Evitalien

Candida infectie: dit zijn de 7 symptomen

Candida is een bekende schimmel. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een naar idee, maar op en in ons lichaam wonen verschillende schimmel families. Candida is de allerbekendste familie. Deze schimmel woont in de mondholte, de darmen  en op de huid.

Candida is meestal een kleine  familie en vormt  daarom geen enkel probleem. Als deze familie zich echter ongecontroleerd gaat voortplanten ontstaat er een infectie: de welbekende candiasis. Van de meeste schimmelinfecties die wij doormaken is Candida de boosdoener.

In het lichaam woont een heel legertje aan goede bacteriën. Die houden de schimmels goed onder de duim.  Als dit leger uitgedund is (te weinig goede bacteriën) grijpt dit schimmeltje zijn kans en begint lekker te groeien. De bacteriën kunnen het niet meer tegenhouden en we krijgen een overgroei van schimmel.

Welke oorzaken lijden tot candiasis?

  • Het slikken van antibiotica
  • Veelvuldig gebruik van suiker en geraffineerde koolhydraten
  • Hoog alcoholgebruik
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Orale anticonceptiva
  • Diabetes
  • Hoge mate van stress

Als de Candida begint te groeien kan dit lijden tot diverse gezondheidsproblemen.  Ik benoem er 7.

1.Spruw

Candida die zich in de mond- of keelholte ontwikkelt noemen we spruw. Het komt zeer veel voor bij pasgeborene, bejaarden en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Spruw kun je herkennen aan witte, bobbelige plekken op de tong, binnenkant wangen, tandvlees, amandelen of keelholte.  De plekken zijn pijnlijk en bloeden makkelijk bij aanraking. Vaak ontstaat er een rode, pijnlijk tong en mond. In ernstige gevallen groeit de Candida door naar de slokdarm en veroorzaakt pijn bij het slikken.

2.Vermoeidheid

Veel mensen met een Candida infectie klagen over vermoeidheid.  Hoewel er geen bewijs is dat Candida dit ook daadwerkelijk veroorzaakt, zijn er wel redenen te bedenken waarom het zeker bijdraagt om je niet fit te voelen.

Ten eerste gaat een Candida infectie vaak gepaard met een tekort aan voedingsstoffen als vitamine B6, essentiële vetzuren en magnesium.

Van een magnesium deficiëntie is bekend dat het vermoeidheid veroorzaakt.

Ten tweede slaat Candida toe als het immuunsysteem verzwakt is. Dit is op zich al een reden om je vermoeid te voelen. Een studie toonde zelfs aan dat Candida in de darm een risicofactor vormt voor het krijgen van  het chronische vermoeidheid syndroom.

3.Terugkerende genitale of urineweg infecties

Candida leeft in de vagina van de meeste vrouwen.  Een  overgroei kan leiden tot candiasis, beter bekend als de vaginale schimmelinfectie. Gemiddeld 75% van de vrouwen maakt wel eens een schimmelinfectie mee gedurende haar leven; de helft van de vrouwen heeft zelfs terugkerende infecties.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Jeuk
  • Pijn
  • Dikke witte uitvloed uit de vagina

Overigens kunnen mannen ook last hebben van genitale Candida, maar komt veel minder voor.

Hoewel het minder voorkomt kan Candida ook urineweginfecties veroorzaken. Het meeste komt dit voor bij bejaarde, bedlegerige, zieke mensen. Maar hoe dan ook, als je last hebt van vaginale schimmelinfecties en je maakt veelvuldig urineweginfecties door is het verstandig om de urine hier eens op te laten testen.

4.Spijsvertering

De gezondheid van je darmen wordt bepaald door de bacteriën die er in wonen. Er moet een balans zijn tussen de “goede”en “slechte”bacteriën.  Goede bacteriën zijn belangrijk voor een goede vertering en een sterk immuunsysteem.

De goede bacteriën breken zetmeel, vezels en sommige koolhydraten (suikers) af. Als de balans tussen de bacteriën verstoord is kun je klachten krijgen als verstopping, diarree, gasvorming, misselijkheid, krampen en winderigheid. 

Te weinig goede bacteriën betekent dus ook dat sommige koolhydraten niet goed afgebroken worden. En wie zijn er gek op suikers? Precies. De Candida schimmel. Die grijpt zijn kans en kan enorm gaan groeien. Met alle bovenstaande gevolgen.

5.Bijholte ontstekingen

Een op de acht volwassene in VS lijdt aan chronische sinus infecties. In  Europa zal dit niet veel beter zijn. Symptomen zijn:

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Verlies van reuk
  • Hoofdpijn

Kortdurende bijholte infecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën, maar bij langdurige chronische infecties moet je ook eens aan de Candida denken. Een studie, verricht door de Mayo Clinic in de VS, onder 210 mensen met een chronische bijholte ontsteking liet zien dat 96% veroorzaakt werd door de Candida schimmel! In deze gevallen zal een antibioticakuur niets uitrichten.

6.Schimmelinfectie van de huid en nagels

Net als in de darm zitten er op de huid diverse stammen bacteriën die er voor zorg dragen dat de Candida niet kan groeien. Deze families hebben allemaal  verschillende omstandigheden nodig om te overleven. Sommige hebben een vochtige omgeving nodig, andere hogere temperaturen of een bepaalde zuurgraad. Dit is de reden dat de huid Candida kan ontwikkelen als je van omgeving verandert.

Hoewel Candida op het gehele lichaam kan voorkomen zijn warme, vochtige plekken als oksels en liezen favoriet.  Jeuk en huiduitslag zijn de twee meest voorkomende symptomen van een schimmelinfectie van de huid.  Als de Candida de kans heeft om te overgroeien krijgen we verschijnselen als ringworm en schimmelnagels. Als de Candida niet behandeld wordt geeft dit een oncomfortabel gevoel en heeft het invloed op de kwaliteit van leven

7.Gewrichtspijn

Als de Candida schimmel in het bloed terecht komt en door het hele lichaam reist, kunnen de gewrichten geïnfecteerd worden en artritis veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. We zien het nog wel eens bij chirurgische ingrepen bij mensen met een flinke Candida infectie. In dat geval kan er artritis ontstaan.  Candida artritis geeft klachten als pijn, stijfheid en gezwollen gewrichten.

Conclusie

Een Candida infectie kan gevolgen hebben voor het hele lichaam. Het is een hardnekkig schimmeltje dat zijn kans grijpt als het immuunsysteem wat verzwakt is. In een volgend blog zal ik vertellen wat je zelf kunt doen om deze plaaggeest aan te pakken.

Vind je het een interessant artikel? Voel je vrij om het te delen.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken