Categories:

De moderne levensstijl trekt welvaartsziekten en lichamelijke ongemakken als een magneet aan. Onze voeding is rijk aan “gezondheid bevorderende” producten (margarine die helpt om het een hoog cholesterol te verlagen; light producten etc).  We drinken water uit plastic flesjes, lijden massaal aan stress, bewegen te weinig en worden blootgesteld aan milieuvervuiling. Ons voedsel is “rijk” aan toevoegingen en “arm” aan voedingsstoffen. Ziek worden ligt op de loer.

De kracht van gezonde, goede voeding wordt ernstig onderschat.   Er bestaat vulling en voeding. Vulling voegt niets aan de gezondheid toe. Sterker nog, vulling doet juist een beroep op jouw gezondheid; je loopt de kans om ziek te worden. Vaak weet het lichaam geen raad met vulling.  De lever wordt overbelast (die moet immers ontgiften) maar ook de hormoonhuishouding kan worden verstoord.  Voorbeelden van vulling zijn chips, snoep, frisdranken etc. 

Voeding is opbouwend. Het doet iets voor je lichaam.  Het levert je voedingsstoffen op. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit, noten en zaden.

ziek

Tekorten in de voeding kan lijden tot lichamelijke ongemakken. We nemen veel kwaaltjes voor lief en denken dat het bij het leven hoort.  Niets is minder waar. Kwalen zijn signalen die het lichaam afgeeft om te waarschuwen. Word je bewust van deze signaaltjes en ga actie ondernemen, voordat het uitmondt in een “echte”ziekte.

Door middel van een paar simpele aanpassingen aan ons voedingspatroon  kunnen we ons lichaam al een enorme dienst verlenen.

Etiketten lezen

Het belangrijkste advies dat ik kan geven is om nou eens goed te lezen wat er op de verpakking  van een levensmiddel staat.  Wat zit er nou echt in? Welke toevoegingen worden er gebruikt?  Koop zoveel mogelijk producten zonder kunstmatige additieven.  Maak zoveel mogelijk zelf. Als je in een enkel geval toch een kant en klaar product koopt, let er dan op dat het product geen aspartaam, MSG (monosodiumglutamaat of mononatriumglutamaat), fructose, suiker, kunstmatige kleur-  geur- of smaakstoffen bevat.

Biologisch versus niet biologisch

Het allerbeste is om biologische voeding te gebruiken. Een plant, welke niet behandeld is met bestrijdingsmiddelen, moet zichzelf beschermen tegen vraat van beestjes. Om zich te beschermen maakt het stofjes aan, bijvoorbeeld de zogenaamde flavenoïden. Deze flavenoïden maken planten sterker om te overleven, maar ons ook.  Biologische voeding is daarom niet alleen gezonder omdat er geen bestrijdingsmiddelen in zit, maar ook omdat de plant dus beschermende stoffen aanmaakt.  Heb je niet de middelen om biologisch te eten, let dan gewoon goed op het etiket.

Ecologisch

Fruit geïmporteerd uit het buitenland wordt al geoogst als het nog niet rijp is.  Hierdoor is het langer houdbaar. Door de vroege oogst bevatten ze echter nog niet alle gezonde voedingsstoffen, die ze als ze later geplukt waren wel hadden. Groenten uit het buitenland is vaak bespoten met schimmelwerende producten. Dat is natuurlijk hartstikke logisch. Het is immers lang onderweg en moet wel goed van kwaliteit blijven. Als is een kropje sla uit mijn moestuin mee neem moet ik het wel direct eten. De volgende dag is het al helemaal verlept. Dat kun je natuurlijk niet meer verkopen.

Indien mogelijk kun je groenten en fruit het beste kopen van lokale boeren. Ook in de supermarkten wordt dit vaak aangeboden.

Vlees

Aan onze veestapel worden soms hormonen gegeven om de dieren groter te laten worden.  Ook zorgen de hormonen ervoor dat het vlees malser is.   Als we dit vlees eten komen de hormonen in ons lichaam en kunnen de natuurlijke hormoonbalans ernstig verstoren. De dieren krijgen ook vaak preventief antibiotica. Dit gebeurt om te voorkomen dat de dieren ziek worden. Deze antibiotica komt ook in ons lichaam terecht. De oplossing is om eerlijk vlees te kopen.

Aanvulling

De meeste van bovenstaande adviezen zijn redelijk makkelijk uit te voeren. Het geeft onze gezondheid een boost. Desondanks blijft het slikken van aanvullende vitamines en mineralen in veel gevallen noodzakelijk. Als we daarnaast ook wat meer bewegen en zorgen voor voldoende ontspanning zullen veel kwalen ons bespaart blijven.

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Evitalien Contact