Evitalien

Zo hou je muggen weg!

Ben jij zo’n magneet die altijd alle muggen aantrekt? Dan ruik je vast heel erg lekker! Ze kiezen hun slachtoffers uit op hun geur. Hun reukorgaan is er op getraind om kooldioxide en melkzuur te ruiken en precies deze geuren scheiden warmbloedige dieren (zoals mensen) uit.

Brr. Als je, zoals hierboven uitvergroot, naar muggen kijkt zijn ze bijna angstaanjagend. Met zo’n lange steek antenne. Je herkent dat vast wel. Warme zomeravond en je wilt lekker nog even buiten zitten. Als het begint te schemeren komen ze in grote getale opzetten.  Muggen zijn de pestkoppen, die maken dat we op een zomeravond niet onbezorgd buiten kunnen zitten. Het zijn onze nachtrust verstoorders. Doordat ze hun vleugeltjes heel snel op en neer bewegen produceren zij een vervelend gezoem.

Muggen steken niet

Nu denk je vast dat ik gek ben, maar het klopt echt. Muggen steken niet, maar bijten. Alleen vrouwelijke exemplaren doen dit. Ze hebben eiwitten uit ons bloed nodig om de eitjes kunnen produceren.

Waarom hebben muggen een voorkeur voor bepaalde mensen?

Sommige mensen zijn ware muggenlokkers. Zoals gezegd komt het door hun geur en niet (zoals vaak verondersteld wordt) door hun bloedgroep. Ieder van ons heeft zijn eigen geur; een soort aromatische vingerafdruk. Er bestaan ongeveer 400 verschillende aromatische verbindingen.

Sommige aromatische geuren zijn voor muggen super aantrekkelijk. Ongeveer 10% van de bevolking heeft een ware aantrekkingskracht voor deze plaaggeesten. De vraag is of we zelf iets kunnen veranderen aan onze aromatische vingerafdruk. Kunnen we ons met voeding misschien onaantrekkelijk voor muggen maken?

Houd knoflook muggen uit de buurt?

Knoflook biedt inderdaad een milde bescherming tegen muggen. Door het eten van knoflook gaat de adem en het zweet naar knoflook en zwavel ruiken. Hieraan hebben ze een grote hekel.

Voedingsmiddelen

Om muggen op afstand te houden te houden is het belangrijk om gezouten voeding en hoog calorische voeding te vermijden. Van citrusfruit, bananen en sterk gekruide gerechten verandert de aromatische vingerafdruk en wordt je minder aantrekkelijk voor die vervelende beestjes. Ook voedingsmiddelen rijk aan vitamine B1 (aardappelen, granen, volkoren producten, melk en vlees) maken dat je geen slachtoffer van muggen wordt. Uien nemen in dit rijtje een speciale plaats in. Het eten van uien biedt bescherming tegen het steken, en mocht je dan toch gestoken worden dan kan rauwe ui deppen op de gestoken plek uitkomst bieden tegen de jeuk!

Tot slot

Een mug is van nature een vegetariër. Als het vrouwtje bevrucht is heeft zij voor haar larven wat extra eiwitten nodig. En waar haalt ze die vandaan? Precies uit ons bloed. Lukt het niet om de vrouwelijke muggen uit de buurt te houden door het veranderen van de aantrekkelijk geur? Dan kunnen we altijd nog onze toe vlucht nemen tot het druppelen van etherische olie. De volgende geuren ervaren ze als zeer onaantrekkelijk:

  • citroen
  • eucalyptus
  • kaneel
  • rozemarijn
  • lemongrass
  • pepermunt
  • geranuim

Laat een reactie achter

Online afspraak maken