Evitalien

Waarom moet je voldoende water drinken?

Voldoende water drinken blijkt voor veel mensen best lastig te zijn. Zeker op zo’n dag als vandaag met hoge temperaturen. Met dit weer zweten we flink en loop je nog sneller kans om uit te drogen. Belangrijk is, om zeker nu, veel water te drinken.

Vandaag is zelfs het hitteplan in werking gezet. De kans is zeer groot dat we, zeker met het warme weer, veel te weinig water drinken. Daar kun je verschillende klachten van krijgen die je wellicht helemaal niet aan een tekort aan vocht zou koppelen. 

Het lichaam bestaat voor 75% uit water. Stel je weegt 80 kilo, dan heb je dus zo’n 60 kilo vocht in je zitten. Wellicht vraag je je af waar zich dat water dan allemaal bevind. Hieronder enkele feiten:

 •  De hersenen bevatten 75% water
 • Bloed bestaat voor 92% uit water
 • In botten zit 22% vocht
 • Spieren bevatten 75% water

Gemiddeld verliezen we per dag 10 kopjes water door de ademhaling, transpiratie, urine en ontlasting. Ben je zwanger, geef je borstvoeding, sport je of ben je ziek dan verlies je veel meer water. Het is aan te raden om minimaal 8 grote glazen water per dag extra te drinken. Puur water, niet in de vorm van koffie of thee. Koffie en thee moet eerst nog door het lichaam verwerkt worden; zuiver water niet.

Ik heb nooit dorst dus ik drink genoeg

Dorst hebben is niet het signaal dat je te weinig gedronken hebt. Als de dorst hebt ben je eigenlijk al veel te laat. Dorst krijg je doordat je speekselklieren (in je mond) droog aanvoelen. Maar dit gebeurt pas als allerlaatste! Het lichaam heeft dan al een vocht tekort. Iedereen, groot of klein, oud of jong heeft vocht nodig. Negeer je dit steeds dan verleer je het dorstgevoel en zal je niet voldoende drinken. Je moet dit dus echt weer gaan oefenen met het drinken van water.

Wat gebeurt er in het lichaam als je niet voldoende drinkt?

Als we te weinig water drinken raken we uitgedroogd, net als het plaatje hierboven. Dit heeft grote gevolgen voor het gehele lichaam. Ik zet de feiten even voor je op een rijtje.

 Vermoeidheid

Dehydratie is verantwoordelijk voor een verminderde werking van enzymen in ons lichaam. Enzymen zijn eiwitten, die het mogelijk maken dat chemische reacties (zowel binnen als buiten de cellen) plaatsvinden. Deze reacties heeft het lichaam onder andere nodig om gevoed te worden. Als enzymen langzamer gaan werken raakt het lichaam steeds vermoeider. Het lichaammoet meer zijn best doen om de reacties voor elkaar te krijgen.

 Hoge bloeddruk

Bloed bestaat voor 92% uit water. Als we te weinig water drinken zal het bloed dikker worden. Bloed stroomt door het lichaam. Dikker bloed door het lichaam pompen zorgt voor een grotere weerstand, waardoor de bloeddruk gaat stijgen. Het kost immers meer moeite om het rond te pompen.

Astma en allergie

Door ademhaling verliezen we vocht. Is er weinig vocht aanwezig dan vindt het lichaam dit niet prettig en gaat zelf maatregelen nemen om het vochtverlies te beperken. En dat doet het door “gewoon”minder te ademen, waardoor het vocht bespaart. Je krijgt een benauwd gevoel.

En dan is er nog een tweede probleem. Door te weinig vocht stijgt het histamine gehalte in het lichaam. Histamine brengt allergische reacties op gang als niezen , snotteren en tranen. Hierdoor verlies je nog meer vocht , waardoor je weer meer histamine gaat aanmaken en het cirkeltje is rond.

Huid problemen

Vocht tekort vermindert het vermogen van de huid om gifstoffen uit te scheiden. Dit maakt onze huid veel kwetsbaarder voor alle huidproblemen, inclusief psoriasis en ontstekingen, vroegtijdige rimpels en verkleuringen. We gebruiken dan in vocht inbrengende dagcrème, maar wat dacht ervan om de huid ook van binnenuit te bevochtigen?

Verhoogd cholesterol

 In onze cellen is het een waterige toestand. Hierin zweven alle celonderdeeltjes. Dit waterige milieu is van levensbelang. De cel doet er alles aan om dit vast te houden. Daarom zit er om iedere cel een celwand, dan kan alles binnen blijven wat daar hoort te zitten.

Deze celwanden bestaan uit cholesterol. Als we te weinig drinken krijgt de cel een probleem. Om vochtverlies tegen te gaan produceert het lichaam meer cholesterol. We hebben dan een te hoog cholesterolgehalte. Het slikken van cholesterolremmers verergert de toestand van de cellen nog meer.

Verstopping

Darmen hebben vocht nodig om hun werk goed te doen. Is er te weinig vocht, dan kan de voedselbrij zich maar moeilijk door de darmen verplaatsen. Het blijft langer in de dunne darm en de dikke darm zitten. De functie van de dikke darm is het onttrekken van vocht uit de voeding. Hoe trager de darm werkt, en hoe moeilijker de voedselbrij het lichaam kan verlaten.

Hoe weet ik of ik voldoende drink?

Dorst hebben

Zoals eerder al geschreven is het hebben van dorst het ultieme bewijs dat je niet genoeg gedronken hebt. Zo gauw je dit voelt is het verstandig om snel iets te gaan drinken.

Kleur van de urine

Menselijke urine is van oudsher al een belangrijk diagnose hulpje van artsen geweest. De kleur, helderheid en geur vertelt veel over de conditie van het lichaam. Wij kunnen zelf ook aan de kleur zien of we genoeg gedronken hebben.

 • Ontkleurde, transparante urine: je drinkt te veel water; mag best iets minderen
 • Bleek en strogeel: je bent goed gehydrateerd
 • Transparant geel: helemaal goed, niets veranderen
 • Donker geel: normaal, maar wel een teken dat je spoedig iets moet gaan drinken
 • Honingkleurig: je lichaam heeft niet voldoende vocht, ga snel iets drinken  
 • Donker bruin: je hebt een ernstig tekort aan vocht, gauw aanvullen

Lichamelijke symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vocht zijn:

 • Hoofdpijn
 • Spierkramp
 • Geïrriteerdheid
 • Concentratieverlies
 • Denken dat je honger hebt als je net gegeten hebt
 • Behoefte aan het eten van suiker

Hoeveel moet ik nu precies drinken?

Er is een eenvoudige rekenregel: 0,44 x het lichaamsgewicht gedeeld door 10. Stel dat je 75 kilo weegt dan is het vocht dat je moet drinken 75 x 0,44 = 33: 10= 3,3 liter per dag. Alle vocht telt mee, dus ook van koffie, thee en voeding. Misschien ben je bang dat je veel moet plassen. Dat zal in het begin ook best. Het lichaam is zo gewend om zuinig met water om te gaan dat het moet leren om meer vocht aangeboden te krijgen. Het zal dus in eerste instantie moeten wennen en kan nog niet alles opnemen. Na een weekje zal het steeds beter gaan en zul je minder gaan plassen. Het lichaam gaat dan optimaal gebruik maken van het aangeboden vocht.

Ga niet in één keer veel drinken als je dit niet gewend bent. Te veel in één keer drinken is ook schadelijk. Bouw het langzaam op.

Laat een reactie achter

Online afspraak maken