Evitalien

6 Beste thee soorten om gewicht te verliezen

Thee drinken kan de vetverbranding te stimuleren. Hierdoor kun  je  makkelijker gewicht verliezen. Welke kun je dan het beste drinken?

Thee is een drank die in de hele wereld geliefd is.  Het is simpel te maken. Water koken, theeblaadjes erbij, even laten trekken en dan lekker genieten.  Theebladeren zijn meestal afkomstig van Camellia sinensis, een altijd groenblijvend struikje dat groeit in Azië.

Thee drinken wordt  in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen. Zo beschermt het onze cellen tegen vrije radicalen en verlaagd dit drankje het risico op hart- en vaatziekten.  Nu blijkt dat het ook effectief is om het buikvet te verminderen. De ene soort doet dit wel, terwijl een andere hier minder effectief voor is.  In dit blog noem ik 6verschillende theesoorten die effectief zijn voor de vetverbranding en het verlagen van het gewicht.

Hier komt het overzicht van thee soorten die we kunnen drinken om gewicht te verliezen.

Groene thee

Groene thee is het meest bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.  Deze warme drank staat met stip op 1 voor wat betreft het verbranden van vet en daarmee reductie van het gewicht.  In een studie in 2008 kregen 60 obese mensen een gestandaardiseerd voedingspatroon gedurende 12 weken. Alle 60 mensen aten en dronken dezelfde hoeveelheden. 30 Mensen dronken hiernaast groene thee,de overige dronken een placebo.  Na afloop was de groene thee groep 3,3 kilo meer afgevallen dan de placebogroep.

Een andere studie toonde aan dat de mensen die gedurende 12 weken een groene thee extract dronken veel meer kilo’s kwijt geraakt waren, een lager vetpercentage hadden en de middelomtrek verminderd was dan een controle groep.

Dit effect kan verklaard worden door de catecholamines die in groene thee voorkomen. Deze natuurlijke antioxidanten geven de stofwisseling een boost en verhogen de vetverbranding.  Dit zelfde effect heeft overigens matcha ook. Matcha is een geconcentreerd poeder van groene thee en heeft daardoor ook de zelfde gezonde eigenschappen.

Puerh thee

Ook wel bekend als puer of pu-erh thee. Dit is een Chinese zwarte, gefermenteerde thee. Het wordt vaak na een maaltijd gedronken en heeft een verrassende smaak die sterker wordt naarmate het langer bewaard wordt.

Dierproeven toonden aan dat puerh het bloedsuiker gehalte kan verlagen evenals het triglyceridengehalte van het bloed (vetten in bloed).  Zowel menselijke als dier studies lieten zien dat deze warme drank een goed hulpmiddel is om gewicht kwijt te raken.

Het is rijk aan mineralen. Daarom heeft het een gunstige invloed op de spijsvertering. Het bevordert de werking van de darmen, vermindert het hongergevoel en stimuleert de vetverbranding. Helaas is het niet zo dat het drinken van een kopje puerh zorgt dat bovenstaande effect in het lichaam gebeurt. Daar zijn wel meerdere kopjes voor nodig.

Zwarte thee

Deze soort heeft  meer oxidatie ondergaan dan groene of de oolong thee.  Oxidatie is een chemische reactie dat plaats vindt als de theeblaadjes blootgesteld worden aan de lucht. Het veroorzaakt de karakteristieke donkere kleur. Er zijn verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan darjeeling of Ceylon thee.

Ook zwarte thee is effectief om gewicht te verliezen.  In een studie onder 111 mensen werd gevonden dat als je hiervan 3 kopjes per dag drinkt gedurende drie maanden het gewicht vermindert en de taille omvang smaller is in vergelijking met mensen die geen zwarte thee gedronken hadden maar een placebo kregen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er veel flavonen in zitten. . Dit is het pigment van de plant dat antioxidante eigenschappen geeft.

Er is een studie gedaan onder 4280 mensen van 14 jaar en ouder. Ontdekt is dat hoe rijker de voeding (en drank) aan flavonen is hoe lager het BMI.   Deze studie toonde aan dat er een link is tussen flavonen en een lager BMI.

Oolongthee

Dit is een originele Chinese thee die gedeeltelijk geoxideerd is. Het zit een beetje tussen zwarte en groene variant in qua oxidatie en kleur. Het wordt vaak omschreven als een thee met een fruitig aroma en een unieke smaak. Dit hangt af van de mate van oxidering.

Studies toonden aan dat oolong kan helpen om gewicht te verliezen doordat het de vet verbranding stimuleert en de spijsvertering  een boost geeft.

Gedurende een studie dronken 102 mensen met overgewicht gedurende 6 weken iedere dag oolong. Ontdekt werd dat deze thee de vetverbranding positief beïnvloedde.

Er zijn meer studies nodig naar het effect van oolongthee op de vetverbranding, maar bovenstaande feiten zijn zeker bemoedigend.

Witte thee

Deze thee is een opvallende theesoort, omdat het minimaal bewerkt is en wordt geoogst als de plant nog heel jong is. Het heeft een zeer opmerkelijke smaak, totaal verschillend van alle andere soorten. Het smaakt subtiel, delicaat en licht zoetig.

Witte thee is goed bestudeerd. De gezondheidsvoordelen zijn divers. Zo zou het goed zijn voor de gezondheid van de mond, tot kankercellen vernietigen in reageerbuisjes.

Hoewel er nog veel onderzoek verricht zal moeten worden is wel al gevonden dat het om helpt vet te verbranden en gewicht te verliezen.  Dit effect is te verklaren doordat het rijk is aan catechines. Overigens hebben groene en de witte thee evenveel catechines.

In een reageerbuis kan witte thee vetcellen afbreken en voorkomen dat er weer nieuwe aangemaakt worden.  Hoewel dit alleen in een testsituatie is aangetoond is het wel iets om in je achterhoofd te houden.

Er zijn meerdere studies nodig om goed aan te tonen dat er een relatie is tussen witte thee en vetverbranding.

Kruidenthee

Kruidenthee verschillen van de traditionele theesoorten omdat ze geen cafeïne bevatten en niet afkomstig zijn van de blaadjes van de camelia sinensis.

Populaire kruiden theeën zijn gemberthee, muntthee, rozenbottelthee maar ook rooibosthee.

Hoewel kruidenthee natuurlijk verschillende ingrediënten hebben blijkt dat velen een optimaliserend effect hebben op de hormoonhuishouding en het lichaamsgewicht kunnen verlagen.

Het meest bekend is uiteraard de gemberthee, die de verbranding in het lichaam een tandje hoger zet. Maar van rooibosthee is in reageerbuizen aangetoond dat het zeer effectief is om het de spijsvertering te verhogen en het maken van nieuwe vetcellen voorkomt.

Conclusie

Hoewel de meeste mensen thee drinken voor de geweldige smaak, is elke kop eigenlijk werken aan je gezondheid. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze heerlijke drank kan helpen om de vetverbranding te stimuleren en zo gewicht te verliezen.

Uiteraard blijft het belangrijk om kritisch te kijken naar de voeding. Een gezonde voeding en regelmatig bewegen is ook nodig om een gezond gewicht te bereiken.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken