Evitalien

6 Redenen om banaan te eten (met een recept)

Bananen zijn ongelofelijk gezond, goedkoop en super handig om mee te nemen als tussendoortje. Dit maakt dat ze een uitstekende keuze zijn voor iedereen die gezond wil eten. Bovendien kun je er heerlijke dingen mee maken. Ik geef je mijn favoriete recept.

Bananen komen oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar tegenwoordig groeien ze overal ter wereld. Ik heb zelfs bananenplanten in de Nederlandse tuincentra zien staan. Ik had er een gekocht, maar die heeft het bij mij niet overleefd. Op internet zie ik wel foto’s van landgenoten die wel degelijk banaantjes gekweekt hebben.

Bananen zijn eerst groen en kleuren dan langzaam geel om vervolgens bruin te worden. De smaak wordt steeds zoeter.

Bananen staat soms in een kwaad daglicht. Ze zitten vol koolhydraten en dus word je daar dik van hoor ik vaak. Het tegendeel is waar.  Dit fruit kan juist bijdragen aan een goede gezondheid. Ik noem een aantal redenen om bananen op je dagmenu te zetten.

Voedingsstoffen

Bananen zitten boordevol voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan kalium, koper en magnesium. Wat je misschien niet verwachtte is dat bananen vezelrijk zijn en vol antioxidanten zitten. Verder bevatten ze natuurlijk koolhydraten, een klein beetje eiwit en geen vet.

Bloedsuikerspiegel

Als we koolhydraten eten, vooral de snelle koolhydraten, stijgt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert hierop door  insuline aan te maken. Insuline brengt de glucose naar de cellen en de glucosespiegel daalt weer. Snelle stijging van het bloedsuiker is voor het lichaam ongewenst. Bovendien word je sneller moe als de glucosespiegel snel stijgt en daalt. Vezels vertragen de opname van koolhydraten. Bananen zijn vezelrijk, reden waarom het glucosegehalte redelijk stabiel blijft.

Stoelgang

Vooral de nog wat groenere bananen stimuleren de stoelgang. De oorzaak hiervan is dat de onrijpe vruchten veel pectine bevatten. Pectine is een oplosbare vezel. Als pectine met water in aanraking komt zwelt hij op. Dat gebeurt ook in de darmen. De vezel zwelt op en geeft de darmen meer volume. De ontlasting wordt volumineuzer en zachter, waardoor het makkelijker het lichaam kan verlaten.

 Gewicht

Bijkomend voordeel is ook nog dat vezels een vol gevoel geven. Je hebt minder snel weer trek om iets te gaan eten. Dit heeft een positieve invloed op het gewicht.

Slaap

Bananen zijn bronnen van magnesium en  het aminozuur tryptofaan. Magnesium is een mineraal met 400 verschillende functies in het lichaam. Een zeer belangrijke functie van magnesium is ontspanning. Het ontspant de spieren, maar ook de geest. Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet in melatonine, ons slaaphormoon. Een banaan eten voor het slapen is een prima slaapmutsje.

 Hart- en bloedvaten

Bananen zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal hebben we nodig voor een goede spierfunctie, maar ook voor gezonde bloedvaten en een gezond hart.

Genoeg redenen om van een banaan te genieten. Waarom dan niet in de vorm van een overheerlijke bananencake? Glutenvrij, lactosevrij en zonder suiker. Ik geef je mijn recept.

Benodigdheden:

3 eieren

  • 3 rijpe bananen (als ze nog geel zijn kun je er een beetje in knijpen zodat ze bruin worden)
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 75 gram (glutenvrije) havermout
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gram rozijnen, kokosrasp of noten (of een mix van dit alles)

Bereiding:

Verwarm de oven tot 180° C

Doe de eieren, bananen, zout  en het kaneel in een blender en maal het tot een dikke brij.

Voeg de havermout, het amandelmeel en de bakpoeder toe. Meng het tot een glad mengsel. Voeg de rozijnen, kokosrasp of noten toe en roer alles door elkaar.

Vet een bakblik van 25 cm in en bekleed het met bakpapier. Stort de mix er in en bak het ongeveer 50 minuten in de oven. Even prikken met een satéprikker of het gaar is. Laten afkoelen en er heerlijk van genieten. De cake is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan natuurlijk ook.

Wat is jouw favoriete recept met bananen?

Laat een reactie achter

Online afspraak maken