Evitalien

Hoe verhoog je de stofwisseling

De stofwisseling wordt met een chique woord ook wel metabolisme genoemd. Met de stofwisseling bedoelen we alle chemische reacties die plaatsvinden in het lichaam om je gezond te houden en te zorgen dat je goed kan functioneren.

De stofwisseling wordt vaak verward met de spijsvertering, maar is echt iets anders. Spijsvertering betekent letterlijk: het verteren van spijzen. Het begint in de mond als je wat eet. In het maagdarmkanaal wordt het helemaal ontleed tot voedingsstoffen . Het metabolisme komt na de spijsvertering

 De stoffen worden nu bewerkt, zodat het lichaam er iets mee kan. Denk bijvoorbeeld aan de omzetting van zonlicht naar vitamine D. Dat doet de stofwisseling.  Koolhydraten, vetten en eiwitten worden onder andere omgezet naar energie. Hierdoor kan het lichaam ademhalen, het bloed laten stromen, spijsverteren, beschadigde weefsels repareren en het hart laten kloppen.

Als de stofwisseling te laag is kom je vaak in gewicht aan. Hoe hoger het metabolisme hoe sneller je calorieën kunt verbranden en des te makkelijker kun je gewicht verliezen.

Er zijn simpele trucjes die de stofwisseling versnellen. Ik geef je er negen.

1.Eet voldoende eiwitten bij elke maaltijd

Door voeding wordt het metabolisme verhoogd.  Deze verhoging noemen we het thermische effect. Onderzoek toont aan dat eiwitten een groot thermische effect hebben. Het kost dus extra calorieën om  dit te verteren. De verbranding staat dus een tikje hoger.

Bovendien geven eiwitten een gevoel van verzadiging. Het duurt wat langer voordat ze verteerd zijn. Hierdoor heb je veel minder trek om tussen de maaltijden door weer iets te eten. Dubbel voordeel.

2.Drink meer water

Mensen die water drinken in plaats van suikerhoudende dranken verliezen makkelijker gewicht. Dit is natuurlijk logisch, omdat suikerhoudende drankjes calorieën bevatten.  Uit onderzoek kwam nog iets interessants naar voren: water verhoogt ook het metabolisme.

Een glas water drinken 30 minuten voor het eten zorgt ervoor dat je minder eet. De maag is al deels gevuld, waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt.

3.Interval training

Interval training verhoogt het metabolisme. Evolutionair gezien is dat volkomen logisch. Vroeger, in tijden van jagers en verzamelaars, moesten de mensen eerst op jacht of op zoek naar groenten en fruit.  Men verrichtte arbeid (beweging), alvorens te eten.

Beweeg voor het eten (dus ook voor het ontbijt).  Je hoeft echt niet naar de sportschool. Een (snel)wandeling door de buurt, een stukje fietsen of desnoods een flink aantal keren de trap op en af lopen helpt al enorm. De verbranding wordt gelijk een stuk hoger.

Ontbijt je op het werk: stap eens een halte eerder uit en loop het laatste stukje. Parkeer de auto een stukje van het werk af en loop er heen.

4.Til zware dingen

Spieren hebben een grotere stofwisseling dan vetweefsel.  Hoe meer spieren, hoe hoger het metabolisme en hoe meer calorieën je verbrand. Pak bijvoorbeeld in de supermarkt een mandje in plaats van een karretje. Loop met de boodschappen naar huis. Het helpt allemaal mee om de stofwisseling te verhogen.

5.Ga staan

Een zittend leven lijden heeft een negatieve invloed op jouw gezondheid. Er wordt vaak gezegd: “zitten is het nieuwe roken”en dat blijk helaas te kloppen. Als je veel zit is het metabolisme laag en kom je in gewicht aan.

Onderzoekers toonden aan dat als je jouw werk staande doet dit een positieve invloed heeft op het hart- en bloedvaten, de bloeddruk, het cholesterolgehalte en insulineresistentie. Kan je niet staand werken, maak dan regelmatig even een klein wandelingetje.

6.Drink groene thee (of oolong thee)

Groene thee of oolong thee zijn in staat het metabolisme te verhogen.  Deze theesoorten  helpen om het opgeslagen vet in het lichaam om te zetten in vrije vetzuren. In combinatie met beweging stimuleren deze vetzuren de stofwisseling. Deze theesoorten stimuleren dus de vetverbranding.

7.Eet gekruide voeding

Peper bevat capsaïne, een stofje dat het metabolisme verhoogt. Dit zelfde geldt voor mosterd en gember. Als je deze smaakmakers goed kunt verdragen is het raadzaam ze veelvuldig te gebuiken.

8. Zorg voor een goede nachtrust

Wellicht een lastig advies voor sommigen onder ons. Maar een gebrek aan slaap kan lijden tot overgewicht. Dat kan worden verklaard doordat door slaapgebrek de stofwisseling daalt. Bovendien lijdt slapeloosheid tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat insulineresistentie tot gevolg kan hebben.

Een slaap tekort ontregelt ook het hongerhormoon (ghreline) en het hormoon dat aangeeft dat er geen honger meer is (leptine). Je kan je voorstellen dat als dit ontregeld is jw de hele dag honger gevoelens kunt hebben, te veel gaat eten en in gewicht aankomt.

9.Drink koffie

Van cafeïne is bekend dat het de stofwisseling verhoogd.  Drink in de ochtend (of aan het begin van de middag) een paar kopjes koffie (maximaal 5). Maarniet later dan 14.00 uur, omdat het anders de slaap negatief beïnvloed. Dan kom je van de wal in de sloot. En dan natuurlijk niet koffie met suiker.

Conclusie

Door het metabolisme te verhogen kun je sneller calorieën verbranden zal je gewicht verliezen. Door minimale aanpassingen kun je al het metabolisme verhogen.

Wat is jouw gouden tip?

Laat een reactie achter

Online afspraak maken