Evitalien

Ontsteking en voeding

Een ontsteking kan goed of slecht zijn. Dat hangt van de situatie af. Een ontsteking is een manier van het lichaam om je te beschermen tegen verwondingen en infecties. Stel je hebt een splinter in je vinger die je er niet uitgehaald hebt. Het lichaam duwt de splinter er vanzelf uit door middel van een kleine ontsteking. Of je bent besmet geraakt door een verkoudheidsvirus. Door hoesten en snotteren werkt het lichaam het virus naar buiten. Dit zijn “acute” situaties waar snel actie op moet worden ondernomen. We moeten blij zijn met dit zelfherstellend vermogen van het lichaam; het beschermt ons tegen ernstigere ziekten.

Een ontsteking kunnen ook chronisch zijn. Dit betekent dat het immuunsysteem continu actief is. Het is de hele dag bezig om het lichaam weer te laten herstellen. Afgezien dat je hier doodmoe van wordt, kunnen chronische ontstekingen ook lijden tot diabetes, hart- en vaatziekten of overgewicht. 

Voeding heeft een invloed op het ontstaan van ontstekingen. Het kan ontstekingen voorkomen (of bestrijden) maar ook veroorzaken. Hier zijn een aantal voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen.

Suiker en glucosefructose stroop

Tafelsuiker (ook wel sucrose genoemd) en glucosefructose stroop (ook wel HFSC genoemd) zijn 2 zoetstoffen die veel in ons Westerse dieet voorkomen. Vooral de glucosefructose stroop is populair bij de fabrikanten.  Gewone suiker bestaat voor 50% uit glucose en voor 50% uit fructose.  HFSC bestaat voor 45% uit glucose en 55% uit fructose.  De reden waarom deze zoetstoffen ontstekingen veroorzaken is het feit dat de bloedsuikers enorm verhoogd worden. Onderzoek toonde tevens aan dat mensen die regelmatig frisdrank drinken grotere kans hebben op verhoogde spiegels van het urinezuur. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan.

Vooral fructose is hiervoor verantwoordelijk. Fructose zit natuurlijk ook in fruit en groenten, maar in veel mindere mate dan in bijvoorbeeld een glas cola. Bovendien zit er in fruit ook weer beschermende stoffen, die het immuunsysteem helpen. Ook het eten van fruit moet je niet overdrijven. 3 stuks/porties per dag is voldoende.

Het eten van grote hoeveelheden fructose wordt in relatie gebracht met overgewicht, insulineresistentie en vervette lever.

Transvetzuren

Transvetzuren zijn de meest ongezonde vetten die je kunt eten. Helaas komt het in veel producten voor. Denk aan margarine, halvarine maar ook in koekjes, cake, patat, chips en gebak. Transvetzuren zorgen dat omega-6 olie van een vloeibare vorm naar een vastere (smeerbare) vorm gaat. Van omega-6 olie is bekend dat het ontstekingbevorderend werkt. Het lichaam heeft omega-6 zeker nodig, maar de huidige Westerse voeding bevat veel te veel omega-6.  Op het etiket kun je transvetzuren beschreven als  gehydrogeneerde olie.

Omega 6 olie

Sinds de 20ste eeuw zijn we veel meer omega-6 vetzuren en veel minder omega-3 gaan eten.  Beiden vetzuren heeft ons lichaam nodig.

Omega-6 vetzuren dragen bijvoorbeeld bij aan het gezond houden van het hart en bloedvaten, helpen de bloeddruk te reguleren en helpen bij acne en andere huidproblemen. Helaas hebben omega-6 vetzuren ook een nadelig effect. Van omega-6 vetzuren weten we inmiddels dat zij ontstekingen kunnen bevorderen.

Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend en kunnen bij diverse ziektebeelden de klachten sterk verbeteren.

Onze grootouders (of overgrootouders) aten ongeveer 50% omega-6 vetzuren en 50% omega-3, dus 1:1. Tegenwoordig is deze verhouding 20:1. We eten 20 keer zoveel omega 6 vetzuren. Logisch dat ontstekingen dit heel fijn vinden en zoveel mensen kampen met de zogenaamde stille ontsteking (je voelt je niet ziek, maar er sluimert wel al iets in het lichaam).

Omega-6 vetzuren zitten in:

 • Zonnebloemolie
 • Maisolie
 • Soja olie
 • Margarine
 • Halvarine
 • Bak- en braadproducten

Omega-3 vetzuren zitten in

 • Vette vis
 • Schaal- en schelpdieren
 • Edame bonen
 • Chiazaad
 • Walnoten
 • Hennepzaad
 • Lijnzaad.

Geraffineerde koolhydraten

Koolhydraten hebben een slechte naam. Deels klopt dit wel. In onze huidige tijd doen wij namelijk iets geks met de koolhydraatbronnen. Als we kijken naar een korenplant zien we een prachtige aar. Het omhulsel van bijvoorbeeld een tarwekorrel zit vol vitamines en vezels. Maar die eten wij niet. Wij halen het omhulsel er af, vermalen de korrel en maken daar bijvoorbeeld het brood van.  Juist het omhulsel geeft ons een voldaan gevoel, verbeteren de bloedsuikers en is de voeding voor onze darmbacteriën.

Geraffineerde koolhydraten stimuleren de groei van slechte bacteriën in de darmen en verhogen het risico op diabetes.  

Het eten van koolhydraten in de vorm van wortels, groenten, fruit (met mate) en volkoren granen is wel bevorderlijk voor een goede gezondheid.

Overmatig alcohol drinken

Af en toe een glaasje alcohol drinken is nog zo slecht niet.  Grotere hoeveelheden alcohol kan wel leiden tot gezondheidsproblemen. Studies toonden aan dat de ontstekingswaarden in het bloed verhogen als er meer glaasjes alcohol gedronken worden.

Regelmatig een flinke hoeveelheid alcohol gebruiken kan leiden tot een zogenaamde lekkende darm. Hierbij kunnen de afvalstoffen van slechte bacteriën door de darmwand in de bloedbaan lekken en ontstekingen veroorzaken.

Hou je van alcohol? Drink dan niet meer dan 2 glaasjes per dag als je van het mannelijke geslacht bent. Voor vrouwen ligt het maximum op 1 glas per dag.

Bewerkt vlees

Het eten van bewerkt vlees wordt in relatie gebracht met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en diverse soorten kanker.  Met bewerkt vlees bedoel ik bijvoorbeeld worst, bacon, ham en rookvlees. Bewerkt vlees zitten vol met AGEs.

AGEs staat voor advanced glycation end products.   Het zijn de giftige eindproducten die ontstaan als eiwitten versuikeren. Door het verhitten van eiwitten gaan ze een chemische reactie aan met suiker (koolhydraten) en veranderen ze van structuur. We noemen dit versuikeren. De veranderde eiwitten kunnen veel vrije radicalen vormen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA.

Conclusie

Ontstekingen kunnen zeker getriggerd worden door verkeerde voeding. Hierdoor kan er schade aan het lichaam ontstaan. Om zo gezond mogelijk te blijven moeten we zorgen zo min mogelijk ontstoken te zijn. Bovenstaande voedingsmiddelen niet of in zeer beperkte hoeveelheden te eten is een goede stap naar een optimale gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *