoel . Je wordt ongerust of angstig. Emoties geven maagdarm klachten en maagdarm klachten geven emoties. Dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde darm-hersen as. Dit kan een verklaring zijn waarom sommige mensen klachten van het spijsverteringstelsel hebben zonder dat er lichamelijke afwijkingen worden gevonden.
Nervus Vagus
Dit alles heeft te maken met de nervus vagus. Dit is de tiende hersenzenuw die loopt van de hersenen naar de darmen. Deze zenuw is onderdeel van het pararsympatische zenuwstelsel, het zenuwstelsel dat zorgt voor rust.
Deze nervus vagus zorgt voor communicatie tussen de darmen en hersenen. Als er iets in de darmen gebeurt geeft deze zenuw het door aan de hersenen. De hersenen reageren hierop en geven een signaaltje terug.
Darm gezondheid en angst
Nu je dit weet begrijp je ook waarom je misselijk bent als je een presentatie moet geven of buikpijn krijgt als je last van stress hebt. Dit wil niet zeggen dat buikpijn of andere maagdarm ongemakken tussen je oren zit.
In het maagdarmkanaal (dus van mond tot anus) zitten dus zeer veel zenuwvezels. Miljarden signalen worden vanuit de buik naar de hersenen gestuurd. Er is continu een uitwisseling van boodschappen.
Onderzoekers ontdekten dat angst (of stress, depressie, boosheid e.d.) de bewegingen van de darmen beïnvloeden. Onze darmen bewegen continue. Dat doen ze om het eten goed te kneden en alles te kunnen opnemen wat er maar nodig is. Als de bewegingen verminderen kun je je voorstellen dat het een zeer onaangenaam gevoel geeft. Het is helaas zo dat mensen met maagdarm problemen meer pijn ervaren dan mensen met gezonde darmen. Dit wordt veroorzaakt doordat hun hersenen veel sneller op de pijn signalen reageren.
Als je veel klachten van het spijsverteringskanaal ervaart kun je eens nagaan wat er in jouw psyche speelt. Als je die onrust kan wegnemen verbetert de spijsvertering ook weer en ervaar je veel minder klachten.
Darm gezondheid
Nu zou je kunnen denken dat maagdarm klachten toch tussen de oren zitten. Ik zal je nu uitleggen dat het andersom net zo werkt. In de darmen wonen bacteriën. Deze bacteriën hebben we nodig om het eten goed te verteren en om gezond te blijven.
Deze bacteriën maken stofjes die ze uitscheiden. Dit zijn neurotransmitters en neuro-actieve stofjes. De darmflora maken dus een grote hoeveelheid chemische stofjes. Deze chemische stofjes gebruiken onze zenuwcellen weer om onze stemming te regelen.
Stel nou dat jij om wat te weinig goede bacteriën in jouw darmen hebt zitten. Dat kan komen door medicatie, onvolwaardige voeding, stress of omgevingsinvloeden. Dan kun je deze chemische stofjes minder maken, worden er bijvoorbeeld minder gelukshormonen geproduceerd en voel jij je depressief. In dit geval is het belangrijk om te zorgen dat het spijsverteringstelsel weer gezond wordt.
Conclusie
Er bestaat een diepe connectie tussen de hersenen en het spijsverteringsstelsel. Emoties beïnvloeden het maagdarm kanaal en ongezonde darmen beïnvloeden de geest. ‘Mens sana in corpore sano’ of te wel een gezonde geest in een gezond lichaam.