Evitalien

voedingsstoffen bij hoge bloeddruk

Wereldwijd lijden ruim 100 miljoen mensen aan een te hoge bloeddruk. Een ontzagwekkend aantal. Van alle hart- en vaatziekten is dit de meest voorkomende klacht. Het is een wijdverspreide epidemie.  De werkelijke oorzaak van een hoge bloeddruk  wordt nog helemaal niet begrepen.

Met de bloeddruk bedoelen we de druk die in de vaten heerst. Het hart pompt met kracht het bloed in de vaten. Maar dan moet het nog door het hele lichaam gestuwd worden. Van hoofd naar tenen. De slagaders pulseren en stuwen daarmee het bloed door het lichaam. De bloeddruk wordt altijd in twee waarden uitgedrukt. Een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk is de druk die ontstaat als het als het hart zich samenknijpt om het bloed weg te pompen. De onderdruk is de druk die ontstaat als het hart zich ontspant en weer gevuld wordt met bloed. Bij een normale bloeddruk is de bovendruk onder 140 mmHg en de onderdruk onder de 95 mmHg.

Medicijnen

De reguliere geneeskunde geeft toe dat bij 90% van de patiënten met een hoge bloeddruk de oorzaak niet bekend is. Met medicijnen worden de symptomen bestreden. Beta-blockers, diuretica (plaspillen) en andere hoge bloeddruk medicijnen worden voorgeschreven zonder de onderliggende oorzaak (het onwillekeurig samentrekken van een bloedvat) te behandelen.

Cellulaire geneeskunde

Cellulaire geneeskunde is een geneeskunde die zich gespecialiseerd heeft wat er zich allemaal in onze cellen afspeelt. Hierdoor krijgen we meer inzicht  in het ontstaan, de preventie en een adequate behandeling van een te hoge bloeddruk.  De belangrijkste oorzaak van hypertensie is een chronische tekort aan essentiële voedingsstoffen in de miljoenen cellen van onze slagader vaatwanden.  Door deze tekorten aan voedingsstoffen zullen de wanden aanspannen en verdikken. De bloedvaten worden als het ware star en de kunnen hun functie minder goed uitoefenen, waardoor er een verhoogde bloeddruk ontstaat.

bloedcellen die door een slagader stromen

Bij mensen met een normale bloeddruk maken de wanden van onze slagaders stofjes aan die zorgen voor ontspanning, de zogenaamde ontspanningsfactoren. Deze factoren zorgen ervoor dat de vaatwand zich gaat ontspannen. De diameter van het de slagader wordt  groter en  het gevolg is dat de bloeddruk daalt. Als we een chronisch tekort aan voedingsstoffen hebben  kunnen onze vaatwanden de ontspanningsfactoren niet (of niet voldoende) aanmaken, waardoor de vaten zich minder kunnen ontspannen en er een verhoogde bloeddruk kan ontstaan. Door verkeerde voedingsgewoontes hebben veel mensen een tekort aan deze ontspanningsfactoren. Ook ervaren veel stress in het dagelijks leven. Stress verhoogt de vraag naar deze stoffen. Als de voeding niet toereikends is loop je het risico dat de bloeddruk stijgt.

Wetenschappelijke studies

Wetenschappelijke en klinische studies hebben aangetoond dat vitamine C, magnesium, co-enzym Q-10 en arginine belangrijke stofjes zijn om de bloeddruk binnen de normaalwaarden te behouden.  De werking van deze stoffen is tweeledig. Enerzijds bieden zij de vaatwanden bescherming. Hierdoor kunnen de vaatwanden minder snel beschadigen en zullen er minder plaques (“aderverkalking”) ontstaan. Anderzijds zorgen deze voedingsstoffen  dus voor een normale vaatspanning.

Wat is nu de precieze werking van deze stoffen?

Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Semi-essentieel wil zeggen dat ons lichaam het onder bepaalde omstandigheden niet zelf kan maken. Een gezond lichaam kan het wel zelf maken, mits de aanvoer van voldoende bouwstoffen voorradig is. Arginine zorgt er voor dat de vaatwanden zich kunnen ontspannen en verhoogt bovendien de elasticiteit van de vaatwanden. Hierdoor kan de bloeddruk zich normaliseren. . Dit aminozuur zit onder andere in:

 • Noten
 • Zaden
 • Cafeïne, cacao
 • Volle granen als haver en tarwe
 • Groenten: radijs, koolrabi, kruisbloemige groenten (spruiten) bieten, knoflook uien
 • Paddenstoelen als champignons
 • Peulvruchten als linzen en (soja)bonen
 • Fruit: aardbeien, bosbessen, druiven, sinasappels, rozijnen, banaan

Vitamine C zorgt voor een toename in de productie van prostacycline. Prostacycline zijn kleine molecuultjes in ons lichaam die niet alleen zorgen voor ontspanning van de slagaders, maar bovendien ook zorgen dat het bloed zelf heel vloeibaar blijft. Vitamine C rijke producten zijn:

 • Citrusfruit
 • Kiwi
 • Bessen
 • Aardbeien
 • koolsoorten

Magnesium is een mineraal dat uitermate belangrijk is voor de mineralen balans in onze bloedvaten. Een optimale mineralen balans is een voorwaarde voor de ontspanning van de slagaderwanden. Magnesiumrijke producten zijn:

 • Banaan
 • Cacao
 • Noten/zaden/ pitten
 • Peulvruchten
 • (volkoren)producten
 • Vlees vis

Conclusie

Een hoge bloeddruk kan vanuit de cellulaire geneeskunde heel goed verklaard worden door een tekort aan voedingsstoffen.  Een samenspel van verschillende stofjes zorgen voor een optimale vaatspanning, bescherming van de bloedvaten en dragen zorg voor de juiste viscositeit (vloeibaarheid) van het bloed.

Waarschijnlijk geheel ten overvloede wil ik er wel op wijzen dat het slikken van medicijnen tegen een hoge bloeddruk niet zomaar gestopt kan worden en vervangen kunnen worden door voedingssupplementen. Doe dit altijd in overleg met een deskundige op dit gebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *