Evitalien

10 Tips tegen ochtendstijfheid

Ochtendstijfheid komt veel voor. Het is dan zo moeilijk om je bed uit te komen als je zo stram en stijf wakker wordt. Soms ben je wel 2 uur bezig bent om je spieren weer op te warmen voordat je eens iets kan gaan doen.  

Ochtendstijfheid is een vaak gehoorde klacht bij de huisarts. Volgens de WHO (wereld gezondheid organisatie) kunnen verstijfde spieren  een teken zijn van (over)vermoeidheid of burnout. Ook veel mensen met fibromyalgie, artritis, reuma hebben hier last van.

Oorzaken ochtendstijfheid

Te weinig beweging

Bij geringe beweging worden spieren minder doorbloed. Hierdoor ontstaan afvalstoffen. We voelen dan een verzuring. Dat is een gevoel alsof we flink gesport hebben. Door beweging zorg je ervoor dat het bloed goed kan stromen waardoor de gifstoffen het lichaam kunnen verlaten.  Elke dag een stukje wandelen, lekker zwaaiend met je armen, zorgt er voor dat endorfines vrijgemaakt worden. Endorfine is een soort lichaamseigen opium dat ervoor zorgt dat je ontspannen bent en je gelukkig voelt.

Overgewicht

De gewrichten, spieren en pezen moeten ons gewicht dragen. Als we veel te zwaar zijn is dat een grotere belasting. Er kunnen dan sneller klachten ontstaan.

Voeding

Voedt je jezelf of vul je jezelf? Eet je voeding waar het lichaam  zich van kan herstellen? Of eet je dingen die misschien wel lekker zijn, maar je lichaam meer belasten dan goed doen. Veel snelle koolhydraten, weinig vitamines en mineralen maken de spieren zwak. Je voelt je lusteloos.

Verkeerde slaaphouding

Als je gedurende de nacht in een verkeerde houding ligt worden de spieren niet goed doorbloed. Er ontstaat dan melkzuur (datzelfde wat je voelt als je flink aan sporten bent).  Als je wakker wordt en wilt gaan bewegen doen de spieren pijn omdat ze eigenlijk nog verzuurd zijn.

Kou en vocht

Door een koude, vochtige omgeving worden spieren minder doorbloed, waardoor klachten van pijn en stijfheid ontstaan.

Wat kun je nou doen aan de stijfheid?

Gelukkig een heleboel! Hieronder geef ik 10 tips.

Ga op tijd naar bed

Misschien een open deur, maar tijdens de slaap kan het lichaam repareren en zich weer “opladen”. Ontspan en laat alle zorgen even van je afglijden. Slaap op je rug of op je zij. Buikslapers hebben een grote spierspanning in de onderrug.

Buiten nat en mistig?

Sluit het raam. Doe eventueel even een kachel aan als het erg koud is of neem een deken extra. Zo kan kou en vocht niet het lichaam bereiken.

Strekoefeningen

Doe bij wakker worden een paar strekoefeningen om de spieren warm te maken. De doorbloeding van de spieren zal verbeteren.

Douche

Neem een warme douche. Hierdoor kunnen spieren zich ontspannen en verbetert de doorstroming van het bloed.

Kniebuigingen

Doe na het douchen een paar kniebuigingen. Hou je eventueel even vast aan een tafel of iets dergelijks. Bij buigen uitademen en inademen terwijl je weer gaat staan.

Vocht

Drink voldoende water. Hierdoor kun je afvalstoffen beter verwijderen.

Eet gezond

Eet zoals de natuur het bedoelt heeft. Geen pakjes en zakjes. Goed etiketten lezen. Ongeraffineerde koolhydraten (volkoren producten) veel groente en fruit.

Doe ontspanningsoefeningen

Doe iets waar je blij van wordt. Ga op yoga of mindfulness

Beweeg

Pak een keer de fiets naar het werk. Sla de roltrap over. Wandel eens een stukje en geniet van de omgeving. Beweging stimuleert de doorbloeding en voert afvalstoffen af

Kleding

Kleed je warm aan als het koud en vochtig is.

Conclusie

Al deze tips vereisen een minimale inspanning, maar zullen zeker effect hebben. De ochtendstijfheid zal verminderen en weggaan. Je zult weer fris en fruitig uit bed springen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *