Evitalien

Het verschil tussen kurkuma en curcumine

Kurkuma is een specerij dat vooral gebruikt wordt in de Aziatische keuken.  Het geeft gerechten een fantastische gele kleur. Kurkuma wordt ook wel Indiase saffraan genoemd. Je leest ook veel over curcumine. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee stoffen?

Kurkuma is heel gezond. Ik koop het regelmatig en voeg het toe aan een glas thee. De eerste keer dat ik het kocht dachten mijn kinderen dat ik een soort wormen gekocht had. Toegegeven: kurkuma ziet er niet aantrekkelijk uit, hoewel de kleur binnenin de wortel fantastisch is.

Van dit specerij is al eeuwenlang bekend dat het  gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft..

Wat is precies het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Kurkuma is de wortel van de plant curcuma longa. Deze prachtige bloemachtige plant is familie van de gemberplant.  De wortels van deze plant zien er hetzelfde uit als de gemberwortel, maar de kleur is heel intensief geel tot goud.

In deze wortel zit een groep stofjes die onze gezondheid ten goede komen: de curcumines. Er zijn drie soorten: curcumine, demethoxycircumine en bisdemethoxycurcumine. Van deze drie werkt de curcumine het sterkst.

Gelijke eigenschappen

Zowel kurkuma als curcumine zijn helend voor het lichaam.  Zo kun je beiden gebruiken voor klachten als:

Osteoarthritis 

Onderzoek toont aan dat zowel kurkuma als curcumine ontstekingsmarkers in het bloed verlagen. Pijnklachten zullen verminderen of verdwijnen.

Hart en vaatziekten

Kurkuma en curcumine verlagen zowel het slechte cholesterol als de triglyceriden in het bloed. Als beiden verhoogd zijn loop je een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Door veelvuldig gebruik van dot specerij verlaag je het risico hierop.

Diabetes

Zowel curcumine als  kurkuma verbeteren de bloedsuikerspiegel. Door stabielere bloedsuikerspiegels verlaag je de risico’s op complicaties van suikerziekte.

Lever

Een studie onder ratten toonde aan dat een extract van kurkuma en curcumine bescherming biedt tegen chronische leverziekte. Er is  nog geen humane studie gedaan, maar deze studie onder ratten is veelbelovend.

Schimmels

Als je last van schimmels hebt kun je zowel kurkuma als curcumine heel goed gebruiken. Beiden stoffen maken de celmembranen van schimmels kapot. Hierdoor kunnen anti schimmelwerende middelen beter hun werk doen.

Antibacterieel

Zowel beiden stoffen hebben een sterk antibacterieel effect. Het voorkomt dat ziekmakende bacteriën zich in het lichaam kunnen voortplanten.

Wanneer gebruik je nu de hele wortel?

Dat hangt een beetje van je “kwaal af. Kurkuma heeft nog meer gezondheidseffecten die  niet gelinkt zijn aan curcumine.

Kurkuma beschermt bijvoorbeeld je hersenen tegen veroudering.  Het lijkt ook een positief effect te hebben op de ziekte van Parkinson.  De hele wortel lijkt hierbij beter te werken dan alleen de curcumine.

Een studie toonde aan dat kurkuma beter schimmelwerend werkt dan curcumine alleen.  Ook hier is de verklaring van het samenspel van alle drie actieve stofjes in de wortel.

Wanneer gebruik je curcumine

Curcumine kan worden beschouwd als de  meest actieve stof in de kurkuma. Onderzoekers hebben curcumine geïsoleerd zodat ze beter de gezondheidseffecten kunnen bestuderen.

Onderzoek toont aan dat curcumine sterk ontstekingsremmend is.  Dit specerij onderdrukt niet de ontsteking (zoals reguliere middelen dat wel doen) maar lost echt de ontsteking op.  Het werkt genezend en heeft geen bijwerkingen.

Zowel kurkuma als curcumine hebben een positieve invloed bij diabetes 2. Beiden stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Curcumine heeft daarbij nog als voordeel  dat het de markers voor diabetes verlaagd. Ook ontstekingen, die veel bij diabetes voorkomen, worden door curcumine geremd en opgelost.

Een nadeel is van curcumine is dat het moeilijk  de darmwand kan passeren. Dit is een groot voordeel bij darmontstekingen. De curcumine blijft in de darm aanwezig en kan daar lekker ontstekingen oplossen.

Heb jij bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking dan is het wel noodzakelijk dat de curcumine door het lichaam opgenomen wordt. Wat heel goed helpt is zwarte peper aan de maaltijden of supplement toe te voegen. Een onderdeel in zwarte peper, piperine, verhoogt de opname van curcumine door het lichaam.

Conclusie

Kurkuma is de wortel van de plant Curcuma longa. Het wordt veel gebruikt in Indiase gerechten. Curcumine is het meest actieve onderdeel van de deze wortel. Zowel beide stofjes hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen.  Bij sommige ziektebeelden kun je beiden gebruiken.

Zelf ben ik een grote fan van kurkuma, Op dit moment  (varieert nog wel eens) gebruik ik kurkuma het meest in de thee in combinatie met gember. En jij? Wat is jouw favoriet?

Laat een reactie achter

Online afspraak maken