Duizeligheid is een sensatie die we helemaal allemaal wel kennen. Je wordt duizelig, maar weet niet waarvan. Het is soms ook moeilijk te achterhalen wat nu exact de aanleiding is. Het overslaan van maaltijden is een bekende oorzaak, maar er zijn er meerder te benoemen. In dit blog vertel ik je waarom je duizelig wordt als je niet eet, welke andere oorzaken er nog meer zijn en wat je kan doen om dit nare gevoel weer weg te krijgen.
Waarom ontstaat duizeligheid als je een maaltijd overslaat?
Het antwoord is heel eenvoudig: er ontstaat een hypoglykemie. Hiermee bedoel ik dat er te weinig glucose (ook wel bloedsuiker genoemd) in het bloed voorradig is. Glucose komt vrij bij de verbranding van koolhydraten. Glucose is een brandstof, zowel voor de spieren als voor de hersenen. Als we een maaltijd overslaan bestaat er een kans dat we te weinig glucose in het bloed hebben en daardoor ons duizelig kunnen voelen. Vaak ervaar je hierbij ook hongergevoelens, verwarring, zweten en beven.
Andere oorzaken van duizeligheid
Uiteraard kun je om meerdere redenen duizelig zijn. Je kan het op verschillende manieren ervaren: ronddraaien, gevoel van onstabiliteit, zwakte, zwart voor de ogen worden of een licht gevoel in het hoofd. Als je duizelig bent komt het niet altijd door te weinig eten. Voorbeelden van andere oorzaken zijn:
Te weinig vocht
Net als te weinig eten kan ook te weinig vocht duizeligheid veroorzaken. Omdat het gevoel hetzelfde is gaan mensen wat eten, maar dit lost dan het probleem niet op. Je kan kijken naar de kleur van de urine. Als die donker gekleurd is krijg je te weinig vocht naar binnen.
Infectie van het oor
Vaak ervaar je hierbij draaiduizeligheid. Je ziet de wereld om je heen draaien en kan het niet stopzetten. Je bent misselijkheid, al dan niet met braken.
Overige oorzaken:
- Angst
- Bloedarmoede
- Allergie
- Hersenletsel
- Migraine
- Reisziekte
- Alcohol gebruik
Wat kun je doen bij een duizelig gevoel?
Stop met wat je aan doen bent en ga even zitten of liggen op een rustige plaats. Voorkom dat je komt te vallen en daardoor blessures oploopt. Drink wat water. Vermijd koffie, alcohol en roken. Als je een langere tijd duizeligheid ervaart is het raadzaam een dokter te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
Hypoglykemie
Als je vermoed dat de duizeligheid komt doordat je bloedsuiker laag is ga dan eerst iets eten of drinken. Het liefst iets met snelle koolhydraten, zodat de bloedsuiker even omhoog schiet. Dit helpt maar even. De bloedsuiker schiet omhoog; je voelt je beter. Maar daarna zakt het pijlsnel en een nieuwe duizeligheidsaanval dient zich aan. Je moet zorgen dat je iets eet dat langzaam afgebroken wordt. Vezelrijke en/of eiwitrijke producten worden langzaam afgebroken. Voorbeelden wat je zou kunnen eten zijn:
- Schaaltje volle yoghurt met fruit
- Volkoren cracker met kaas
- Snackgroenten met humus
- Proteïne reep
- Handje noten
Moet je dan echt 3 maaltijden per dag eten?
Nee hoor. Je kan ook met minder maaltijden per dag voorkomen dat je duizelig wordt. Het hangt namelijk ook van de kwaliteit van de maaltijden af. Een maaltijd die bestaat uit boterhammen met kaas en jam geeft eerder problemen dan een maaltijd die bestaat uit een (maaltijd)salade. Om een boterham af te breken tot glucose zijn maar een paar stapjes nodig. Om een salade te verteren zijn veel meer stappen nodig. Het duurt langer, waardoor je langer energie hebt en minder snel duizelig wordt.
Conclusie
Als je te weinig eet kun je duizelig worden. Dit wordt veroorzaakt door een daling van het bloedsuiker. Door een snelle koolhydraat te gebruiken verdwijnt dit nare gevoel al weer snel. Om het te voorkomen is het belangrijke andere voedingskeuzes te maken. Kom je er niet uit, vraag dan hulp bij een deskundige. Niet alle duizeligheid wordt hierdoor veroorzaakt. Er kunnen meerdere oorzaken zijn.