Voor het eerst in jaren werd ik geveld door griep. Ik ben kampioen in het negeren van klachten dus werkte gewoon door. Maar mijn lichaam is niet gek. Die deed er nog een schepje bovenop: hoestbuien en stemloos. Dit zette mij aan het denken. Wat probeert mijn lichaam mij te vertellen? Ik was letterlijk uitgesproken. Was het soms eens tijd om wat rust te nemen? Terug denkend aan het afgelopen jaar ben ik inderdaad altijd wel erg druk. De balans was een beetje zoek. Prima om het druk te hebben, maar ontspanning is ook belangrijk. Ik besloot om de signalen die ik kreeg op te volgen en rust te nemen. Lekker met een boek op de bank. De volgende dag ging het al een stuk beter en na 3 dagen was ik weer als nieuw.
Een mooie aanleiding om weer eens een blog over griep te schrijven. Wat veroorzaakt griep en wat kun je doen om je lichaam te helpen.
Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Er bestaan verschillende types influenzavirussen: namelijk A,B en C. En hiertussen zijn er ook nog subtypes. Van type A word je flink ziek; type C veroorzaakt verkoudheid, vooral bij kinderen. Veel mensen halen opgelucht adem als ze eenmaal griep gehad hebben. Ze denken nu resistent te zijn en niet meer ziek te kunnen worden. Dat is een groot misverstand. Omdat het virus zoveel broertjes en zusjes heeft kun je heel gemakkelijk weer besmet raken en opnieuw griep krijgen.
Symptomen
Het influenzavirus besmet vooral de luchtwegen. Daardoor krijg je klachten als:
- Loopneus
- Verstopte neus
- Niezen
- Keelpijn
- Oorpijn
- Hoofdpijn
- Hoesten
- Rillingen
- Koorts
- Pijnlijke spieren
Het afweersysteem doet er van alles aan om het virus te bestrijden. Door snotteren, niezen en hoesten probeert het letterlijk het virus buiten het lichaam te gooien. Door de temperatuur te verhogen wordt het virus onwerkzaam en kan het opgeruimd worden. Ook het afvoeren van gifstoffen gaat sneller als de temperatuur verhoogd is. Koorts is gunstig voor het lichaam. Ga niet te snel iets slikken om de temperatuur te laten zakken, want feitelijk werk je het immuunsysteem tegen.
Wat kun je het beste eten als je griep hebt?
Bouillon
Bouillon gemaakt van kip, botten of groenten is supergoed om te drinken als je grieperig bent. Het zorgt ervoor dat je voldoende mineralen naar binnen krijgt. Ook verzacht het de keelpijn.
Knoflook
Waarschijnlijk moet je er niet aan denken als je ziek bent. Maar als je het op kan brengen om op rauwe knoflook te kauwen boost je wel je afweersysteem en ben je sneller van de griep af.
Yoghurt
Yoghurt is melk dat aangezuurd is door middel van bacteriën. Deze bacteriën zijn een weldaad voor je afweersysteem en helpen je om griep sneller te laten verdwijnen.
Citrusfruit
Sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruit zitten vol vitamine C. Dit vitamine maakt het immuunsysteem sterk.
Havermout
Een kom havermout is een verzachtende en voedzame keuze als je grieperig bent. Havermout is een natuurlijke bron van vitamine E, welke het immuunsysteem boost. Bovendien bevat havermout betaglucanen, een stof dat het afweersysteem versterkt.
Zorg voor voldoende vocht
Juist als je ziek bent is nodig om voldoende te drinken. Vaak is dit lastig. Je voelt je niet lekker, zere keel en dan ook nog drinken. Toch is het belangrijk. Vocht is het transportmiddel van het lichaam. Het zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen door het lichaam verspreid worden, maar neemt ook het afval mee. Bovendien is vocht ook de temperatuur regelaar van het lichaam. Wat kun je drinken als je grieperig bent?
- Bouillon
- Gemberthee
- Warme citroen met honing
- Vruchtensappen
- Kruidenthee met honing
Wat moet je vooral niet eten of drinken bij griep?
- Alcohol (zorgt voor dehydratie en verzwakt het immuunsysteem)
- Cafëinehoudende dranken (hier “droog” je van uit)
- Hard voedsel als crackers of chips (verergert hoest en keelpijn)
- Voeding gemaakt in fabrieken (zitten vaak vol met toevoegingen, welke het immuunsysteem nog meer belasten)
Conclusie
Griep hebben is vervelend. Met bovenstaande tips, rust en geduld heb je de griep snel weer overwonnen. Wil je meer weten of griep of welke natuurlijke middelen je kan gebruiken? Misschien vind je dit blog dan wel interessant.