Vermoeid zijn we allemaal wel eens. Maar ken je ook dat gevoel dat je je de hele dag moet voortslepen? En dat je dan eindelijk in bed ligt en dan nog niet kan slapen omdat je te moe bent?
Vermoeid zijn kan door verschillende oorzaken ontstaan. Boosdoeners zijn vaak stress, piekeren, gebrek aan slaap, te weinig beweging en verarmde voeding. Soms lijkt vermoeidheid uitzichtloos. Toch kunnen we zelf wel het één en ander doen. Hieronder 6 tips tegen vermoeidheid:
Tip 1: beweeg
Wandel iedere dag minstens 30 minuten in de buitenlucht. Of ga een half uurtje tuinieren, dansen, fietsen of klussen. Dit klinkt wellicht onaantrekkelijk als je al een vermoeid gevoel hebt. Toch heeft onderzoek aangetoond dat mensen die meerdere dagen per week minimaal 30 minuten actief zijn zich minder moe voelen dan mensen die nauwelijks bewegen. Door inspanning worden we ontspannen! Beweging vermindert stress en zorgen. Het maakt nieuwe verbindingen in de hersenen, waardoor je een positief gevoel krijgt. We hoeven ons echt niet af te beulen in de sportschool. Gewoon een dagelijks wandelingetje is al voldoende.
Tip 2: los de slaapschuld op
Vaak zijn we druk, druk, druk. ’s Avonds nog even snel wat werk afmaken. Nog even dat verslag lezen. Dan maar wat later naar bed. De volgende ochtend roept de wekker weer en hebben we het gevoel net in bed te liggen. In het weekend willen we de slaap inhalen. Vaak lukt dat niet en worden we gewone tijd wakker. Zo zitten we in een spiraal. Bouw rustig de avond af. Verschuif werk naar de volgende dag. Uitgerust lukt het beter en sneller. Zorg elke dag voor voldoende slaap. Een nachtrust van 7 tot 8 uur is ideaal. Overigens kan ’s middags een power nap ook de energie een boost geven.
Een andere tip is om slaapverwekkende voedingsmiddelen te eten. Dit klinkt je vast vreemd in de oren, maar er zijn echt voedingsmiddelen die de slaap bevorderen. Dit komt door het tryptofaan dat er in zit. Dit aminozuur zorgt er voor dat je je plezierig voelt en lekker in slaap valt. Tryptofaanrijke voedingsmiddelen zijn bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Eet je bijvoorbeeld een half uur voor het slapen gaan een banaan dan wordt je lekker rustig en kun je heerlijk in slaap vallen.
Tip 3: adem
Als we druk (gestrest) bezig zijn hebben we een oppervlakkige ademhaling. Vaak gaan we ook sneller ademhalen. Het lijkt er op alsof we een beetje aan het hyperventileren zijn. Een slechte ademhaling verstoort het zuurstofgehalte in het lichaam. Neem eens de tijd om een paar keer diep in te ademen. Vul je longen met lucht en zet je borstkas uit. Een rustige ademhaling vermindert stress en maakt energieker.
Tip 4: vocht
Voldoende vocht is super belangrijk voor het lichaam. Vocht zorgt voor transport van voedingstoffen, maar ook voor vervoer van afvalstoffen. Drinken we te weinig heeft dit een negatieve invloed op het lichaam. Drink iedere 2 uur een glas (warm) water. Voor sommige mensen is het makkelijker om aan bulk drinken te doen. Die drinken liever 3 glazen achter elkaar en dan weer een paar uurtjes niet. Koffie en alcohol mag je niet mee rekenen op de vocht balans. Van deze drankjes droog je eerder uit dan dat je er profijt van hebt.
Tip 5: zorg voor volwaardige voeding
Onze voeding is sterk verarmd. De planten worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. De dieren krijgen preventief medicijnen. De bodem is totaal uitgeput. Voeding wordt bestraald. Er worden kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd (vaak om de slechte kwaliteit van onze voeding te verhullen). Allerlei nieuwe chemische verbindingen worden losgelaten op onze voeding en ga zo maar door. Dit is een enorme belasting voor ons lichaam. We moeten maar met al die stoffen om kunnen gaan. Bovendien zorgt dit alles er voor dat er niet meer voldoende vitamines en mineralen in ons eten zitten. Het lichaam krijgt te korten! Als de lichaamsprocessen overdag niet goed kunnen verlopen, gebeurt dit ’s nachts ook niet. We voelen ons vermoeid en slapen slecht. Eet volwaardige (onbewerkte) producten, liefst biologisch. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft. Chips bijvoorbeeld groeien niet aan een boom en is eigenlijk een onzin product. Noten groeien wel aan een boom en leveren goede voedingsstoffen op.
Tip 6: slik voedingssupplementen
Er zijn tal van voedingssupplementen die je kunnen helpen om meer energie te krijgen. Bijvoorbeeld vitamine B, vitamine C, calcium, magnesium en acetylcarnitine zijn stoffen die ons energie geven.
Mocht je meer informatie willen of ondanks bovenstaande tips nog steeds vermoeid blijven schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Dit is maar een selectie van de mogelijkheden die kunnen leiden tot een energiek bestaan.